Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Razie na magistrátu. Policie stíhá v Praze 11 lidí kvůli dopravnímu podniku

  8:24aktualizováno  14:06
Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili 11 lidí kvůli hospodaření dopravního podniku. Podle médií jsou mezi obviněnými náměstek primátora Petr Hlubuček, který je členem dozorčí rady DPP, podnikatel Michal Redl nebo lobbista Pavel Dovhomilja. Kriminalisté od rána zasahovali na několika místech v Praze, mimo jiné na magistrátu či v budovách dopravního podniku.

„Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze vykonává dozor ve věci, v níž policejní orgán Policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV, aktuálně provádí úkony trestního řízení. Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hlavního města Prahy. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula.

Servery Deník N či Seznam Zprávy napsaly, že policie trestně stíhá Hlubučka, podle Radiožurnálu je mezi obviněnými i zlínský podnikatel Michal Redl. Podle informací Radiožurnálu jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí také podezření, že nedovoleně nakládal s omamnými a psychotropními látkami. Podle Lidovek.cz je mezi obviněnými také lobbista Pavel Dovhomilja, který se pohyboval v oblasti IT a zabýval se zakázkami dopravního podniku.

Policie zasahuje v sídle ŘSD v Říčanech. Může to souviset s razií na magistrátu

Mluvčí magistrátu Vít Hofman potvrdil, že detektivové na magistrátu byli. „Ano, na magistrátu dnes skutečně zasahovala policie, které poskytujeme maximální součinnost,“ řekl MF DNES mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Pražský primátor Zdeněk Hřib již dříve potvrdil, že policisté přišli do kanceláře jeho náměstka Petra Hlubučka. „V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno,“ uvedl na Twitteru Hřib.

„Pokud se potvrdí, že je náměstek za STAN obviněn ze zapojení do organizovaného zločinu, budu požadovat jeho okamžitou rezignaci,“ napsal později primátor. Dodal, že k řešení kauzy svolá zástupce koalice.

Podle informací ČTK dnes policisté v dopravním podniku uzavřeli mimo jiné kanceláře členů představenstva, generálního ředitele či šéfů právního oddělení a správy majetku. Tyto informace Šabík popřel. Dodal, že zástupci podniku přislíbili, že nebudou vyšetřování komentovat, takže nemůže sdělit, kde přesně policisté zasahovali. Generální ředitel podniku Petr Witowski nicméně podle něj dnes standardně pracuje ve své kanceláři.

Magistrát na středu zrušil už dvě tiskové konference, na kterých měl být Hlubuček přítomen. Redakce iDNES.cz se obrátila s dotazy také na ministra vnitra Víta Rakušana a šéfa Starostů, zda zásah policistů nějak ovlivní pozici Hlubučka v nadcházejících volbách. Politik je trojkou kandidátky strany v podzimních volbách na pražský magistrát.

„O zásahu už z médií vím, neznám ale žádné podrobnosti. Proto se k tomu v tuto chvíli nebudu dál vyjadřovat. S panem Hlubučkem jsem nemluvil,“ reagoval ministr. Později na Twitteru napsal, že je to samozřejmě znepokojivá informace. „Nic dalšího však nyní o tomto zásahu nevíme. Nechme prosím policii dělat její práci,“ dodal. Kvůli kauze bude večer jednat předsednictvo STAN.

Náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP, k dnešní policejní razii uvedl, že sice podstatu kauzy nezná a policie se na něj neobrátila, ale že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci.

STAN vyzval Hlubučka k rezignaci na post náměstka primátora

„Podle informací, které přinesla média, se mé trestní oznámení týkalo stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu. Udělal jsem tak maximum a nyní je zbytek na práci PČR. Naši práci na tom, že se zase po letech rozhýbaly důležité dopravní stavby v Praze, nesmí poškozovat korupční jednání,“ sdělil.

Razie se točí kolem Redla

Podle informací redakce z důvěryhodného zdroje se razie točí kolem podnikatele Michala Redla, který měl v minulosti blízko ke známému zločinci Radovanu Krejčířovi a dnes má vazby na vládní hnutí STAN.

„Mohu potvrdit, že náš útvar dnešního (středa) dne provádí úkony trestního řízení. Dozor vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze, které má v této věci vyhrazeno podávání informací,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Důvodem razie mají být zakázky v městských společnostech. Podle médií detektivové zasahují zhruba na 40 místech v Praze.

DPP

DPP je největší městskou firmou, která provozuje metro, tramvaje, autobusy nebo lanovku. Zaměstnává zhruba 11 000 lidí. Město financuje fungování podniku prostřednictvím tzv. kompenzací.

Loni na ně hlavní město dalo asi 15,2 miliardy a v letošním roce je v rozpočtu vyčleněno více než 16,76 miliardy.

Přítomnost policistů na svých úřadech potvrdili i zástupci pražského dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny.
„Potvrzujeme, že Policie ČR dnes v DPP provedla standardní procesní postupy. DPP nejen v tomto případě, ale vždy poskytuje Policii ČR plnou součinnost. Kroky PČR nebudeme dále komentovat,“ uvedl vedoucí odboru komunikace podniku Daniel Šabík. Vzhledem k tomu, že právo na podávání informací si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, nesdělila žádné další podrobnosti ani mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Michal Redl byl stíhán v řadě kauz spojených s českým zločincem Radovanem Krejčířem. V dopisech od něj přímo dostával instrukce, jak například tunelovat Českou spořitelnu v kauze společnosti Technology Leasing. Podílet se měl i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5. Odsouzen nicméně nebyl, jelikož mu lékaři vystavili posudek o vážné duševní nemoci.

STAN se radí s podnikatelem, který byl stíhaný v Krejčířových kauzách

V roce 2017 informoval Radiožurnál, že Redl byl konzultantem hnutí STAN. Podle předsedy Petra Gazdíka Redl tehdy pomáhal se stranickými záležitostmi. Kromě toho měl být podporovatelem hnutí. STAN nicméně uváděl, že politiku hnutí „v žádném případě neurčoval“.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...