Ministr financí Andrej Babiš jednal v brně o stavbě nové sportovní haly.

Ministr financí Andrej Babiš jednal v brně o stavbě nové sportovní haly. | foto: Marie Stránská, MF DNES

Naštvaný Babiš: Přemýšlím, jestli tahle koalice může fungovat dál

  • 1134
Šéf hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš, dal v pondělí najevo, že je hodně naštvaný. „Začínám přemýšlet, jestli tahle koalice může fungovat dál,“ prohlásil. Nechápe, že koaliční partneři chtějí hlasovat s opozicí. Lidovci potvrdili, že podpoří změnu zákona o veřejných zakázkách i o střetu zájmů spolu s opoziční TOP 09. Totéž chce udělat ČSSD.

Řeč je o návrhu poslance TOP 09 Martina Plíška, jímž chce omezit členy vlády, tedy i Babiše. Je však možné, že tyto změny by se týkaly až příští vlády po parlamentních volbách.

„To jsou neuvěřitelné podrazy od našich koaličních partnerů,“ prohlásil Babiš na adresu vládních partnerů z ČSSD a KDU-ČSL.

Sobotka: Je v zájmu Babiše střet zájmů vymezit zákonem

„Pokud jde o řešení střetu zájmů, myslím, že je v zájmu Andreje Babiše ale i našeho demokratického státu, aby se otázka střetu zájmů jeho i dalších miliardářů, kteří vstupují do politiky, jasně vymezila zákonem,“ opáčil Babišovi premiér Bohuslav Sobotka.

Martin Plíšek, TOP 09

Martin Plíšek z TOP 09 navrhl změny, které by znemožnily, aby se Babišovy firmy účastnily výběrových řízení a dokonce aby členem vlády mohl být někdo, kdo je ovládající osobou ve firmách. To znamená, že v nich má minimálně čtyřicetiprocentní kontrolu.

Pro návrh týkající se zákona o veřejných zakázkách hlasovali v ústavně-právním výboru i dva vládní poslanci z ČSSD a KDU-ČSL a tento týden má zákon schvalovat celá Sněmovna (psali jsme zde).

Lidovci podpoří omezení Babiše. Řiďme se tím hned, řekl Mihola

Vládní strany o tom diskutovaly i na pondělním koaličním jednání. „My tento pozměňující návrh podpoříme,“ potvrdil v pondělí večer po více než čtyřhodinovém koaličním jednání šéf poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

Jiří Mihola, šéf poslanců za křesťanské demokraty

„Jde o to, aby na tom byli všichni koaliční partneři stejně. My jsme také ve svých řadách měli kolegu, který podnikal a toho podnikání se vzdal,“ dodal Mihola. Až změna projde, měl by se podle něj Babiš vzdát svého podnikání hned. „Tam asi záleží na tom, jak ten zákon nabyde platnosti. Měli bychom se tím začít řídit hned,“ prohlásil šéf klubu křesťanských demokratů.

„Řada našich poslanců je pro to připravena hlasovat,“ řekl i šéf Senátu Milan Štěch z ČSSD. Pokud jde o změnu zákona o veřejných zakázkách, záležet podle něj ještě bude na tom, jaké bude právní stanovisko, zda lze firmy členů vlády z účasti na veřejných zakázkách vyloučit.

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD

Změnu zákona o střetu podle něj sociální demokraté podpoří. „Nám se to jeví jako důležité,“ řekl Štěch. V tomto případě by se to ale mělo týkat podle něj až příští vlády a příštího volebního období. Na dotaz, zda v této souvislosti Babiš na koaličním jednání řekl, že by to mohlo existenci současné vlády ohrozit, Štěch odvětil: „Nemůžu říci, že to tam nepadlo.“

Babišovi se to vůbec nelíbí. „Dva roky to fungovalo normálně a teď najednou koalice navrhuje s opozicí různé zákony proti mně,“ řekl k tomu novinářům šéf ANO Babiš. Když dva roky podle něj vše fungovalo normálně, nechápe, proč se proti němu připravují „podrazy“.

„Když dochází ANO argumenty, začíná nátlak,“ reagoval na šéfa ANO na svém twitterovém účtu místopředseda lidovců Jan Bartošek. Bělobrádek na dotaz iDNES.cz, jak vážná je podle něj Babišova hrozba, odvětil: „To se musíte zeptat jeho, mluvit za něho nemohu. KDU-ČSL odchod z vlády neplánuje.“

Spor se odvinul od jednání vlády okolo mýta a kvízomatů

Ministr financí se do koaličních partnerů opřel nejprve kvůli tomu, že v pondělí vláda nekývla na materiál ministra dopravy Dana Ťoka, který je ve vládě za ANO, aby ministři posvětili, že i po konci letošního roku výběr mýta zajišťovala rakouská společnost Kapsch.

Ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO

Nic jiného totiž podle Ťoka ani nezbývá, protože soutěž na výběr mýta od ledna příštího roku ani nelze vypsat. A to kvůli chybně podepsané smlouvě v době, kdy byl ministrem dopravy lidovec Milan Šimonovský.

„A premiérem byl Jiří Paroubek a ministrem financí Bohuslav Sobotka,“ rozohnil se Babiš. O mýtu vláda v pondělí nerozhodla, podle Ťoka i proto, že na vládě bylo jen devět ministrů, i kvůli jarním prázdninám. „Bylo nás jak do mariáše,“ řekl Ťok.

Premiér Bohuslav Sobotka

„Místo snahy o odvádění pozornosti by se měl Andrej Babiš zamyslet nad fungováním ministerstva dopravy pod vedením ANO. To, že ministerstvo v oblasti mýta už dva roky přešlapuje na místě, není problém koaličních partnerů, ale jím navržených ministrů dopravy. Materiál, který na vládu předložil ministr Ťok, měl řadu nedostatků, musí být dopracován a vláda se k němu vrátí za týden,“ uvedl premiér Sobotka.

Babiš v pondělí vyčetl Sobotkovi i to, že po něm chtěl speciální novelu zákona o hazardu kvůli kvízomatům, proti nimž ministr financí dlouhodobě vystupuje. „Mně nemusí pan premiér říkat, co mám dělat, ať si udělá pořádek mezi svými ministry,“ řekl novinářům ministr financí a šéf hnutí ANO.

Sobotka po jednání vlády potvrdil, že nezískal podporu ministerstva financí pro myšlenku rychlé novely loterijního zákona, která by se týkala takzvaných kvízomatů. Do příštího ledna, kdy mají začít platit pro hazard přísnější pravidla, tak bude podle něj stát v potírání nelegálních přístrojů potřebovat dobrou spolupráci policie, státního zastupitelství a ministerstev financí a průmyslu a obchodu.

„O řešení kvízomatů na vládě požádali lidé, kteří se zabývají prevencí herních závislostí a také vládní výbor pro protidrogovou prevenci. Je jenom dobře, že vláda toto téma probrala a zviditelnila, zvýší to tlak na potírání této nové formy hazardu,“ uvedl v prohlášení pro média předseda vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video