Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to politický proces a svévole, řekl po výpovědi na policii Nečas

  13:12aktualizováno  18:03
Expremiér Petr Nečas, kterého chce policie stíhat kvůli údajnému podplácení bývalých poslanců ODS, si po páteční výpovědi na policii v centru Prahy nebral servítky. "Je to vykonstruovaný politický proces," prohlásil Nečas. Nehodlá požádat Sněmovnu o zbavení imunity, aby mohl být stíhán. Nechce to orgánům činným v trestním řízení ulehčovat.

"Doposud mě vázala funkce předsedy vlády. Byla tam i moje přirozená loajalita a oddanost naší zemi, která mě nutila být velmi zdrženlivý v mých vyjádřeních. Toto břímě od úterý nemám. Můžu tedy mluvit naprosto otevřeně. Jedná se o politický proces, jjednoznačně o svévoli státního zastupitelství, o vykonstruovanou záležitost," řekl Nečas. V žádném případě se necítí vinen.

Nečas vypovídal přesně měsíc poté, kdy policie a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci rozjely akci, při níž byla zatčena šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová a exposlanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. "Nikdy nebyla uzavřena žádná dohoda, že za to, že odstoupí, dostanou nějaké pozice," prohlásil v pátek po výpovědi na policii bývalý premiér.

Upozornil, že sám vrchní stání zástupce v Olomouci Ivo Ištvan ve čtvrtek v ČT označil případ za právní konstrukci. "Zarazilo mě, že nikoho z vás nezaujalo, že velmi upejpavě přiznal, že u těch 150 milionů korun z bankovních schránek, které vytvořily tu výbušnou směsici politické kauzy, nemá žádný důkaz o spojitosti s kýmkoli z obviněných," řekl novinářům Nečas. Podle něj jsou v případu splétány různé příběhy a z nich je vytvářena kauza, která má závažné ústavní a politické dopady.

Nečas se podivil, že advokáti obviněných nesměli klást dotazy

Za zvláštní označil postup státního zastupitelství, kdy mu bylo posláno předvolání k podání vysvětlení, aby se to náhle změnilo ve výslech svědka. "Aniž by bylo advokátům obviněných umožněno klást dotazy. Přerušili výslech po úvodním slovu a znemožnili kladení dotazů. To je velmi nestandardní postup," rozhořčeně si stěžoval poté, co v doprovodu svého právního zástupce Josefa Lžičaře opustil budovu policie v centru Prahy.

Nečas kritizoval i podle něj uměle nafukovaný seznam vyslýchaných svědků. "Jsou vytvářeny předpoklady pro umělé natahování kauzy a vše nasvědčuje tomu, že chtějí držet co nejdéle všechny obviněné ve vazbě. Je to nátlaková vazba," prohlásil bývalý předseda vlády a ODS. Nečas činí Ištvana zodpovědným za to, že zadržené ničí společensky, existenčně a zdravotně. 

Ištvan kritiku odmítl. Postup je podle něj standardní, o zdravotních problémech vazebně stíhaných neví. "Takovou informaci o vážných zdravotních potížích nemám, ale samozřejmě pokud někdo zdravotní potíže má, v rámci výkonu vazby jsou nastaveny mechanismy, jak tyto problémy řešit," řekl Ištvan v ČT.

Nečas rezignoval na své funkce čtyři dny po zatčení Nagyové a tří exposlanců. A po necelém měsíci státní zástupce požádal Sněmovnu o vydání Nečase ke stíhání. Podle žádosti o vydání je podezřelý ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci a podplácení (více zde).

Mandátový a imunitní výbor začne o tom, zda doporučí Nečasovo vydání, jednat příští týden ve středu.

Nečas od začátku říká, že se ničeho protizákonného nedopustil. Žalobce vidí podstatu korupčního jednání v tom, že rebelujícím poslancům ODS Ivanu Fuksovi, Marku Šnajdrovi a Petru Tluchořovi bylo přislíbeno, že když rezignují na své poslanecké mandáty, dostanou výměnou jiné funkce v polostátních firmách. Poslanci se skutečně mandátů vzdali a umožnili vládě, aby prosadila daňový balík.

Fuksa nastoupil do Českého aeroholdingu, kde se stal členem představenstva a vrchním ředitelem pro strategii a rozvoj, Šnajdr se stal předsedou dozorčí rady státní firmy ČEPRO a Tluchoř umístil jím požadovaného Libora Antoše do dozorčí rady Českých drah. Na vyjednávání s poslanci se podílela Nagyová a člen představenstva ČD Roman Boček. Celá pětice je teď vazebně stíhána.

Vypovídali i náměstek Zajíček a poslanec ODS Šťastný

Dvě hodiny strávil před Nečasem u výslechu i náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. "Podával jsem informace související s tím, že mám na ministerstvu svěřenou správu státního majetku," řekl Zajíček. Měl tedy mj. na starost administrativní zajištění toho, aby se bývalí poslanci do orgánů státních firem dostali. Do podrobností, o čem s policisty mluvil, Zajíček jít nechtěl.

Už ráno dorazil na policii poslanec ODS Boris Šťastný, který měl k daňovému balíčku také výhrady, ale na rozdíl od rebelující skupiny se nakonec "zařadil", nedělal vládě problémy a hlasoval s ní.

Boris Šťastný po pátečním výslechu na policii:

Šťastný vypovídal více než dvě hodiny, ale příliš sdílný nebyl. "Šlo o předání informací policii z celého průběhu projednávání daňového balíčku. Otázky směřovaly i k jednotlivým obviněným poslancům," řekl Šťastný. "Chci zdůraznit, že přípravné řízení je neveřejné. Každý svědek podepisuje, a stejně tak já jsem podepsal prohlášení, které ze zákona zakazuje hovořit o tom, co bylo předmětem dotazování," uvedl poslanec ODS (více zde).

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...