K návrhu opoziční ČSSD, aby politici zvolení do místních zastupitelstev přišli o odměny za účast v komunálních firmách, má vláda Petra Nečase výhrady, ale podle premiéra jde správným směrem.

K návrhu opoziční ČSSD, aby politici zvolení do místních zastupitelstev přišli o odměny za účast v komunálních firmách, má vláda Petra Nečase výhrady, ale podle premiéra jde správným směrem. | foto: iDNES.cz

Nečas: Návrh, který vezme politikům ve firmách miliony, jde správným směrem

  • 110
Politici mohou přijít o miliony, které si přivydělávají ve firmách, kde mají podíl města. Vláda nezavrhla návrh opoziční ČSSD, podle kterého by se tyto odměny měly zrušit. Premiér Petr Nečas řekl, že jde dobrým směrem, ke konkrétnímu návrhu má ale vláda výhrady, o nichž se ještě musí jednat.

"Je to formulováno příliš paušálně," řekl předseda vlády. Ministři poukazují na to, že by to negativně dopadlo i na lidi, kteří byli v komunálních firmách ještě před zvolením do zastupitelstev, a tak k zákonu zaujali neutrální stanovisko. "Převažuje u mě ale pohled, že ten zákon míří správným směrem," uvedl Nečas.

Ministerstvo spravedlnosti při připomínkování zákona uvedlo, že zákon může přispět k větší transparentnosti veřejné správy. "Není vyloučen ani přínos z hlediska boje proti korupci," napsal resort justice do svého vyjádření k návrhu, který teď budou posuzovat poslanci.

Někteří politici stran vládní koalice namítají, že pokud by měli politici přijít o odměny za působení v orgánech městských firem, muselo by se zároveň změnit, aby za "kiksy" těchto společností neručili svým majetkem.

"Je jasné, že v představenstvech komunálních firem by měli být odborníci a ne politici. Pokud sedí v dozorčích radách, byl bych pro škrtnutí odměn, pokud nebudou tak jako nyní ručit podle obchodního zákoníku svým majetkem," řekl již dříve iDNES.cz šéf pražské ODS Boris Šťastný.

Ve firmách politici být nemusí, říká ČSSD, jejíž politici také "rýžují"

Autoři návrhu z opoziční ČSSD ale tenhle argument neberou. Podle poslance sociální demokracie Stanislava Křečka totiž není důvod, aby v orgánech firem, v nichž mají podíl obce, seděli politici.

Pro řadu politiků je zatím působení v komunálních firmách velmi zajímavé. Třeba šéf pražské ČSSD Petr Hulinský si za roky 2007, 2008 a 2009 přivydělal v Pražské energetice, ve firmě PRE distribuce a v Pražské teplárenské 12,3 milionů korun.

Sociální demokrat Miroslav PocheJeho kolega Miroslav Poche si dokonce před volbami uřízl velkou ostudu, když přiznal, že skrytě do pokladny Lidového domu poslal 200 tisíc korun od Pražské energetiky. Peníze rozepsal jako fiktivní členské příspěvky od jiných stranických kolegů. Přesto byl do pražského zastupitelstva zvolen a strana ho nedonutila funkci složit, i když o to vedení ČSSD usilovalo.

"Už nyní platí, že na odměny nemají nárok poslanci a senátoři, kteří zastupují stát v jeho firmách. Není důvod, proč by to nemělo platit i pro zastupitele v obcích," hájí navržený zákon i lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video