Lidé létali jeden přes druhého, líčil strojvedoucí havarovaného vlaku

Jednal rychle a pohotově. Strojvedoucí Tomáš Kadlec minulý týden u Uhříněvsi zabránil neštěstí. „Od prvního momentu, kdy jsem ho zahlédl, jsem měl do nárazu jen dvě sekundy. Kdybych ještě chvíli přemýšlel, jsem mrtvý,“ vypráví Kadlec. Díky obrovskému štěstí vyvázl z nehody bez zranění. Reportérům MF DNES se ho podařilo najít a pořídit s ním rozhovor.
Kabina vlaku po srážce s kamionem na přejezdu v Uhříněvsi (6. září 2019)

Kabina vlaku po srážce s kamionem na přejezdu v Uhříněvsi (6. září 2019) | foto: Jan Kostík, HZS HMP

Strojvedoucí Tomáš Kadlec prudce zatáhl za rychlobrzdu vlaku, otočil se a dvěma rychlými kroky se vrhl od ovládacího panelu v kabině dozadu ke strojovně. Tam se zapřel rukama, předklonil a čekal na náraz. Nic dalšího už dělat nemohl.

Jeho vlak minulý týden ve stokilometrové rychlosti smetl kamion stojící v Uhříněvsi na kolejích mezi závorami.

„Vystoupil jsem dveřmi pro cestující a postával u zdemolovaného vlaku. Přiběhli hasiči a křičeli, že potřebují vytáhnout strojvedoucího. Tak jsem jim řekl, že já jsem strojvedoucí. A jen se ozvalo: Ty krá.., to snad není možný,“ vypráví Kadlec.

Osudnou vteřinu z minulého pátku si Kadlec vybavuje do detailu.

Tomáš Kadlec

„Když to narazilo, rozlítly se dveře a kolem mě z předku kabiny dál do vozu mezi cestující letěly dřevěné třísky a sklo. Já jsem náraz čekal, byl jsem zapřený a mírně předkloněný, ale lidé létali jeden přes druhého. To byl strašný pohled. Hned za dveřmi stála maminka s dítětem v náručí a druhé měla v kočárku. Dítě jí vylétlo z náručí a praštilo se o zem. Kočárek se převrátil, na zemi skončila i ta matka a pořezala se o střepy,“ líčí Kadlec.

„Za deset let jsem minul tři auta, která zůstala mezi závorami“

Každý rok dojde na českých železničních přejezdech ke zhruba 170 střetům vlaků s auty. Policisté i drážní inspektoři už několik let mluví o tom, že by jako prevence pomohlo, kdyby na přejezdech byly kamery a hazardéři věděli, že jim hrozí pokuta, když přejedou koleje navzdory blikajícím výstražným světlům. Zatím tyto kamery fungují na přejezdu v Úvalech u Prahy a brzy mají přibýt i na dalších třiceti vybraných místech.

Nehoda v Uhříněvsi se stala na přejezdu, který je v mírné pravotočivé zatáčce. Strojvedoucí tam smí jezdit rychlostí 120 kilometrů v hodině, Tomáš Kadlec tudy minulý týden v pátek projížděl stovkou. Ačkoliv zatáhl za rychlobrzdu, vlak dlouhý 78 metrů ujel po střetu ještě 182 metrů.

Osm lidí se při srážce zranilo a vlak se zhruba 220 cestujícími vykolejil. Právě to jej trochu zpomalilo, jinak by po srážce zastavil ještě dál. Škoda na vlaku, trati i nákladním autě se zatím odhaduje na víc než 35 milionů korun. Silniční přejezd se po nehodě otevřel až v pátek.

„Za posledních deset let jsem už na tom přejezdu minul tři auta, která zůstala zavřená mezi závorami. Jen díky tomu, že závory jsou dál od kolejí, se auta vešla tak, že je vlak nesrazil,“ říká Kadlec.Strojvedoucí Kadlec tvrdí, že se už roky obával, kdy do nějakého auta na tomto přejezdu v Uhříněvsi vrazí. Jen nečekal, že to bude kamion.

Před měsícem na tomtéž přejezdu zabil vlak mladíka na motorce, na jaře skočil kus odsud pod vlak sebevrah přesně v okamžiku, kdy Kadlec jel v protějším směru s vlakem.

Kámen do čelního skla

Strojvůdcem je už šestatřicet let, za tu dobu zažil několik krizových situací a srazil dva sebevrahy. „V roce 1992, ještě když jezdily pantografy, mi někdo na cestě do Benešova z lávky hodil do čelního okna kámen. To ještě nebyla bezpečnostní skla, takže se ozvala rána jak hrom a já najednou viděl, jak ze mě leje krev,“ vypráví. 

Kamion stál dvě minuty mezi závorami v Praze, osobní vlak vykolejil

Také tehdy automaticky zatáhl za rychlobrzdu, ale pak si uvědomil, že je v kabině zamčený a záchranáři by se k němu těžko dostávali, proto dojel s vlakem do Hostivaře, kde jej převzal kolega a dovezl do Říčan, kde už čekala sanitka. Pachatele policie nikdy nevypátrala, Kadlec skončil v nemocnici, kde se podrobil plastice obličeje, protože kámen jej zasáhl jen pár centimetrů nad oko.

Mašina zničená minulý pátek nyní stojí v depu v pražské Libni, strojvedoucí Kadlec v ní má ještě nějaké své věci. „Brýle a další drobnosti,“ říká. Nyní je na neschopence, podle svých slov by se už ale rád vrátil do kabiny vlaku.

Kamion tam nemá co dělat

Osmašedesátiletého řidiče kamionu se srbskými espézetkami, který stál na kolejišti déle než dvě minuty, než se přihnal vlak, policisté obvinili z obecného ohrožení z nedbalosti a z poškození obecně prospěšného zařízení. Za to mu hrozí vězení až na osm let. „Proč zůstal stát mezi závorami, dosud nesdělil,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová. V neděli poslal soud šoféra do vazby.

Jeho kamion navíc neměl na této silnici vůbec co dělat. Jízdu automobilům těžším než šest tun tu zakazují dopravní značky. „Podle dopravního značení tam kamiony nesmí, pouze dopravní obsluha, jestli se zákaz vztahoval i na něj, je předmětem dalšího šetření,“ dodala Kropáčová.

Letos už 26 obětí na přejezdech

Kolik bylo krizových situací na přejezdu v Uhříněvsi před touto nehodou, není ze statistik patrné. „Pokud je auto mezi závorami, ale vlak projede kolem a nic se nestane, my se o tom nedovíme. Takový případ nám není hlášený,“ reaguje generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. „Ale tento přejezd považujeme za bezpečný, řidiči na něj nemají vjíždět, když bliká světelná signalizace – a ta v tomto případě fungovala,“ dodává.

Letos do konce srpna eviduje Drážní inspekce 133 střetů na železničních přejezdech. Při nich zemřelo 26 lidí a 71 dalších se zranilo. Je to mírný nárůst oproti loňskému roku, kdy bylo 119 srážek, při nichž zemřelo 21 lidí a 58 bylo zraněno. Jinak se ale statistika za posledních pět let příliš nemění, za celý rok se pohybuje většinou kolem 170 střetů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...