Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Oslovuje se správně pane Langře, nebo Langere? Poradí nová příručka

  • 150
Koncem tohoto roku vyjde v mnoha směrech průlomová Akademická příručka českého jazyka, která vychází z častých dotazů a nejasností uživatelů češtiny. "Nová příručka českého jazyka popisuje páté pády i od sebebláznivějších jmen," říká její spoluautorka Markéta Pravdová.

Zástupkyně ředitele Ústavu pro jazyk český AV ČR Markéta Pravdová stála před čtyřmi lety u spuštění internetové jazykové příručky. Denně návštěvníci na této adrese zadají na třicet tisíc dotazů, jak se co správně píše, skloňuje, časuje. Stránku od jejího spuštění navštívilo více než milion uživatelů.

Kde hledat pomoc s pravopisem?

Nevíte si rady s pravopisem? Odpověď najdete na stránkách internetové jazykové příručky:

http://prirucka.ujc.cas.cz

Naposledy byla Pravidla českého pravopisu upravena před dvaceti lety. Jak významná v tomto směru bude tato nová příručka?
Příručka nejde proti pravidlům z roku 1993, spíše je doplňuje a zpřesňuje. Rozšířili jsme to, na co se nás lidé nejčastěji ptají: takže nejen pravopis, ale i jevy, které nikde nebyly popsány a lidé s tím mají problém.

Například?
Například, jak správně psát slovo ližiny. Proč zvolit přídavné jméno živelní ve spojení s pohromou. Proč se říká "v časopisu" i "v časopise". Proč je správná podoba "v rizikách", "dvacet dva závodníků". Je tam zkrátka to, v čem lidé tápou. Pak jsou i věci, které zatím nebyly zaznamenány vůbec nikde, například skloňování číslovek, jak pracovat s desetinnými čísly. Další věc: páté pády jmen.

Neboli oslovování. V tom mají lidé taky problém?
Hodně lidí i firem se na nás obrací, že by nám třeba dali seznam příjmení, abychom jim u nich napsali páté pády. Asi to potřebují pro rozesílání hromadných e-mailů. A my jim vždycky říkáme, že u příjmení nelze vytvořit nějakou jednotnou excelovou tabulku.

Proč? Neměla by na to být jednotná pravidla?
Máte třeba jméno Langer. A oslovíte ho pane Langře, nebo Langere? Je-li to psáno německy, doporučila bych právě jen oslovení Langere. Jenže jejich rodinný úzus může říct ne. Může mi sem přijít třeba deset Langerů a říct, my tam chceme Langře. Prostě musíte znát rodinný úzus. Proto nejde stanovit jednoduché pravidlo.

A přesto to příručka řeší?
Ano, je tam popsáno, jak se tvoří páté pády od jakýchkoli sebehorších, sebebláznivějších jmen.

Zeptám se přímo a možná naivně: bude se po vydání příručky psát něco jinak, než se dosud psalo?
To ne, ale budou v ní popsány jevy, které dosud nikde nebyly. Takže je to zpřesnění pravidel. Jak se skloňují příjmení typu Novákovi, jak se tvoří označení rodiny, když pán je Šerý. Jaká i se píší u domáckých podob rodných jmen typu Luki nebo Klári.

Všude měkká?
Ano, tendence je měkká, ale chybou by v těchto podobách nebylo ani tvrdé y.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue