Bývalý manažer fondu Trend Miroslav Vlastník, který se osm let skrýval v

Bývalý manažer fondu Trend Miroslav Vlastník, který se osm let skrýval v zahraničí, na snímku z roku 2004. | foto: ČTK

Návrat těsně před amnestií byla náhoda, tvrdí advokát exmanažera Trendu

  • 62
Je to souhra náhod, tvrdí advokát uprchlého manažera vytunelovaného fondu Trend Miroslava Vlastníka. Muž se vrátil do Česka pouhé dva týdny před amnestií, díky které definitivně unikl stíhání. Podle advokáta se Vlastníkův návrat připravoval od srpna.

Vlastník podle informací Interpolu pobýval v Peru. Jak říká advokát bývalého manažera vytunelovaného fondu Lukáš Slanina, Vlastník se chtěl do Česka vrátit dobrovolně už od léta. "Mým prostřednictvím jsme kontaktovali soud s tím, že se chce vrátit z rodinných důvodů," řekl iDNES.cz Slanina. Vyvrací tak tvrzení, že by Vlastník dopředu věděl o připravovaném prezidentském pardonu.

"Vzali jsme to na vědomí jako informaci. Protože na něj byl dán příkaz k zatčení od roku 2008, počítal s tím, že bude zatčen," potvrzuje Slaninovu verzi mluvčí královéhradeckého krajského soudu Jana Kliková.

Proč ale trval návrat tak dlouho? Vysvětlení je podle advokáta Slaniny jednoduché. Z Peru totiž neexistuje přímé spojení do Prahy a i když byl Vlastník v Latinské Americe v bezpečí, na starém kontinentu by ho policie "sebrala" na prvním letišti.

"S Interpolem se dojednávalo, aby v zemi, kde bude přestupovat (nakonec to bylo Španělsko, pozn. red.), mu byla poskytnuta asistence a byl zadržen až v Praze," doplňuje advokát Slanina.

Amnestie ho zastihla na svobodě

Díky spolupráci Vlastníkova advokáta s královéhradeckým soudem a potažmo Interpolem se exmanažer vyhnul španělské vydávací vazbě a zatkla ho až česká policie na ruzyňském letišti. A to i přesto, že soud v říjnu Vlastníka nepravomocně zprostil obžaloby.

V policejní cele však uprchlý podnikatel pobyl jen pár hodin, soud na něj totiž neuvalil vazbu. Vánoce tak jeden z obžalovaných strávil v klidu domova, kde ho zastihla i novoroční amnestie.

Ta se na něj i další manažery z kauzy fondu Trend vztahuje, protože případ se bez pravomocného rozsudku táhne více než šestnáct let. Trestní stíhání se přitom zastavuje v případě, že trvá déle než osm let.

Ale jak dodává mluvčí soudu Kliková, formálně je ještě Vlastník obviněný, o amnestii pro něj a jeho bývalé spolupracovníky se ještě nerozhodlo. "Počítáme, že by se mělo rozhodovat zhruba do 14 dnů," sdělila mluvčí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video