Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Teplo, ticho a tma. Imitace dělohy zachraňuje tisíce nedonošených dětí

České matky stále častěji rodí předčasně a mnoho dětí přežívá jenom díky pokročilé lékařské péči. Neblahý trend se zdravotníkům po změně podmínek pro umělé oplodnění podařilo částečně zmírnit, počet nedonošených dětí je však stále alarmující. V umělé děloze končí po porodu každý rok 8 500 dětí.
Primář novorozeneckého oddělení zlínské nemocnice Jozef Macko.

Primář novorozeneckého oddělení zlínské nemocnice Jozef Macko. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Syn amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho se narodil počátkem srpna před padesáti šesti lety. Ani ne dva dny po porodu však zemřel. Na svět totiž přišel o pět týdnů dřív a nepřežil kvůli komplikacím spojeným s nedostatečně vyvinutými plícemi.

Smrt malého Patricka Kennedyho tehdy odstartovala mohutný výzkum, díky kterému dnes přežívají i předčasně narozené děti o mnoho týdnů dřív, či dokonce s hmotností pod 500 gramů.

V Česku se ročně předčasně narodí přes osm a půl tisíce dětí a meziročně jich přibývá. Příčinou jsou často infekce, stále vyšší věk rodiček a mnohočetná těhotenství, při kterých se častěji děti rodí předčasně. Více dvojčat a trojčat souvisí podle lékařů i s metodou umělého oplodnění IVF (mimotělní oplodnění vajíčka), protože se ženám zaváděla v jednom cyklu i tři embrya najednou.

V posledních čtyřech letech se daří počty nedonošených dětí mírně snižovat. Podle lékařů to opět souvisí s umělým oplodněním. Před pěti lety bylo totiž schváleno, že při umělém oplodnění pojišťovna ženě uhradí ne tři, ale čtyři cykly umělého oplodnění, pokud se zavádí vždy jen jedno embryo.

„Po zavedení této změny se nám podařilo snížit vícečetná těhotenství na úroveň, která u nás byla před deseti lety,“ říká předseda Sekce asistované reprodukce ČLS JEP David Rumpík.

Významnou roli však v posledních letech má podle lékařů hlavně posouvání těhotenství do stále vyššího věku. Podle statistik byla hranice průměrného věku rodičky 30 let prolomena okolo roku 2010.

Imitace dělohy

Za předčasně narozené děti se považují ty, které přijdou na svět před 37. týdnem těhotenství (z celkových 40 týdnů). Pomyslná hranice životaschopnosti novorozence je pak okolo 24. týdne těhotenství, odkdy se nedonošené děti zachraňují.

Pokoje pro předčasně narozené děti se osvědčily, nově vznikne i poradna

Zatímco v minulosti se předčasně narození balili do ovčí kůže či pokládali do nádoby s peřím, aby se udržela jejich tělesná teplota, dnes existují sofistikované inkubátory, které automaticky regulují teplotu dle potřeby dítěte, udržují správnou vlhkost, jsou bariérou proti hluku, světlu a hlavně infekcím. Teplo, ticho a tma jsou pak základní atributy, které je třeba splnit, aby mělo dítě už od začátku dobré podmínky pro další vývoj.

Dnešní moderní inkubátory dokážou vysoké nároky na péči o nedonošené děti velmi dobře splnit, základem je imitovat co nejvíc prostředí dělohy. Vlhkost uvnitř inkubátoru bývá u nejmenších dětí běžně 80- i 90procentní, teplota u nejvíce nedonošených dětí může být až 35 stupňů.

„Imitovat prostředí dělohy pomáhají pomůcky jako třeba pelíšek nebo hnízdo. Jsou ze speciálního měkkého materiálu a tvarem připomínají právě děložní lůžko. Dítě v něm má oporu, cítí se bezpečně a může zaujmout správnou polohu. Preferuje se embryonální poloha se skrčenýma nohama a kolínky přitaženými k bříšku,“ vysvětluje lékař Marek Kučera z Jednotky intenzivní a resuscitační péče pro novorozence FN Brno, kde se loni starali o více než 600 nezralých novorozenců.

Extrémně nedonošené děti

Šance na přežití dítěte, které při narození váží méně než půl kila, je asi 25 procent. Dle týdne těhotenství je u dětí narozených po 25. týdnu naděje až 85procentní.

Existuje však ještě jakási „šedá zóna“ – období mezi 22. a 25. týdnem těhotenství, kdy lékaři mohou rozhodnout, zda dítě budou zachraňovat. U takto extrémně nedonošených dětí mohou totiž hrozit trvalé následky, a to zejména pokud trpí více obtížemi najednou.

Šanci na život má dnes i čtvrtkilový novorozenec, říká neonatolog

„Můžeme se rozhodnout ve smyslu neposkytnutí či ukončení péče, pokud je porod dříve než ve 24. týdnu těhotenství, pokud jsou dopředu známé přidružené komplikující faktory a pokud je stav novorozence natolik špatný, že máme jistotu o nepříznivé prognóze, nebo když se dítě narodí s vadou neslučitelnou se životem, například závažnou vrozenou vadou mozku,“ popisuje Kučera. Do rozhodování lékaři zapojují i rodiče.

Předkové dávali děti do peří a foukali jim do nosu

O možnostech, jak zajistit dýchání novorozenců, se rozepsal už dávno před naším letopočtem starověký řecký lékař Hippokrates. O foukání do nosu dětí, které po narození nekřičí, se zase zmiňuje Talmud, Bible popisuje první resuscitace.

O důležitosti udržet u nedonošených dětí tělesnou teplotu se pak vědělo už ve středověku, kdy se miminka balila třeba do ovčí kůže nebo se novorozenci pokládali do nádoby s peřím.

První jednoduše vyhřívané inkubátory se začaly vytvářet už od 18. století.

Zlomem ve vývoji neonatologie bylo však úmrtí Patricka Kennedyho v roce 1963, který se narodil předčasně a zemřel na dechovou nedostatečnost. Tato událost vedla k následnému intenzivnímu zkoumání, jakým lékem by se dalo pomoci.

Od 90. let 20. století pak lékaři hovoří o takzvané surfaktantové éře, jejíž název je odvozen od léku Surfaktantu, jímž se léčí právě syndrom dechové nedostatečnosti. Sufraktant brání kolapsu plicních sklípků nedovyvinutých plic nedonošených dětí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...