Armádní letoun Airbus A-319 CJ.

Armádní letoun Airbus A-319 CJ. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Voják zraněný v Afghánistánu je v Česku, jeho stav je stabilizovaný

  • 25
Vojenský speciál přivezl do Česka desátníka J. M., který byl v neděli 13. července zraněn při napadení české patroly v provincii Parván v Afghánistánu. Vojákův stav je stabilizovaný, leží v Ústřední vojenské nemocnici v Praze-Střešovicích.

Šestatřicetiletý desátník je příslušníkem 2. strážní jednotky odpovídající za bezpečnost prostoru bagrámského letiště (označení jednotky je BAF, tedy Bagram Air Field).

Útoky na české vojáky u Bagrámu

Česko ztratilo pět vojáků v jediném útoku

Protivládní povstalci zranili českého desátníka jen pět dní poté, co při jiném vražedném útoku zahynuli čtyři čeští vojáci. Pátý později zemřel na následky zranění v nemocnici (více o úmrtí vojáka zde).

Armáda označila zranění desátníka jako těžká. Airbus s ním přistál na kbelském letišti krátce po 13. hodině. „Převoz se uskutečnil za doprovodu týmu lékařů a odborného zdravotnického personálu Armády České republiky. Po příletu do ČR byl voják transportován vrtulníkem W-3A Sokol do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích, kde se podrobí dalším vyšetřením a léčbě,“ uvedl Jan Šulc z tiskové služby generálního štábu.

Sbírka

Armádní kolegové vypsali na pomoc rodinám padlých vojáků finanční sbírku. Lidé mohou přispět na účet 44665522/0800, variabilní symbol 916.

Desátníkův stav je podle něj stabilizovaný, vyžaduje specializovanou lékařskou péči. „S ohledem na rodinu vojáka nebudeme k jeho zdravotnímu stavu poskytovat další podrobnosti,“ uvedl Šulc.

Desátník se nacházel ve střelecké věži vozidla, které povstalci napadli střelnými zbraněmi a protitankovými granáty. Utrpěl mnohočetné poranění kostí a měkkých tkání, ale dle úterních informací je mimo bezprostřední ohrožení života.

Armáda podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla po útocích na české vojáky přijala „některá opatření, která vedou ke změně způsobu patrolování“, aby snížila možnost opakování útoku z 8. července.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video