Petr Nečas při tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS. (9. dubna 2011)

Petr Nečas při tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS. (9. dubna 2011) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Nečas: Pokud neprosadíme reformy, není důvod k existenci této vlády

  • 184
Premiér a šéf ODS Petr Nečas se chce začít soustředit na reformy. Pokud neprojdou, není důvod k existenci této vlády, prohlásil. Nečas okomentoval i koaliční dohodu, k níž s členy VV a TOP 09 dospěli v pondělí v noci. Podle něj byl jedinou jinou alternativou pád vlády.

Po sérii úterních tiskových konferencí, kdy před novináře předstoupily Věci veřejné, TOP 09 i opoziční ČSSD, přidal svůj komentář i Nečas.

Prohlásil, že pokud nepodaří prosadit plánované reformy, není důvod, aby vláda v tomto složení nadále existovala. "Vláda sváže své hlasování o důvěře s balíkem reformních zákonů, především s přijetím důchodové a zdravotní reformy," zdůraznil premiér.

Zároveň se ohradil proti mediálním interpretacím, kdo na koaliční dohodě vydělal a kdo prodělal. "Toto není politický handl ani válka, tady jde o příliš mnoho, jde o veřejné finance a stabilitu. Jediným poraženým by byla celá země a deset milionů obyvatel."

Řešení vládní krize se neobešlo bez kompromisů. Radek John už nebude ministrem vnitra, na čemž dříve VV trvaly. Nečas zase původně chtěl, aby z vlády odešel ministr školství Josef Dobeš, který nakonec křeslo uhájil (kdo z vlády odejde a kdo ho nahradí čtete zde).

Podle Nečase se ODS podařilo prosadit to, co považovala za zásadní. Konkrétně odchod Bárty z ministerstva dopravy a Johna z vnitra. To, že zůstane v křesle ministra školství Dobeš, vysvětlil Nečas tím, že ODS ztratila podporu TOP 09, která nejdříve s odvoláním Dobeše souhlasila, pak si to ale rozmyslela.

Jde o restart věcné politiky

Nečas zároveň uvedl, že slevit musely všechny tři vládní strany. "Jde o restart věcné politiky," doplnil. 

Zopakoval také, že změny na ministerských postech mohou pokračovat. Nečas se chce zaměřit, jak ministři své funkce zvládají, jak jsou výkonní a zda dodržují časové harmonogramy.

Zda odejde z vlády ministr obrany Alexandr Vondra, který nabídl Nečasovi k dispozici svou funkci, premiér nepotvrdil ani nevyvrátil. "Nejdříve své rozhodnutí sdělím panu ministrovi," řekl Nečas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video