Rozhovor ve studiu tentokrát probíhal značně dramaticky.

Rozhovor ve studiu tentokrát probíhal značně dramaticky. | foto: Jan ZátorskýMF DNES

Naštvaný Topolánek chtěl odejít Jílkové od rozhovoru

  • 623
Michaela Jílková zpovídala premiéra. Mirek Topolánek začal pěkně zostra a nakonec to vypadalo, že rozhovor nedokončí a odejde. Nestalo se, ale o emoce nebyla nouze.

Rozhovory Michaely Jílkové

Pane premiére, přijetí vaší reformy je ve Sněmovně ohroženo. Nemáte ani hlasy svých poslanců...
(skáče do řeči)Asi máte špatné informace. Ohroženo v tom smyslu, že by to nebylo schváleno, to podle mě není. Protože pokud to schváleno nebude, tak se tato vláda rozpadne. Nebude zvolen Václav Klaus podruhé prezidentem a ODS bude mít velké problémy. Neznám nikoho, kdo by si tohle přál. Pro mě ten proces z hlediska vlády je ukončen – já jsem předseda vlády, my jsme splnili svůj úkol stabilizovat veřejné rozpočty a teď to dáme do parlamentu. Sněmovna a Senát si s tím musí nějak poradit.

Promiňte, ale jak pro vás může být ten proces ukončen, když nemáte zajištěnou podporu ve Sněmovně?
Až se to stane, tak to budeme řešit. Já na to nevěřím. Nevěřím, že jakýkoliv poslanec ODS bude hlasovat proti vlastní vládě. Nevěřím, že někdo zvedne ruku pro rozpad koalice, protože by to byl skutečně rozpad koalice. A v tom případě mě to nechává zcela chladným.

A jak si tedy vysvětlujete, že ti poslanci říkají, že...
(zvyšuje hlas)Paní Jílková, já vám něco řeknu. Upozorňuji vás, že jsem ochoten bavit se o prioritách vlády, jako je podpora vědy a výzkumu. Jako je bezpečný občan v bezpečném státě, zdravé veřejné finance, Schengen, checkpoint, radary. O tom jsem ochoten se bavit.

Ale proč se o tom budeme bavit, když nemáte jistotu, že vám ten základ pro to, co chcete, projde? Hodláte ustoupit některým  poslancům, aby reformní balík prošel?
Já mám v poslední době pocit, že řada rozhovorů nemá cenu. Protože média se snaží určovat témata a jejich důležitost. A já vám tady teď říkám: Toto je má stabilizace veřejných rozpočtů a řeší problémy minulosti, které buď vyřešíme, anebo nevyřešíme. Musí mě to nechávat zcela chladným, protože můj úkol je zcela jiný – naplnit programové prohlášení vlády.

Takže vás nechává naprosto chladným, jestli vám tento klíčový balík projde?
Na rozdíl od vás jsem přesvědčen, že projde.

VY SE PTEJTE, JÁ BUDU ODPOVÍDAT, NA CO CHCI

Učiníte tedy nějaký kompromis, po kterém volá třeba odpůrce Tlustý?
Vstřícný krok jsem už udělal tím, že to předkládám v této podobě do Sněmovny. Protože já osobně bych přicházel s daleko tvrdšími kroky. Takže ten kompromis už je učiněn.

Ale poslanec Tlustý opakuje, že nebude hlasovat pro, když vy neuděláte ten kompromis.
Jaký máte na mysli, paní Jílková? Vy to máte nastudované, já to neznám.

No tak, vy to znáte také dobře. Jde o jednotnou sazbu daně z příjmu.
Pan poslanec Tlustý to požadovat může. Může to dokonce předložit. Na to má jako poslanec plné právo. Pokud získá 101 hlasů, tak bude jeho návrh do  reformy samozřejmě vřazen.

Jednat s ním už nebudete?
Budu jednat se všemi poslanci.

A když vám to poslanci neodsouhlasí, proč se my dva máme bavit o něčem, co nebude?
Minimálně proto, aby lidi věděli, o co přišli, že?

Mnozí ekonomové a poslanci ODS tvrdí, že byste reformu měli pojmout mnohem ostřeji, že jste příliš jemní...
... tahle výtka je směšná. Není ani tak důležité, co si o této reformě myslí ten největší radikál. Důležité je, co si o ní myslí ten stoprvní hlas. Důležité není, co kdo navrhne. Důležité je, co nakonec projde. Jak někdo může přicházet s radikálnějším nápadem, když už proti té navrhované hloubce reforem protestují všichni odboráři i koaliční partneři? Jestliže je radikalismus zprava i zleva, tak to mě vede k přesvědčení, že jdeme správnou cestou. Pro mě je důležitých 101 hlasů při hlasování. Nic víc.

