Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Nejčastější je diskriminace kvůli věku na trhu práce, říká Šabatová

  • 102
Obavy, že budou soudy zahlceny žalobami, jsou liché, řekla poslancům veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Snažila se je přesvědčit, aby kývli na rozšíření jejích pravomocí. Jde o to, aby mohla navrhovat u Ústavního soudu rušení zákonů či podávat veřejnou žalobu kvůli diskriminaci.

„K Ústavnímu soudu bych určitě dávala veřejnou službu nebo sKartu,“ dala iDNES.cz Šabatová příklady, k čemu by novou pravomoc využila, kdyby měl veřejný ochránce práv možnost navrhovat rušení zákonů již dříve.

Takzvaná sKarta, kterou zavedl bývalý ministr Jaromír Drábek, už padla, stejně tak Ústavní soud zatrhl povinnou veřejnou službu, ale na žádost tehdy opoziční ČSSD. Šlo o to, aby úřad práce nemohl vyškrtnout z evidence nezaměstnaného, který veřejnou službu do 20 hodin týden odmítne (více zde).

„Žalobu bych podávala já na základě vlastního uvážení, když chování diskriminujícího subjektu dopadá na více lidí,“ vysvětlovala ombudsmanka poslancům petičního výboru.

„Diskriminace kvůli věku je úplně nejčastější diskriminační důvod na trhu práce. Personalisté už teď vědí, že se nemají ptát na takové věci, jestli jste vdaná, nebo kolik máte dětí, tak by se také neptali na věk,“ řekla iDNES.cz Šabatová, co jí hodně leží na srdci. Žaloba ve veřejném zájmu by tak mohla směřovat právě na toto.

„Například existovala agentura, která zprostředkovávala zaměstnání a vy jste vyplňoval údaje o svých kvalifikačních předpokladech a narazil jste na kolonku věk. Na nás se obrátila paní, která tu kolonku nechtěla vyplnit, a ono ji to nepustilo dál a byla tím vyřazena. To je diskriminace,“ vysvětluje Šabatová. Jako další případy, kdy se na ni obrátili nespokojení občané, zmínila přepravní řád, který neumožňoval, aby jel nevidomý člověk se psem, nebo případ, kdy lázně odmítly pacientku se psem.

Poslanci s rozšířením pravomocí veřejného ochránce váhají

I když je návrh na rozšíření pravomocí ombudsmana vládní a vláda má ve Sněmovně většinu, není zdaleka jisté, že v parlamentu projde.

„Měli jsme zásadní připomínky na vládě. Pro nás je teď předložený kompromis přijatelný,“ říká šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Problém má ale ANO. „Probíhá na klubu diskuse. Zatím většina klubu není nakloněna tomu rozšířit pravomoci ombudsmana,“ připustil předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

To, že vláda nemůže počítat s pomocí opozice, ukázalo i jednání na petičním výboru. „Považuji to za nesystémová opatření,“ vyčetla návrhu Markéta Adamová z klubu TOP 09. Za zcela zbytečný zákon považuje i ODS. A autor návrhu Jiří Dienstbier si při projednávání návrhu ve Sněmovně nemohl nevšimnout, že ani všichni jeho straničtí kolegové nejsou nadšeni.

U některých hraje roli to, že Dienstbier není jejich oblíbencem, u jiných to, jak se Šabatová vložila do takzvané „šátkové kauzy“ a zastala se mladé zahraniční studentky, která nemohla chodit na střední zdravotnickou školu a jako muslimka zároveň ve škole nosit šátek.

Ministr Dienstbier stále věří, že zákon, který by dal úřadu ombudsmana vyšší pravomoci, může projít. „Jsem přesvědčen, že ten návrh je správný, že to pomůže lépe chránit práva občanů v České republice. Vláda stojí o zlepšení práv občanů a myslím, že tento zájem by měli mít i volení zástupci lidu v obou komorách parlamentu,“ řekl iDNES.cz ministr.

Na dotaz, zda se neobává, že na „průchodnost“ zákona může mít vliv to, že ombudsmankou je právě Šabatová, která se zastala muslimky v šátkové kauze, odpověděl: „To je zcela iracionální. Věcně to spolu nijak nesouvisí.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video