Má-li mít vláda smysl, musí být dodržovány podepsané dohody, řekl premiér Petr Nečas. Vybídl VV, ať dodrží dohodu o církevních restitucích.

Má-li mít vláda smysl, musí být dodržovány podepsané dohody, řekl premiér Petr Nečas. Vybídl VV, ať dodrží dohodu o církevních restitucích. | foto: Petr Topič, MAFRA

Nečas: Vláda má dál smysl, jen když bude dodržovat podepsané dohody

  • 1059
Hrozbu, že ministři za VV opustí vládu, když nepodpoří církevní restituce, myslí premiér a předseda ODS Petr Nečas vážně. Pokračování koaliční vlády může být podle něj ohroženo, pokud nebudou všechny strany dodržovat uzavřené a podepsané dohody.

Strana totiž váhá, zda má církevní restituce podpořit. A Nečas kvůli tomu v pondělí na uzavřeném jednání ministrům VV pohrozil vyhazovem z vlády (více zde).

Deset politiků VV, kteří rozhodují, zda vydrží koalice

Radek John (předseda strany), Vít Bárta (šéf poslaneckého klubu), členové vlády - Karolína Peake (zároveň také první místopředsedkyně strany), Josef Dobeš, Pavel Dobeš, Kamil Jankovský, další čtyři místopředsedové VV - Kateřina Klasnová, Milan Šťovíček, Dagmar Navrátilová,Tomáš Jarolím

Premiér to nepovažuje za ultimátum: "To je elementární uplatňování autority předsedy vlády," řekl Nečas. S rozpaky vnímá, že se VV nedokázaly zatím shodnout, jestli jejich ministři ve středu pro restituce zvednou ruku.

Ranní hlasování při jednání výkonného výboru Věcí veřejných skončilo poměrem 5 ku 5 (více podrobností najdete zde).

Odpoledne se proto špičky VV sešly podruhé. Vicepremiérka Karolína Peake prošla s telefonem u ucha, beze slova se prosmýkli mezi novináři i Vít Bárta a Kateřina Klasnová. Ministr Kamil Jankovský řekl, že má jasno, ale poví to nejprve kolegům.

Jednou z možností je, že vedení strany svolá na středu ráno, ještě před jednáním vlády všechny poslance Věcí veřejných, aby o pozici strany hlasovali oni.

Řešíme již jen praktické naplnění uzavřené dohody, řekl premiér

"Mohu říci jedno. Jsem přesvědčený, že je správná institucionální spolupráce, vždy jsem ji podporoval, stojím za ní," hájil nejprve předseda vlády koalici, kterou sestavily ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Pak ale zdůraznil, že má-li mít koalice nějakou budoucnost, má-li mít smysl, předpokládá, že všichni budou dodržovat uzavřené a podepsané koaliční dohody.

Církevní restituce byly vyjednány již dříve a všechny strany, které sestavily vládu, byly pro, upozornil Nečas. "Řešíme pouze praktické naplnění již uzavřené dohody," zdůraznil premiér.

Věci veřejné navrhly, aby vláda vydala 17 církvím a náboženským společnostem majetek v hodnotě 75 miliard korun, jak se na tom s nimi shodla, ale odložila výplatu finančního odškodnění - o rok, nebo až do chvíle, kdy ekonomika začne růst. Jedná se o 59 miliard korun, které by církvím stát vyplácel třicet let.

"Považuji za těžko akceptovatelné, aby byla uzavřená dohoda zpochybňována. Není to pouze dohoda tří koaličních stran, ale se 17 církvemi a náboženskými společnostmi," připomněl premiér a vyzval VV, ať nehledají záminky pro to, proč dohodu dodržet nechtějí. Řekl, že z chování kolegů z Věcí veřejných je velmi na rozpacích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video