Primátorka města Chomutova Ivana Řápková a senátorka Liana Janáčková pozorují mluvčí ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába Lejlu Abassovou při projevu v Senátu. (21. května 2009)

Primátorka města Chomutova Ivana Řápková a senátorka Liana Janáčková pozorují mluvčí ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába Lejlu Abassovou při projevu v Senátu. (21. května 2009) | foto: ČTK

Nastavujete krásnou kůži za zbabělce, řekla senátorka Kocábově mluvčí

  • 683
Senátorka Liana Janáčková nazvala mluvčí ministra pro lidská práva Lejlu Abbasovou statečnou ženou s krásnou kůží a jejího šéfa zbabělcem. Poznámkou reagovala na to, že Kocáb nedorazil na slyšení o zabavování dávek chomutovským neplatičům a poslal za sebe mluvčí. Janáčková odmítla, že by její poznámka byla rasisticky míněná.

"Jste statečná žena, která nastavuje svou krásnou kůži za zbabělého pana ministra, a za tím si stojím. Pan ministr je zbabělec, který neumí přijít a pustit se do diskuse," prohlásila Janáčková poté, co Kocáb nedorazil na schůzi Senátu. - čtěte Řápková hájila v Senátu své postupy proti neplatičům, Kocáb nedorazil

Blog: Kocáb je opravdu zbabělec

Později se ohradila proti nařčení, že je rasistka. "To je naprosté nepochopení, paní Abbasová se mi opravdu líbí jako žena, má krásnou kůži a nemyslím si, že když jsem jí to řekla, že jsem rasistka," uvedla senátorka.

Některá média to podle Janáčkové, která je starostkou jednoho z ostravských obvodů, dala do souvislosti s jejím někdejším trestním stíháním kvůli výrokům na adresu tamních Romů. Senát ji přes její přání k trestnímu stíhání nevydal. - přečtěte si Senátorka prý chtěla na Romy použít dynamit

Kocáb nepřišel kvůli televizním kamerám

Za Janáčkovou se postavil komunistický senátor Vlastimil Balín. Přiznal, že obdivuje "nádhernou ženskost" Abbasové.

Odmítl ovšem označení Kocába za zbabělce, když dvakrát přijal odpovědnost ministerské ochrany lidských práv. Zároveň ho ale i varoval. "Pane ministře, važte příště dobře své kroky, chcete-li být dále ministrem," prohlásil.

Kocáb čelí exekuci

Zastánce dlužníků údajně sám dluží šedesát tisíc

Kocába se zastal také senátor a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, bývalý starosta Vsetína, který měl také potíže kvůli přístupu města k neplatičům. Podle něj není řešení jednovětné, musí být koncepční. Kocáb nyní podle Čunka dál pracuje na koncepci, kterou šéf KDU-ČSL již dříve představil.

Kocáb účast na dnešní schůzi Senátu odmítl s odůvodněním, že jej přenáší Česká televize. Publicista Jan Urban při slyšení tento přenos označil za porušení pravidel rovné volební soutěže, chce si na ČT stěžovat Radě pro rozhlasové a televizní vysílání a Radě České televize.

tiskové prohlášení ministra kocába

Michael KocábDůvodem mé neúčasti na veřejném slyšení senátního Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, "Pomáhá stát městům a obcím v boji s neplatiči?", bylo absolutně nestandardní rozhodnutí veřejnoprávního média, ČT 24, vysílat toto veřejné slyšení živě.

V době permanentní předvolební agitky, kdy řada účastníků panelu usiluje o získání křesel buďto v Evropském parlamentu, nebo v české Poslanecké sněmovně, mi připadá, že svou účastí na takto přenášeném veřejném slyšení bych vstoupil do volební kampaně.

Navíc byl panel sestaven neproporcionálně. Jeden názorový proud, se kterým zásadně nesouhlasím a který je reprezentovaný primátorkou Řápkovou, byl zastoupen většinou řečníků a tímto byl dán tomuto proudu nadstandardní prostor ve veřejnoprávním médiu. Na této propagaci jsem se nehodlal podílet. Např. zástupci romské komunity, o které se jednalo zejména, nebyli přizváni vůbec.

Mé rozhodnutí umocnil i fakt,  že celou akci svolala a jednostranně zaujatě řídila senátorka Janáčková, známá svými kontroverzními výroky s rasistickým podtextem. Urážky na moji adresu, které v průběhu semináře proběhly ze strany senátorky Janáčkové, mne ujistily, že jsem jednal správně.

Jelikož se ale jednalo o akci na půdě Senátu ČR, kterého si velmi vážím, rozhodl jsem se poskytnout účastníkům své stanovisko prostřednictvím své mluvčí a poradkyně, paní Lejly Abbasové, což považuji za naprosto legitimní přístup.


Praha 21. 5. 2009

Michael Kocáb
Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video