Zraněný cyklista v sanitce

Zraněný cyklista v sanitce - Zraněný cyklista leží v sanitce záchranné služby. | foto: Archiv rodiny

Nehoda cyklisty zřejmě změní silniční zákon

  • 224
Nehoda dvacetiletého Tomáše Petrů ze Zlína, který se zranil, když spadl při jízdě na kole, možná změní silniční zákon. Mladíkovi totiž hrozí minimálně pokuta 25 tisíc korun, přestože jediným zraněným je on sám. Ministerstvo dopravy uznalo, že zákon je v tomto ohledu příliš tvrdý.

"Je to jedna z částí zákona, které by se měly změnit. Pokud se ten cyklista zraní sám a nejede opilý, tak není důvod, aby za to ještě platil pokutu. Už nehodou samou je dostatečně potrestaný," řekl v pondělí Jan Knežínek, právník ministerstva dopravy. V zákoně by se proto podle něj mělo víc specifikovat, za co čeká cyklisty jen pokárání od policie a za co už pokuta.

Tomáš Petrů se po nehodě, při které zavadil při jízdě z kopce o obrubník a přeletěl přes řidítka, dává dohromady. To, že by měl něco za svou chybu ještě platit, se mu nelíbí. "Modřiny mi už blednou a koncem týdne by mi měli vytáhnout stehy. Nemůžu se ale smířit s tím, že bych měl platit nějakou pokutu," řekl včera Petrů.

Bude mít však nejspíš smůlu. Úřady totiž tvrdí, že mu nemohou pokutu odpustit. Porušily by tak prý zákon. Hájí se tím, že Petrů způsobil nehodu, při které byl vážně zraněn člověk. A vůbec přitom nezáleží, že tím jediným zraněným je sám viník havárie.

"Záleží na výkladu tohoto zákona. Hlavní je, aby byl dodržený. Až budeme mít protokol o nehodě na stole, budeme ho v souladu se zákonem řešit," řekl vedoucí odboru dopravy zlínské radnice Pavel Dohnal. Knežínek však tvrdí, že tak daleko celá věc nemusela dojít. Policisté podle něj měli dát mladíkovi pokutu hned na místě a v tom případě by od něj nemohli chtít víc než tisícikorunu.

"Ten případ přesně neznám, takže jestli ten mladík pokutu odmítl na místě zaplatit, tak to skutečně jde před správní úřad. A ten mu může dát pokutu od 25 do 50 tisíc korun," řekl Kněžínek.

Policisté mladíkovi však takovou "nabídku" nedali. Tvrdí totiž, že zákon jim to neumožňuje. Přestupek, který cyklista spáchal, se podle nich v blokovém řízení - tedy rovnou na místě nehody - řešit nedá.

Hromadný pád cyklistů při závodech
"My nemáme na vybranou. Musíme postupovat podle zákona, i když se mi zdá způsob, jakým zákon takové případy řeší, hodně nemravný," řekl už o víkendu zlínský policejní ředitel Bedřich Koutný.

Zákon se v současné podobě nelíbí ani lidem z cyklistického svazu. "Zajímalo by mě, jak by policisté řešili hromadný pád při našich závodech, které se také konají na normálních silnicích. Mělo by se to změnit," řekl šéf Pražského svazu cyklistiky Antonín Eis.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video