Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vůli k obraně máme, peníze ne, vzkazují vrcholní politici armádě

  19:08
Před dvěma týdny, v den 15. výročí vstupu do NATO a během vrcholící krymské krize, podepsali předsedové šesti parlamentních stran dokument, v němž se přihlásili k investicím do obrany a potřebě vysvětlovat lidem smysluplnost armády. Když ale padl konkrétní návrh přidat peníze, politici vycouvali.

Minometný přepad. Čeští vojáci se připravují na novou misi v afghánském Vardaku. | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

Otázka armádních výdajů se v uplynulých dnech stala aktuální ze dvou důvodů: Česká republika si 12. března připomněla patnáctileté výročí členství v NATO a krize na Ukrajině přiměla politiky k výrokům o změnách bezpečnostního prostředí v Evropě.

Výdaje na obranu v rámci NATO

  • Česká republika dá letos na obranu 1,08 % HDP. Mezi zeměmi NATO je to podprůměr (19. místo z 27 členů, kteří mají armádu).
  • Nejvíce v poměru k HDP dávají na obranu USA (4,1 %) a Británie (2,4 %).
  • Alianční závazek dvou procent plní ještě Řecko a Estonsko, blízko této hranici jsou Francie, Turecko a Polsko.
  • Pro srovnání: Rusko vynakládá na obranu 4,4 procenta HDP.

Zdroj: NATO a SIPRI

Právě při zmíněném výročí podepsalo šest předsedů sněmovních stran Deklaraci o zajištění obrany ČR. Stojí v ní například to, že "záruky kolektivní obrany vyžadují stálé úsilí a investice".

Nebo že podepsaní vnímají jako nezbytnost "aktivní dialog s českou veřejností a snahu více seznámit občany s rolí a přínosem ozbrojených sil při zajišťování obrany a bezpečnosti ČR".

Portál iDNES.cz oslovil před týdnem klíčové představitele republiky, kteří mají slovo v tom, kolik peněz má Česko na obranu dávat (zatím je to 1,1 % HDP, výrazně pod průměrem zemí NATO a hluboko pod závazkem dvou procent).

Otázky na prezidenta, premiéra, ministry obrany a financí a náčelníka generálního štábu byly tyto: Doplňuje eskalace rusko-ukrajinské krize argumenty, proč by Česko mělo na obranu dávat více peněz? Pokládáte za přiměřenou hranici 2 %, k níž se Česko zavázalo a kterou neplní? A plánujete konkrétní kroky, jimiž hodláte přesvědčovat politické představitele k navýšení obranných výdajů?

Generál Pavel: Krymská krize je varováním

Jedinou obsáhlejší odpověď poskytl jediný voják mezi dotázanými - generál Petr Pavel. "Stručně - na první otázku ano, na druhou ne nezbytně," vyslovil se pro zvýšení obranných výdajů, ale ne nutně na dvouprocentní hranici.

"Krymská krize je nejen podle mého názoru varováním pro všechny, kdo podléhají názoru, že bezpečnostní rizika jsou nám vzdálená, případně, že samotné členství v EU a NATO je dostatečnou bezpečnostní zárukou. Představa dostatečné varovací doby před vznikem možného rizika přímo ohrožujícího bezpečnost České republiky je minulostí," uvedl generál pro iDNES.cz.

Náčelník gen. štábu Petr Pavel

"Představa dostatečné varovací doby před vznikem možného rizika přímo ohrožujícího bezpečnost České republiky je minulostí."

Minimem, které bychom pro vlastní obranu měli dělat, nazval plnohodnotné přispění ke kolektivní obraně v případě napadení členské země NATO a schopnost nasadit odpovídající síly a prostředky pro plnění úkolů na teritoriu ČR ve kterýkoliv okamžik.

Schopnost Česka dostát těmto závazkům ale podle generála Pavla slábne: "Současných 1,08 % HDP na tyto úkoly stačí pouze s omezeními a ta se rok od roku prohlubují. Dvě procenta za stávajících podmínek považuji za nerealistická, ale postupné zvyšování s cílem pokrytí výše zmíněných minimálních schopností je nezbytné, máme-li brát obranu země vážně a odpovědně," říká.

Generál Petr Pavel

Krátce řečeno - Česká republika ztrácí podle Pavla schopnost plnit mimo jiné  závazky, které má k NATO a za jejichž plnění očekává pomoc v případě krize.

V případě napadení členské země NATO se ČR zavazuje být připravena vyslat brigádní úkolové uskupení, které podle ministra obrany Martina Stropnického může mít až pět tisíc vojáků.

Možnosti generála Pavla, jak přesvědčovat politiky, jsou ale omezené. "Za obranu je ze zákona odpovědná vláda, zásadní opatření jsou projednávána parlamentem a bezpečnostní radou státu. Armáda je vykonavatelem politického zadání," připomněl náčelník generálního štábu.

