Pracovnice Národní centrály proti organizovanému zločinu v kalendáři pro rok...

Pracovnice Národní centrály proti organizovanému zločinu v kalendáři pro rok 2021. | foto: Tomáš Rovný, Ekonomický deník

Ze sexy policistek v kalendáři není žádná v utajení, uklidňuje NCOZ

  • 268
Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) si pro letošní rok nechala vyrobit kalendář, ve kterém na fotografiích pózují se zbraněmi jeho zaměstnankyně. Jde i o ženy na vlivných postech, jejichž tváře lidé nenajdou ani na webových stránkách policie. Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje ale není důvod k obavám, protože v kalendáři nejsou žádné fotografie policistek v utajení.

„Policejní práce není jen doménou mužů. Jednu třetinu pracovních pozic Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování zastávají policistky a občanské zaměstnankyně. Vzhledem k tomu, že odvádějí vynikající práci a dosahují nadstandardních výsledků, chtěl bych jim i tímto způsobem poděkovat,“ napsal šéf NCOZ Jiří Mazánek v úvodu kalendáře pro rok 2021.

„Kalendář byl distribuován v prosinci loňského roku a na veřejnosti je už rok. Do tohoto pondělí se nám kvůli kalendáři nikdo neozval,“ řekl iDNES.cz mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. V pondělí totiž Ekonomický deník zveřejnil, že jsou v kalendáři odhaleny nejen tváře zaměstnankyň s přístupem k citlivým informacím, ale také pracovnic z terénu.

To však Ibehej vyvrací. „V kalendáři jsou fotografie policistek, které nevykonávají operativně pátrací činnost. Jinak bychom takový kalendář samozřejmě vůbec nevydávali,“ komentoval mluvčí, který několikrát zdůraznil, že tam opravdu nejsou policistky v utajení a není tedy žádný důvod k obavám. 

Kalendář dostali zejména pracovníci útvaru

V kalendáři sice nejsou pod fotografiemi policistek a pracovnic jména, ale nicméně podle Ekonomického deníku se v kalendáři například objevila fotografie plukovnice Jany Šebkové. Ta vedla tým vyšetřující kauzu středočeského exhejtmana za ČSSD Davida Ratha. Také vyšetřovala případ nemocnice Na Homolce nebo bývalého soudce Vrchního soudu v Praze soudce Zdeňka Sováka.

Šebková – na titulní fotografii – v současné době působí jako ředitelka odboru závažné hospodářské trestné činnosti NCOZ. Na webových stránkách policie její fotografie není, Jaroslav Ibehej však potvrdil, že právě fotka Šebkové v kalendáři je. „Ale ani ona nevykonává operativně pátrací činnost. Je to manažerka,“ vyjádřil se Ibehej pro iDNES.cz.

V kalendáři, který se zrodil v hlavě blíže nespecifikovaných pracovníků NCOZ, se podle zjištění Ekonomického deníku objevují další vedoucí různých oddělení. „Fotografie i následnou grafickou úpravu měli na starost pracovníci našeho útvaru. Za kalendář NCOZ nic neplatil, tisk externě zajišťovala Tiskárna Ministerstva vnitra,“ přiblížil Ibehej, který doplnil, že kalendáře obdrželi zejména pracovníci útvaru, stejně tak byly předávány při různých příležitostech jako prezentační předměty. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video