Takže ten stoprvní hlas, kvůli kterému to změkčujete, je pan Pohanka nebo Melčák? To jsou totiž ty 101. a 102. hlasy.
Myslím, že je to značně zjednodušené. Jsem hluboce přesvědčen, že právě tento kompromis, který jsme navrhli, je přijatelný pro celou koalici i pro ty dva poslance, s kterými máme podepsanou dohodu.

A kvůli kterým se to vlastně zjemňuje...
... myslím, že se mýlíte. Chci promluvit s Janem Kasalem, který odmítá rovnou daň, o které někteří kolegové tvrdí, že rovnou daní není.

Vy si myslíte, že třeba pan Kasal…
(kroutí znechuceně očima) ... já jsem s reformou veřejných rozpočtů skončil, právě teď! Vy se bavíte po povrchu, co kdo řekl, jaký na to má názor Franta, Pepa. Lidi nezajímá, kdo to podpoří a kdo ne. Lidi zajímá, co to bude znamenat pro jejich peněženky. Nezajímají je tyhle cancy!

Ale pane premiére, sám jste řekl, že se to musí nejdřív přijmout. A to přijmou ti Franta nebo Pepa. Proto se bavíme o jejich názorech.
Tak se o tom bavte. Už tedy s někým jiným, mimochodem.

Já bych se přece jen ještě zeptala – původně jste nechtěli, aby poslanci mohli dávat pozměňovací návrhy, teď jste jim to raději už povolili…
... to není pravda. Není to pravda. Je to poslední věta k té reformě veřejných rozpočtů. Není to pravda.

Bavíme se o balíku stabilizačních opatření. To bylo domluvené téma našeho rozhovoru.
Ne, to téma rozhovoru jste určila vy. A já jsem s ním právě skončil. Teď to myslím úplně vážně. Já se chci bavit o Schengenu, o checkpointu, já se chci bavit o podpoře inovací, to jsou moje témata. Mě tohle moc nezajímá.

Ale já jsem dopředu avizovala jiné téma.
Paní Jílková, vy se ptejte a já budu odpovídat, na co budu chtít.

V úterý se začínají reformy probírat v parlamentu a poslanci se chystají předkládat pozměňovací návrhy. Myslíte, že z toho stabilizačního balíku pak něco zbude? Nebude spíše takový chaotický?To je mnoho otázek najednou. Takže ano, ne, ano, ne.

Tedy se nebojíte, že bude chaotický?
Ne.

Lidovci se totiž chystají předkládat mnoho pozměňovacích návrhů, a dokonce přiznávají, že je ještě nemají promyšlené…
... já se omlouvám, ale opravdu to nemá význam. (sbírá si věci ze stolu) Právě odcházím!

Neodcházejte.
Vy jste mě ještě nepustila k tomu, abych lidem řekl, co jim to přinese a proč to pro ně bude užitečné. My se bavíme o tom, co Franta a co Pepa. Já takovou diskusi prostě odmítám!

Tak se pojďme bavit o poplatcích u lékaře. Lidovečtí poslanci je nechtějí. To lidi zajímá, jestli budou děti do patnácti let platit u…
... my si myslíme, že důležité třeba je v rámci priority číslo 2 téma Bezpečný občan v bezpečném státě. My se opravdu domníváme, že náš vstup do schengenského prostoru k 1. 1. příštího roku je zásadní a lidé to pochopí. Usnadní to obchod, lidé se nebudou muset prokazovat občankami. Je to obrovská změna a jedna z největších priorit této vlády.

Ale ty poplatky u lékaře lidi zajímají, víte? Jestli i děti budou platit. Někteří lidovci to nechtějí a ministr Julínek říká, že neustoupí…
... pojďme na tu diskusi jinak. Víte, vám nepřipadá divné, že Česká republika v rámci zemí OECD je na prvním nebo druhém místě z hlediska četnosti návštěv u lékaře, přestože zcela evidentně nemá horší zdravotní stav než země, které mají i čtyřikrát nižší četnost návštěv u lékaře? Jestliže jste v této situaci a současně víte, že chcete realizovat reformu zdravotnictví, tak nemáte jinou možnost než ten systém stabilizovat...

... ale jak to uděláte s těmi poplatky, když někteří lidovci nechtějí ustoupit?
Mě to nezajímá.

Ale lidovci odmítají poplatky u dětí.
Vysvětluji vám a lidem, proč to je nutné udělat. Já si myslím, že to pochopí nakonec i ti lidovci.

Oni argumentují, že děti zdravotní péči nezneužívají
Mně vadí víc zneužívané děti a zneužívání dětí než platby za děti u lékaře.

