Ivo Valenta

Ivo Valenta | foto: Petr Topič, MAFRA

Nenechte děti dusit se v rouškách, žádá Valenta soud o zrušení opatření vlády

  • 416
Bývalý senátor Ivo Valenta se obrátil na Nejvyšší správní soud, aby zrušil mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které se vztahuje se ke školou povinným dětem. Ty, které se nebudou testovat, mají být totiž celou dobu ve škole v roušce, ty, jimž je více než 15 let, v respirátoru, nesmí se účastnit zpěvu a tělocviku.

„To, co vláda páchá na současné generaci našich dětí, je naprosté zvěrstvo. Nejen, že dětem prakticky rok znemožnila řádnou výuku, sport a sociální kontakty, nadále navíc vymýšlí nové a nové způsoby jejich šikany. Je naprosto nepřijatelné, aby byly netestované děti nuceny dusit se po celou dobu školní výuky v rouškách či respirátorech a k tomu navíc byly v podstatě izolovány od vrstevníků,“ uvedl Valenta, který podnět Nejvyššímu správnímu soudu dal jakožto otec školou povinných dětí.

„Pobyt dětí v roušce považuji vyloženě za nezdravý a poškozující imunitu. Dítě potřebuje čerstvý vzduch. V jeho raném věku se vytváří imunitní systém. Není možné, aby například osm hodin denně mělo omezený přísun vzruchu. To, aby děti byly jakýmkoliv způsobem znevýhodňovány a oddělovány od kolektivu, je pak naprostá nehoráznost. Mají vůbec autoři těchto nesmyslů děti?“ argumentuje bývalý senátor.

Valenta je majitel holdingu Synot podnikajícího v hazardním byznysu a bude kandidovat v podzimních volbách z posledního, dvaadvacátého místa kandidátky Trikolóra Svobodní Soukromníci ve Zlínském kraji.

S podnětem k soudu mu pomáhá právník Zdeněk Koudelka. A pro vládu by mohlo být varováním, že Nejvyšší správní soud ruší vládní proticovidová opatření jedno za druhým, když se na něj někdo obrátí. Zatím ale vždy dával vládě několik dnů k nápravě zrušených opatření.

Bývalý šéf Nejvyššího správního soudu, nyní soudce Josef Baxa, před pár dny kritizoval, jak vláda reaguje na to, že soud ruší protiepidemická opatření. „Exekutiva vlastně víceméně ignoruje důvody, pro které soud ruší tato opatření, vydává je znovu se stejnými nedostatky, s vědomím, že opět v soudním přezkoumání neobstojí a ani se tím netají,“ řekl Baxa na akci pořádané Nadačním fondem proti korupci.

Naposledy koncem července soud řekl, že opatření, které se týká nošení respirátorů, není dost odůvodněné a zrušil ho. Dal ministerstvu zdravotnictví tři dny, aby mohlo reagovat lépe formulovaným opatřením. Příště by tomu tak být ale podle soudu nemuselo. Varoval, že příště už by mohl opatření zrušit bez odkladu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video