Nečas dá demisi, ODS chce vládnout s jiným premiérem, šanci má Kuba

  • 1852
Premiér Petr Nečas končí. V pondělí podá demisi. Oznámil to po jednání grémia ODS na Úřadu vlády. Vaz mu zlomilo obvinění jeho nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové, která podle policie nezákonně úkolovala vojenskou tajnou službu. "Ten okamžik nastal a já přejímám plnou politickou odpovědnost," řekl Nečas.

Na pondělním jednání výkonné rady ODS rezignuje i na post předsedy strany, kterou vedl od roku 2010. V čele koaliční vlády vydržel tři roky.

"Jsem si plně vědom toho, jak peripetie mého osobního života v současné době zatěžují českou politickou scénu i ODS, tedy stranu, do které jsem vstoupil v roce 1991 a které jsem měl tu čest sloužit v pozicích místopředsedy nebo předsedy v posledních letech," prohlásil odstupující premiér. Jen pár hodin před tím ve Varšavě tvrdil, že je přesvědčen o většinové podpoře v ODS. Změna Nečasova postoje po příletu zpátky domů napovídá tomu, že se mýlil a že proti němu jeho straničtí kolegové ostře vystoupili.

První místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba ještě před Nečasovým oznámením MF DNES řekl, že je připraven převzít odpovědnost a stát se předsedou vlády. "Pokud by jednání došla do stavu, kdy je možné pokračování jen s novým premiérem, tak je pro mě klíčový názor ODS. Pokud bych byl vyzván, tak musím být připraven tu odpovědnost jako první místopředseda přijmout," uvedl Kuba.

Pád Nečasovy vlády

  • NEČAS podá demisi. V pondělí navštíví prezidenta Zemana.(více zde)
  • PROFIL: Dvacet let Petra Nečase v politice. (více zde
  • DOKUMENT : Prohlášení premiéra Nečase k demisi. (více zde)
  • ZAHRANIČNÍ média informují o Nečasově pádu. (vOdkazíce zde)
  • KAUZA NAGYOVÁ: Policie obvinila osm lidí, Posledním byl Marek Šnajdr. (více zde

Nečas oznámil rezignaci čtvrtý den po vypuknutí velkého skandálu, když policie vedle Nagyové zatkla i dva bývalé poslance ODS Petra Tluchoře a Ivana Fuksu a také bývalého šéfa vojenské tajné služby Ondreje Páleníka a současného Milana Kovandu. Toho jediného později soud neposlal do vazby, ve které naopak skončil i třetí z bývalých poslaneckých rebelů ODS Marek Šnajdr. Pravá ruka Nečase Nagyová se podle policie podílela na tom, že byli korumpováni nabídkami a místy ve firmách, kde má stát většinový podíl. (o vazbě na Nagyovou a další najdete více zde)

Jednání stran vládní koalice o řešení politické krize po Nečasově bleskově oznámené demisi ještě chvíli pokračovalo, ale pak politici TOP 09 a LIDEM odešli, zatímco většina novinářů čekala v tiskovém sále, kde oznámil Nečas svoji demisi. Končící premiér zdůraznil, že nyní bude třeba jednat s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Úterní hlasování o nedůvěře vládě, které vyvolala opoziční ČSSD, je tak nyní bezpředmětné.

Hlavním hráčem je teď Zeman. Rozhodne o příštím premiérovi

Důležitým hráčem nyní bude prezident Miloš Zeman, který rozhodne o tom, kdo bude novým premiérem. Může, ale také nemusí návrhy ODS, TOP 09 a strany LIDEM respektovat. Stejně tak se může rozhodnout jmenovat úřednickou vládu v čele s člověkem, na kterého ukáže, nebo politika opoziční ČSSD.

Fotogalerie

Pokud nejen TOP 09 a LIDEM, ale i prezident Zeman akceptují, že vládu má dál vést politik ODS, má zřejmě největší šanci první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba.

"Já jsem hluboce přesvědčený o tom, že pan prezident bude respektovat parlamentní charakter naší republiky a to že vláda se odvíjí od Poslanecké sněmovny a její důvěry a od většiny v Poslanecké sněmovně. Jsem hluboce přesvědčen, ze pan president Zeman jako bytostný demokrat bude tento princip respektovat," prohlásil v neděli večer Nečas.

Sociální demokraté to vidí jinak. "ČSSD je připravena okamžitě zahájit jednání s dalšími parlamentními politickými stranami a prezidentem republiky o nalezení ústavní cesty k co nejdřívějšímu konání nových voleb. Snaha hledat nového premiéra v řadách ODS či znovu vzkřísit koaliční projekt ODS, TOP 09 a LIDEM neodpovídá politické realitě České republiky a byla by pouhou snahou udržet si za každou cenu vládní křesla," sdělil iDNES.cz první místopředseda sociální demokracie, jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten má k Zemanovi velmi blízko a ČSSD bude jistě na prezidenta apelovat, aby novou pravicovou vládu neumožnil.

Proti Nečasovi vystartoval už před jednáním nejostřeji Pospíšil

Už před jednáním grémia a špiček koalice a premiéra, který později oznámil odchod, zaútočil exministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

"Pro mě není důležité, kdo bude premiérem, ale aby pokračovala pravicová vláda," řekl Pospíšil. A prohlásil, že má velké pochybnosti nad tím, jak Nečas vysvětluje skandál kolem své blízké spolupracovnice, vrchní ředitelky kabinetu Jany Nagyové, kterou zadržela policie a soud ji poslal do vazby. Nagyová totiž podle policie zneužila své postavení a nechala vojenskou tajnou službou špehovat Nečasovu ženu Radku.

Odstupující premiér v neděli poprvé přiznal, že fotky ze sledování své ženy viděl pár dnů před zásahem policie proti Nagyové. Trvá ale na tom, že si myslel, že šlo o dílo paparazzi, tedy fotografů bulváru, nikoli vojenské tajné služby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video