Památník na pražském Vítkově.

Památník na pražském Vítkově. | foto: Martin Štěrba, MF DNES

Nechte památník Vítkov spát, žádají veteráni

  • 80
Svazu letců a Československé obci legionářské došla trpělivost s komerčním pronajímáním Národního památníku v Praze na Vítkově. Poslední kapkou byly nedávné oslavy desátých narozenin firmy Carollinum, které se konaly právě v prostorách slavné pražské památky.

Během oslav bavily publikum polonahé tanečnice na katafalcích v hlavní síni a celým památníkem duněla moderní hudba.

Společnost, která obchoduje s luxusními šperky, přitom patří manželce středočeského hejtmana Tamaře Bendlové. Na večírku se tak sešli politici i bohatí podnikatelé. - více zde


Co si myslí čtenáři iDNES.cz

ANKETA: Vnímáte firemní raut v památníku na Vítkově jako zneuctění mrtvých hrdinů?

ANO - 5540
NE - 2686


"Zvažujeme oznámení pro trestný čin hanobení," říká rozhořčeně Jan Horal ze Svazu letců. Bez ohledu na postup policie se ale už dnes váleční veteráni obracejí na prezidenta Václava Klause, aby využil svého vlivu a zamezil dalším urážkám a ponižování památky legionářů, bez jejichž obětí by v roce 1918 nevzniklo samostatné Československo.

Klaus přitom mnohé z protestujících hrdinů v uplynulých letech vyznamenal nejvyššími řády. Naposledy 28. října předsedu obce legionářské Antonína Špačka či letce britského Královského vojenského letectva Miroslava Štanderu.
 
Podobně koncipovaný dopis odesílají veteráni i na adresu pražského primátora Pavla Béma. "To, co se nedávno odehrálo na Vítkově, je zneužití a znesvěcení symbolu české státnosti, jímž památník vždy byl a je," protestuje Špaček.

Jan Horal plánuje i tichý protest veteránů před prodejnami firmy Carollinum. "Oblečeme si uniformy i s řády a budeme na kolemjdoucí apelovat, že v Česku vládne nevkus s blbostí, před nimiž nejsou uchráněna ani ta nejpietnější místa. Já osobně jsem z toho měl málem infarkt," říká 84letý muž. Svou "vartu" si prý přesto hodlá před firmou Carollinum odstát.
 
Topolánek se omluvil
Na Vítkově je hrob Neznámého vojína, jemuž vzdávají čest hlavy států, které navštíví Českou republiku. Jiří Paroubek v památníku ještě coby premiér uložil ostatky českého předsedy vlády popraveného nacisty generála Aloise Eliáše a jeho manželky. I šéf ČSSD považuje party na Vítkově za nevkusnou: "Pro podobné ´veselé´ akce tam není místo. Chybí už jen striptýz," řekl.

Za svou účast na rautu se ve Sněmovně veřejně omluvil premiér Mirek Topolánek. "Byla to chyba," přiznal. - více zde

Kaje se i ředitel Národního muzea Michal Lukeš, který večírek povolil: "Když jsem to viděl, vyděsilo mě to. Okamžitě jsem zastavil všechny komerční akce na Vítkově. Výjimkou jsou jen koncerty. Firma Carollinum nás podvedla, protože nedodržela podmínky smlouvy, v níž je jasná etická hranice."

Ředitel firmy Carollinum Tomáš Janeba tvrdí ale přesný opak: "Vše proběhlo v intencích smlouvy."

Národní muzeum pronajímá Národní památník na Vítkově za jednotnou částku 120 tisíc korun za večer.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video