Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nečas: Úvahy o osekání pravomocí Ústavního soudu jsou namístě

  • 614
Vybraní ústavní soudci jsou podle premiéra Nečase předpojatí. Je například šokován výroky soudkyně Elišky Wagnerové, kdy přirovnala ministra Kalouska k nacistům. Debatu nad změnou ústavy, která by soudu zakázala rozhodovat o zákonech s dopadem na rozpočet státu, tak považuje za oprávněnou.

Předseda vlády to uvedl v politické debatě Partie televize Prima. Soud nedávno zrušil platnost reforem, které Nečasova vláda prosadila ve stavu takzvané legislativní nouze. Toto rozhodnutí označil premiér za "nešťastné".

"Ústavní soud dokázal zrušit i ústavní zákon, kterým sama sebe sněmovna rozpustila...," okomentoval práci soudu s jistou dávkou sarkasmu Nečas. Debata nad tím, zda soudu nevzít pravomoc rozhodovat o zákonech s rozpočtovým dopadem po vzoru Maďarska, tak považuje za zcela legitimní.

"Existuje tu jistá míra předpojatosti u některých členů Ústavního soudu," řekl po krátkém váhání. "Já považuji například za neuvěřitelný výrok, který řekla paní místopředsedkyně Eliška Wagnerova na adresu ministra financí Kalouska, v němž ho přirovnala k nacistům," dodal rázně.

"To je něco, nad čím mi rozum zůstává stát," uvel s tím, že "v kterékoli zemi na západ od nás" by po takovém kroku musela vážně zvažovat minimálně rezignaci.

"Především to ale ukazuje jistou míru osobní a politické podjatosti (...) a je otázka, zda potom tato bitva ústavních institucí, kdy na jedné straně stojí vláda a na druhé straně Ústavní soud (...), by něco přinesla České republice," přemýšlí premiér.

Upozornil ale, že se jeho výtky netýkají Ústavního soudu jako celku. Vždy tu podle něj byla určitá skupina ústavních soudců, kteří vyjádřili stejný nesouhlas jako on.

"Pevně věřím, že některé věci, které vzbuzují legitimní domněnku o politické a osobní podjatosti, budou vyřešeny tak, aby toto podezření na neobjektivní rozhodování Ústavního soudu padlo," uzavřel svou kritiku Nečas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video