Tlaku odborů premiér Petr Nečas odmítá ustoupit. Vláda podle něj trvá na snížení sumy určené

Tlaku odborů premiér Petr Nečas odmítá ustoupit. Vláda podle něj trvá na snížení sumy určené | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nečas: Tlaku odborů neustoupíme. Kvůli platům se pohádali i politici

  • 1255
Boj o platy státních zaměstnanců se odehrával nejen v pražských ulicích, ale i ve Sněmovně. Škrty jsou nutné, hájil premiér Petr Nečas ve Sněmovně úsporné kroky vlády, když protestovali odboráři. Tlaku odborů, aby vláda nesnižovala částku na mzdy o 10 procent, Nečas neustoupí.

"Zatáhli jsme za záchrannou brzdu," řekl Nečas. Zdůraznil, že jen splácení úroků z veřejného dluhu bude tento rok Českou republiku stát 60 miliard korun a že jde o čtvrtou největší položkou státního rozpočtu.

"V roce 2012 se už nebude jen škrtat," slibuje teď Nečas. Odboráři, kteří se sešli k protestu v pražských ulicích, totiž upozorňují, že zatímco státním zaměstnancům sebere vláda peníze na platech, ani se nepokusila hledat peníze na straně příjmů.

Demonstrace odborářů proti vládním škrtům na pražské Letné. (21. září 2010)

S vyššími daněmi pro bohaté ale podle Nečase odboráři ani další občané nemají počítat. "Chceme daně spíš zjednodušit," uvedl premiér.

Jak se změní tarifní mzdy státních zaměstnanců?

Nečas také řekl, že bude dál jednat s odbory o novém výpočtu platů. Zopakoval ale, že vláda v žádném případě neustoupí od chystaného snížení částky určené na mzdy ve veřejném sektoru o deset procent.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek při otevření TOP centra v Ústí nad Labem.

"Celkem nerozumím tomu, že odbory protestují proti jednání, které teprve probíhá, a ne až proti jeho výsledkům," uvedl ministr práce a sociálních věcí a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Jeho stranický kolega, ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09, k protestu státních zaměstnanců řekl, že jim vláda nemůže ustoupit, protože v budoucnu by musela dělat ještě razantnější. "Konkrétní platy pracujících zaměstnanců mohou i tak růst na úkor těch nepracujících," řekl ve Sněmovně Kalousek.

Lídr ČSSD Sobotka: Demonstrace byla oprávněná

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil demonstraci státních zaměstnanců za oprávněnou. Jak řekl ve svém projevu ve Sněmovně, vláda svým počínáním označila zaměstnance ve veřejném sektoru za "nadbytečné sádlo," jehož se stát může zbavit.

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ČSSD (13.9.2010)Sobotka také neúspěšně navrhoval, aby vláda informovala o financování platů ve veřejném sektoru. Koalice ale využila svou převahu a návrhy levice smetla.

"Není pravda, že nemohla postupovat jinak," zdůraznil Sobotka. Vláda podle něj mohla například zdanit hazard, více zdanit firmy či lidi s nejvyššími příjmy.

Nečas chce do konce roku zákon o rozpočtové kázni

Premiér má ale jiné plány. Do konce roku bude podle něj předložen ústavní zákon o rozpočtové kázni a odpovědnosti. "Jsme přesvědčeni, že i v opozici jsou odpovědní politici a že podpoří zákon, který pro jakoukoli budoucí vládu bude znamenat, že nebude moci volně zadlužovat stát," zdůraznil Nečas.

Kalousek ale říká, že teď řeší jiné věci, hlavně rozpočet. "Respektuji právo každé politické strany říkat svá zbožná přání," komentoval, zda je reálné, aby finanční ústava byla předložena už do konce roku.

Pro změnu Ústavy, která vládě uloží usilovat o vyrovnané hospodaření, bude muset Nečas najít podporu u alespoň dvou opozičních poslanců. Vláda ODS,TOP 09 a Věcí veřejných má hlasů 118, pro změnu Ústavy jich potřebuje 120. Z vyjádření politiků opozice se zatím nezdá, že by právě v této věci koalice mohla chybějící hlasy získat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video