Muž ukradl 20 tisíc z pokladničky památníku heydrichiády, hledá ho policie

  • 69
Pražští kriminalisté pátrají po neznámém mladíkovi, který podle nich v polovině července ukradl téměř 20 000 korun z pokladničky v Národním památníku hrdinů heydrichiády v chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Policisté na svém webu zveřejnili video, na němž je podezřelý muž zachycen, a žádají veřejnost o spolupráci, informoval jejich mluvčí Tomáš Hulan.

Pachatel podle něj odcizil finanční prostředky, které touto formou památníku dobrovolně darují jeho návštěvníci. Získané peníze využívá muzeum pro zajištění svého chodu, obnovu expozic či pořizování nových publikací pro návštěvníky.

Muž využil chvíle, kdy pracovnice památníku odešla do zázemí, vzal pokladničku a odnesl ji do krypty, kde se v roce 1942 po atentátu na Reinharda Heydricha schovávali českoslovenští parašutisté a kde zahynuli. Pak vypáčil zámek, vzal z pokladny veškeré darované peníze a odešel z muzea.

„Mladík se tímto jednáním dopustil trestného činu krádež, za který mu v případě dopadení a odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvedl Hulan.

Pokud by někdo neznámého muže na videonahrávce poznal, má se obrátit na linku 158.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video