NATO apeluje na Česko, aby do aliančního rozpočtu přispívalo víc.

NATO apeluje na Česko, aby do aliančního rozpočtu přispívalo víc. | foto: Archiv speciálních sil

Nebuďte černými pasažéry Aliance, varuje Česko šéf NATO

  • 766
Strmý pokles výdajů na obranu dělá z Česka pomalu, ale jistě černého pasažéra v NATO, který se jen veze, aniž by nějak výrazněji přispěl. Propad v rozpočtu české armády dosáhl takových rozměrů, že přiměl šéfa Aliance Anderse Fogha Rasmussena k napsání osobního dopisu premiérovi Petru Nečasovi.

Podle Rasmussena může nastat situace, že Češi nebudou mít dost peněz na udržení vojáků v Afghánistánu nebo pro případné další mise v rizikových oblastech světa.

"Snižování obranného rozpočtu neznamená jen snižování vašich spojeneckých ambicí, ale může negativně ovlivnit i váš příspěvek Alianci do společných operací. A právě toho se obávám," píše generální tajemník Rasmussen českému premiérovi v dopise, jehož znění má MF DNES k dispozici.

Podle expertů se tím snaží Česko varovat, aby se snižováním výdajů nedostalo do situace, kdy veškeré peníze armáda takříkajíc "projí" na platech pro vojáky. To se stalo třeba Maďarsku nebo Slovensku, jejichž vojsko kvůli nedostatku peněz muselo omezit i vojenská cvičení.

Češi se při vstupu do Aliance zavázali, že budou na obranu vynakládat dvě procenta svého HDP, letos je to ovšem jen o něco víc než jedno procento.

Existenci varovného dopisu potvrdily MF DNES zdroje z bruselské centrály Aliance. Nevyvrátil ho ani mluvčí vlády Jan Osúch, i když jej zároveň ani nepotvrdil.

"Informace o korespondenci předsedy vlády nesdělujeme," zareagoval mluvčí kabinetu. Komentáři se vyhnul i náměstek ministra obrany a nedávný náměstek šéfa Aliance Jiří Šedivý.

Netají se však kritikou: "Rádi využíváme výhod členství v NATO k naší bezpečnosti, ale zároveň ho škrty v rozpočtu podkopáváme."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video