"Vítám souhlas prezidenta republiky s mým návrhem na konání pravidelných schůzek s velením armády," doplnil Pavel. S prezidentem chce řešit hlavní aktivity armády i problémy při zajišťování obrany republiky. Právě získání podpory prezidenta Zemana, který svou roli pojímá výrazně aktivně a zdaleka nejen ceremoniálně, by armádě mohlo pomoci.

Hlavní jsou pracovní místa, odbyl Sobotka návrh přidat armádě

Co na to politici? Premiér Bohuslav Sobotka se k tématu vyjádřil na úterní tiskové konferenci v odpovědi na otázku, zda by armáda měla dostat příští rok alespoň 1,3 % HDP. "Vládní rozpočtová politika by měla mít priority, které se týkají posílení zaměstnanosti a hospodářského růstu," smetl ze stolu návrh poslance Ivana Gabala.

Dodal, že v minulosti nebyly peníze na ministerstvu obrany vynakládány efektivně, že se na dodávkách armádě málo podílí český průmysl a že je nebezpečí, že by peníze rychle nalité do armády byly vyplýtvány. "Musíme se zaměřit na podporu růstu zaměstnanosti, dopravní infrastruktury a teprve potom můžeme uvažovat o efektivních opatřeních v rámci ministerstva obrany," řekl. V protikladu k odmítnutí zvýšit vojenské výdaje však dodal, že by Česko mělo plnit své závazky v NATO.

Lakonicky reagoval ministr financí Andrej Babiš. "Pokud ministerstvo obrany prokáže letos a v příštím roce schopnost šetřit, je o navýšení možné hovořit v roce 2016," sdělil. Jeho hnutí se přitom před volbami hlásilo ke dvouprocentním výdajům na obranu. Na otázku iDNES.cz, jak velký má být obranný rozpočet, odpovědělo ANO v září jasně: "Budeme se striktně chovat podle našich závazků vůči NATO." (Viz odkaz v rámečku v tomto článku.)

Tento závazek ANO nicméně nelze spojovat s ministrem Martinem Stropnickým. Toho hnutí nominovalo na post ministra až po volbách, když hledalo člověka se zkušeností ve státní službě pro těžce zvládnutelný resort.

Proti zvýšení obranného rozpočtu se v posledních dnech vyslovili i ministři Richard Brabec (ANO, životní prostředí), Jiří Dienstbier (ČSSD, lidská práva) a Jan Mládek (ČSSD, průmysl a obchod).

Chcete se zeptat prezidenta? Tady máte předešlé vyjádření

Odpověď prezidenta Miloše Zemana se redakci získat nepodařilo, protože mluvčí Jiří Ovčáček odmítl hlavě státu dotazy předat. Místo toho uvedl, že za Zemanova premiérování šla na obranu dvě procenta HDP (což je pravda), přičemž podle prezidenta "není důležité procento, ale účinnost vynakládaných prostředků".

Toto Zemanovo stanovisko ale je veřejně známé. Redakce proto vysvětlila, že potřebu účelného vynakládání peněz nezpochybňuje, ale že celková výše výdajů (z nichž jen 12 % jde na investice, zbytek jsou provozní a mandatorní výdaje, např. platy vojáků) je jinou otázkou. Na opakovanou žádost o předložení dotazů mluvčí opět reagoval záporně. Nezodpovězena tak zůstala i otázka, zda bude prezident na politiky v otázce armády častěji apelovat.

Omezený manévrovací prostor. Stropnický musí nejdřív ušetřit

Kandidát na ministra obrany Martin Stropnický (23. ledna 2013)

Ministrovi obrany Martinu Stropnickému nezbývá, než zůstat v diskusi o zvýšení obranného rozpočtu realistou. Ví, že mu jeho stranický šéf a ministr financí v jedné osobě Andrej Babiš peníze jen tak nedá.

"Je dost obtížné požadovat - byť racionálně - rozpočtové navýšení, když státní správa pořád připomíná vanu, kam napouštíte horkou vodu, jen jste do ní zapomněl dát špunt," řekl v neděli v ČT.

"Nedovedu si skutečně představit, že bych šel za panem Babišem a řekl mu - já jsem v tomhle roce nic neušetřil, ale setsakra potřebuju tři miliardy navrch. Budu se snažit vykázat co největší racionální úsporu a potom mám šanci zkusit i třeba pro ten příští rok aspoň něco vyjednat," řekl v Otázkách Václava Moravce ministr, který zároveň ujistil, že se jeho lidé hledání úspor věnují.

Jeho slova však příliš nadějí nevzbudila v Alexandru Černém z KSČM, který s ním byl ve studiu. "Já v těch snahách panu ministrovi nesmírně fandím. Ale nepamatuji si jediného vašeho předchůdce, který by nezačal téměř totožně. Průměrná životnost ministra obrany je 1,3 roku, pan ministr bude rok dělat pořádek, pak nastartuje reformu, pak odejde z funkce (...) a ta reforma nikdy nedosáhne konce, protože další ministr zase pochopitelně rok bude dělat audit," obává se poslanec Černý.

A s ním patrně i tisíce vojáků, kteří politické proklamace o obraně, následované slovy o tom, že nejsou peníze, zažili už příliš častokrát.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...