Premiér Petr Nečas si ve Sněmovně rýpl do ministra financí Miroslava Kalouska. Jeho chování mu připomíná jistý tělesný orgán, neřekl jaký, ale vyloučil srdce a mozek.

Premiér Petr Nečas si ve Sněmovně rýpl do ministra financí Miroslava Kalouska. Jeho chování mu připomíná jistý tělesný orgán, neřekl jaký, ale vyloučil srdce a mozek. | foto: Petr Topič, MAFRA

Kalousek připomíná Nečasovi tělesný orgán. Srdce ani mozek to nejsou

  • 290
Zajímavou hádanku nabídl premiér Petr Nečas všem, kteří sledovali jeho vystoupení ve Sněmovně při debatě před hlasováním o nedůvěře vládě. Chování ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska v poslední době totiž Nečasovi připomíná jistý tělesný orgán. Neřekl jaký, ale srdce ani mozek to podle premiéra nejsou.

"Nechci rozvíjet politicko-anatomickou diskusi o tom, kdo reprezentuje jaký tělesný orgán v těle této vlády, to by asi nebylo namístě. Nicméně se neubráním poznámce, pane ministře financí, že vaše počínání v posledních dnech a týdnech mi přichází jaksi na mysl některé jiné tělesné orgány než zrovna mozek nebo srdce," prohlásil doslova Nečas v parlamentní rozpravě.

Právě kvůli chování Kalouska v poslední době vyvolala opozice hlasování o nedůvěře vládě, ve kterém nemá šanci na úspěch, protože pro pád vlády nesežene 101 hlasů.

Neúspěšně se opozice pokusila i o zřízení parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala tím, jak Kalousek vystupuje vůči policistům kvůli vyšetřování nákupu letounů CASA a jeho stranické kolegyně, exministryně obrany Vlasty Parkanové (více o snaze opozice zřídit vyšetřovací komisi najdete zde).

Kalousek nejprve volal vyšetřovateli případu CASA Jiřímu Mazánkovi a poté i opakovaně policejnímu prezidentovi Petrovi Lessymu. Ten minulý týden poslancům řekl, že mu Kalousek 4. července do telefonu říkal, že budou "odstíháni" všichni, kdo mají s vyšetřováním případu CASA něco společného. Kalousek to kategoricky popírá a tvrdí, že s policejním prezidentem mluvil o penězích na policejní vozy Volkswagen Passat. A ve Sněmovně vytáhl dokumenty, podle nichž policisté peníze kvůli passatům chtěli.

Lessyho ve středu podpořil prezident Václav Klaus, který si policejního prezidenta pozval na Hrad. Útoky na policii musí i podle Klause přestat.

Premiér Nečas ve Sněmovně kromě hádanky, jaký tělesný orgán vlády Kalousek představuje, ujišťoval poslance, že vyšetřování trestných činů v Česku nikdo nebrzdí a nebrání. Spor mezi Kalouskem a Lessym je podle Nečase o jejich důvěryhodnost a pravdomluvnost, nikoli spor mezi vládou a policií. A celou kauzu označil předseda vlády za nešťastnou a nepřijatelnou. "Nikdo v České republice nebrzdí a nebrání ve vyšetřování trestných činů včetně korupce," řekl Nečas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video