Radka Nečasová | foto: Dan Materna, MAFRA

Nečasova manželka Radka odmítla vypovídat v kauze svého sledování

  • 53
Manželka odstupujícího premiéra Petra Nečase na policii využila svého práva a odepřela vypovídat v kauze svého údajného sledování. Řekl to advokát Eduard Bruna, který v případu zastupuje Nečasovu blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou. Právě ta podle policistů nechala Radku Nečasovou sledovat Vojenským zpravodajstvím, a to z čistě soukromých důvodů.

"Odmítla vypovídat, odkázala na paragraf sto trestního řádu," uvedl právník, který se výslechu Nečasové zúčastnil. Podle trestního řádu má svědek právo odepřít výpověď mimo jiné tehdy, pokud by výpovědí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, svému příbuznému či manželovi.

V usnesení o zahájení trestního stíhání Nagyové policie napsala, že šéfka Nečasova kabinetu loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování premiérovy manželky, k níž měla podle policistů "vysoce negativní postoj". Údajně při tom využila vlivu vyplývajícího z osobního poměru s premiérem.

Na předsedu vlády prý také vyvíjela nátlak, aby se rozvedl. Nyní se Nečas s manželkou skutečně rozvádí, což oznámil krátce předtím, než vyšla najevo aféra s údajným sledováním (více o rozvodu premiérského páru čtěte zde).

Nagyová údajně za účelem sledování opatřila fotografii i adresu premiérovy ženy představitelům Vojenského zpravodajství. Na sledování se bez vědomí ministra obrany domluvila s tehdejším šéfem Vojenského zpravodajství Ondrejem Páleníkem, jeho nástupcem Milanem Kovandou a s plukovníkem tajné služby Janem Pohůnkem.

Na základě textových zpráv, které si jednotliví aktéři vyměňovali, dospěli policisté k závěru, že dva příslušníci Vojenského zpravodajství monitorovali okolí Nečasova bydliště a fotili jeho služební vůz. Sledování však odhalil Nečasův řidič.

Kauza kolem Nagyové, která se vedle údajného sledování Nečasové a dvou zaměstnanců úřadu vlády týká také údajného podplacení tří exposlanců ODS, stála premiéra Nečase funkci i post předsedy občanských demokratů.

Nagyová v želízkách

15. června 2013

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video