Prezident Václav Klaus při rozhovoru pro MF DNES

Prezident Václav Klaus při rozhovoru pro MF DNES | foto: Michal Růžička, MAFRA

Premiér Nečas jednal přes hodinu s Klausem, rezignaci Bárty nepřinesl

Premiér Petr Nečas se v pátek odpoledne sešel s prezidentem Václavem Klausem. Informoval ho o aktuální situaci ve vládě, rezignaci ministra Bárty ale nepředložil. Podle mluvčího vlády to ani nebylo cílem schůzky. Prezident chce Bártovu demisi řešit až v pondělí.

Bártův tajný plán

"Předseda vlády informoval pana prezidenta o situaci a vzájemně se domluvili, že další krok udělají v pondělí," sdělil iDNES.cz bez dalších podrobností mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Schůzka trvala zhruba hodinu a půl, na rezignaci Bárty na ní nedošlo. Premiér ji s sebou nepřinesl a Klausovi ji chce předat až po víkendu.

Václav Klaus a Vít Bárta se již dříve netajili tím, že k sobě mají politicky blízko. Klaus si Bártu na Hrad pozval například loni v prosinci, kdy byla koalice zmítána spory kolem podivného zadávání zakázek na Fondu životního prostředí. Tehdy se Klaus stal garantem dohody, která situaci uklidnila.

Bárta a Klaus si také vzájemně přes média vyřizovali poklony. "Václav Klaus je jeden z nechytřejších politiků, které znám. Vážím si ho a je to velký politik. V mnoha věcech spolu nesouhlasíme, ale považuji ho za velmi inspirujícího člověka," řekl v únoru Bárta TV Public.

"Pan ministr dopravy je výraznou osobností této vlády. Škrty začal rezolutně," chválil prezident Bártovy plány zastavit stavby některých dálnic," pochvaloval si dříve Bártu Klaus.

Jenže nyní je Bárta v úzkých. Média přinesla důkazy o tom, že Bárta do politiky zapletl i jeho někdejší firmu ABL. Dva poslanci VV Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí Bártu navíc obvinili, že si penězi kupoval jejich loajalitu. Bárta v pátek rezignoval na funkci ministra dopravy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video