A nejste trošku v kleštích, když…
... paní Jílková, já nejsem v kleštích. Mně je to celkem jedno.

... když tři poslanci KDU-ČSL varovali, že nepodpoří reformu, pokud odvoláte Jiřího Čunka, kdyby byl obžalován.
Mně osobně to neříkali.

Pracujete nějak s informací, že poslanci Carbol, Hovorka a Hanuš říkají, že…
... to je čistě jejich odpovědnost. Každý z těch sta poslanců, plus dejme tomu ti další dva, má svoji odpovědnost a nikdo se jí nemůže zříci.

A máte odpověď na otázku: Odvoláte pana Čunka z vlády, pokud bude obžalován a sám neodejde?
Ta otázka už je sama o sobě absurdní. Ptáte se na něco, co se ještě nestalo. Až se to stane, tak já jako vždycky budu znát odpověď.

Ale sám jste ve čtvrtek řekl: Pokud bude pan Čunek obžalován, tiše předpokládám, že by odešel sám, jinak bych to musel řešit já za něj...
Proč se mě na to ptáte, když jsem to řekl na tiskové konferenci?

Protože jste už několikrát řekl, že s panem Čunkem budete mít vážný pohovor a...
... já jsem nikdy neřekl, já jsem dokonce řekl jiné věty. Já jsem řekl, že pokud mě to... To je takové ble, ble, ble. (je velmi naštvaný) Co to na mě zkoušíte? Já jsem na tiskové konferenci jasně řekl, jak se budu chovat. Já na to nepotřebuji reagovat. Já nepotřebuji komentovat vlastní komentář, proboha! Já jsem to takhle řekl a to platí. Co je na tom divného?

Já se, prosím, jenom ptám. Protože je to takové skryté, víte? Jestli to platí, že ho odvoláte?
Tam nic skrytého není. Já si myslím, že je to celkem jasné vyjádření, proboha. Zatím jste, paní Jílková, neřekla jedinou otázku, na kterou bych chtěl já odpovídat, protože ji pokládám za důležitou.

NECHÁVÁ MĚ TO CHLADNÝM

A jakou otázku považujete za důležitou?
Co chci udělat pro lidi v této zemi. Ještě jsem nedostal tuto otázku.

Ale,  když vám neprojde tento balík, tak kam chcete…
A co je vám do toho!

Jak co je mi do toho? Promiňte, ale…
... já vám nerozumím. Přejete si, aby to prošlo, nebo aby to neprošlo? Já vám nerozumím.

Vy chcete, aby to prošlo. Je to klíčové pro státní rozpočet…

... ne. To je klíčové pro lidi v této zemi. A já udělám všechno pro to, aby to prošlo. Ale nechává mě naprosto chladným situace, když to neprojde, protože to nemohu ovlivnit. A co budu dělat, když nebude přijat balík opatření, která mají napravit chyby  minulých vlád? No vezmu si dovolenou. To je přece jednoduché.

Když chcete hovořit o tom, co znepokojuje lidi – tak třeba podle vašich kritiků na reformu doplatí lidé s průměrnými platy, protože...
... vždyť to není pravda, paní Jílková.

... protože se jim zvýší DPH…
... to jste musela číst v novinách, vždyť to není pravda.

Tak kdybyste mi mohl tedy říci, co jako tak nového chystáte a občany to bude zajímat. Co je pozitivního čeká příští rok?
(chvíli mlčí) To záleží na tom, jestli se podaří schválit státní rozpočet v podobě, která vychází ze změn, které teď chceme prosadit ve Sněmovně a Senátu. Dovedu si představit, že občané pochopí, že ty změny se jich nijak sociálně nedotýkají. Někteří černí pasažéři pochopí, že už s nimi ty systémy nepočítají. Myslím, že v té době už budeme v schengenském prostoru a budeme vesele cestovat. Mnozí lidé si budou vyřizovat své životní situace na radnicích na checkpointech. Myslím si, že ekonomický růst se nezastaví, inflace bude dále zvládnutá, aby se nezdražovaly hypotéky a úvěry. Myslím si, že jako země se nadechneme k tomu, abychom realizovali ty kroky, které potřebujeme.

Ale záleží to na tom, o čem jsme se celou dobu spolu bavili – jestli to projde Sněmovnou. Sám jste to teď řekl.
No dobře. To máte sice pravdu, ale platí i to, že pokud to neprojde, je to plně odpovědnost Jury, Pepy a Franty – těch vašich kámošů, kteří říkají ty věty, které mně tady vykládáte. Já tu odpovědnost cítit nebudu, protože je to připraveno tak, aby s tím mohlo souhlasit ne 101, ale 200 poslanců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video