Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Národní muzeum čeká oprava za čtyři miliardy, vznikne tunel i vyhlídka

  13:24aktualizováno  14:19
Rozsáhlou rekonstrukci historické budovy na Václavském náměstí odstartuje Národní muzeum v prosinci roku 2011. Opravy budou stát téměř čtyři miliardy korun. Vznikne vyhlídka v kopuli a tunel do bývalého Federálního shromáždění. Budova je v havarijním stavu, bez oprav by jí hrozilo zavření.

Budova muzea žádnou celkovou opravou za 119 let své existence neprošla. Čtyřletá rekonstrukce, která ji čeká, má národní kulturní památce prodloužit život a proměnit ji v moderní muzejní prostor. Muzeum se mimo jiné rozšíří do vedlejší budovy Federálního shromáždění.

"Budova nebyla od svého postavení významněji opravována, naopak zásadně a permanentně poškozována. Je v současnosti v havarijním stavu a pokud v brzké době nezačne její obnova, hrozí jí uzavření z bezpečnostních důvodů," zdůvodňuje rekonstrukci vedoucí oddělení vnějších vztahů Národního muzea Radka Schusterová.

NOVÁ BUDOVA

Po prohlídce historické budovy návštěvník sjede novými výtahy do druhého suterénu, odkud se spojovací chodbou s multimediálními efekty dostane do sousední nové budovy (bývalé Federální shromáždění). Zde bude pokračovat stálá expozice, budou se zde pořádat výstavy nebo například koncerty. Do budoucnosti se počítá s vybudováním 3D projekce. V nové budově bude k dispozici restaurace. Muzeum díky rekonstrukci rozšíří své výstavní prostory z 5 700 m2 na 11 300 m2 v obou budovách. Návštěvníci tak uvidí více sbírkových předmětů, které jsou doposud ukryty v depozitářích.

Pokud se nic nezkomplikuje, opravy by měly začít v prosinci 2011 a trvat do června 2015. Pro návštěvníky se historická budova definitivně uzavře už příští rok v červnu, aby mohli pracovníci muzea začít s odklízením expozic.

Celá rekonstrukce historické budovy vyjde na 3,807 miliardy, z toho většinu peněz spolknou stavební náklady, které Národní muzeum vyčíslilo na více než 3,6 miliardy korun. Peníze se našly ve zrušeném Fondu národního majetku a v investičních prostředcích státu.

Vlevo kavárna, vpravo exponáty

A jak by mělo muzeum po opravách vypadat? Návštěvníci už nebudou muset po cestě do muzea přecházet magistrálu. Cesta bude přeložena za budovu a k hlavnímu vchodu povede schodiště nebo rampa přes klidovou zónu. U vchodu je uvítají sochy přírodních věd a historie.

V suterénu vznikne zázemí pro návštěvníky. V levém zastřešeném nádvoří bude muzejní kavárna, obchod a dětský koutek. Prostor bude sloužit také pro koncerty a vernisáže. V pravém zastřešeném nádvoří plánují pracovníci Národního muzea stálou expozici se zavěšenými velkorozměrovými exponáty.

V prvním patře zůstane historický Pantheon, v druhém patře bude kromě stálé expozice také interaktivní centrum pro studenty a mládež. V kopuli vznikne vyhlídka na historické centrum Prahy a Hrad.

Vznikne nová interaktivní expozice

Souběžně s opravami chystají pracovníci muzea novou humanitně-přírodovědeckou expozici, která představí člověka a krajinu pomocí unikátních exponátů, multimédií a interaktivních prvků.

"Naším cílem je vyprávět velkolepý příběh lidských dějin a vzniku a vývoje naší planety, včetně toho, jak příroda ovlivňovala vývoj lidstva a jak lidstvo přírodu," vysvětlil ředitel Historického muzea NM Pavel Douša.

Projektanti pamatovali i na rodiny s malými dětmi a starší milovníky přírody a historie. V komplexu vznikne řada odpočinkových míst, přibudou také prostory pro práci se školními výpravami nebo odkládací prostory pro dětské kočárky. Budova bude plně bezbariérová.

Zmizí také "zákulisí" - tedy depozitáře a kanceláře, ze kterých se stanou výstavní prostory. Sbírkové předměty se odstěhují do areálu mimo Prahu. "Po rekonstrukci musí tato krásná muzejní budova co nejvíce sloužit veřejnosti a svým návštěvníkům," vzkázal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

PROČ SE OPRAVUJE

Na konci druhé světové války budovu zasáhlo nejenom nacistické dělostřelecké bombardování, ale i německá letecká bomba, která vážně poničila střední trakt objektu, který byl v prvních dvou mírových letech opraven. Ke druhému vojenskému útoku došlo 21. srpna 1968, kdy ji vojáci ostřelovali ze sovětských kulometů. Oprava fasády po tomto útoku proběhla v letech 1970–1972. S touto etapou časově souvisely i rozsáhlé podzemní práce při stavbě metra. Podzemní odstřely narušily statiku nosných konstrukcí a bylo nutné část budovy stabilizovat.
Současný stav budovy je vážný a nevyhovuje jak návštěvnickému provozu, tak běžnému technickému a administrativnímu provozu. Vnější plášť budovy narušil enormní provoz na severojižní magistrále, na hlavním nádraží, v metru a vliv agresivního pražského ovzduší.

Zdroj: Národní muzeum

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

USA byly pro Čechy vždy symbolem naděje, zatímco žili ve lži, shrnul Fiala

16. dubna 2024  18:49,  aktualizováno  20:44

Premiér Petr Fiala při návštěvě v USA vystoupil také v Hudsonském institutu. Mimo jiné promluvil o...

Fiala opatrně našlapuje v Kongresu, kde je pomoc Ukrajině ožehavé téma

16. dubna 2024  20:25

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Balíčkem na podporu Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu a nutností transatlantické spolupráce se dnes...

Jordánsko mezi mlýnskými kameny. Pomohlo Izraeli a občané se cítí zrazení

16. dubna 2024

Premium Izrael se sobotnímu útoku z Íránu ubránil i díky Jordánsku. To má sice s židovským sousedem mírovou...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno 

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...