Barokní areál Klementina potřebuje rekonstrukci. S její podobou, jak ji naplánovala Národní knihovna, památkáři nejprve nesouhlasili

Barokní areál Klementina potřebuje rekonstrukci. S její podobou, jak ji naplánovala Národní knihovna, památkáři nejprve nesouhlasili | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

Národní knihovna začala s opravou Klementina, plánuje i depozitáře v Hostivaři

Národní knihovna chce výstavbou depozitářů v Hostivaři a rekonstrukcí barokního areálu v Klementinu získat do roku 2015 kapacity pro své fondy na dalších 50 let. Projekt pravděpodobně definitivně nahrazuje výstavbu nové budovy. Rekonstrukce už začala a má stát 1,9 miliardy korun, depozitáře miliardu.

Nová budova měla podle původních plánů stát přibližně dvě miliardy korun. Současná varianta ale prý není dražší. "S rekonstrukcí Klementina se počítalo i v případě výstavby nové budovy," řekl investiční ředitel Národní knihovny Martin Vácha.

Knihovna slibuje, že vedle oprav samotného objektu se také zlepší služby pro uživatele.

Národní knihovna v pražském KlementinuRekonstrukce Klementina je rozložena do pěti etap, na první z nich už se pracuje. Ve veřejné soutěži zvítězily společnosti Metroprojekt a Arstav. Opravy potrvají do příštího roku a budou stát 203 milionů korun.

Rekonstrukce Klementina není jen úpravou objektu z barokní doby, měnit se budou i rozsáhlé zásahy do stavby z 20. let minulého století, které provedl architekt Ladislav Machoň. V první etapě se řeší prostory uvolněné Státní technickou knihovnou, nárožní objekt u Mariánského náměstí, Zrcadlová kaple či Barokní sál. Zmizí novodobé příčky, v části objektu vznikne klimatizovaný depozitář.

Soutěž nebyla vyhlášena ve spolupráci s Českou komorou architektů, ale podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

"Osobně bych byla radši, kdyby byla vypsána architektonická soutěž, na rekonstrukci by měl dohlížet architekt se specializací na historicky cenné stavby. Někdy ale termíny architektonickou soutěž vypsat neumožňují," řekla ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

V druhé fázi vznikne datové centrum

Druhá etapa zahrnuje úpravy kolem Studentského nádvoří a celé křídlo do Křižovnické ulice. Má vzniknout nové datové centrum, na které chce ministerstvo kultury žádat téměř 300 milionů korun ze strukturálních fondů.

Stěhování knih v pražském Klementinu.

Třetí etapa má přinést zejména nový depozitář v prostoru Hospodářského (Divadelního) dvora. Podle Váchy bude depozitář částečně zapuštěný pod zemí. Tato etapa bude stát 729 milionů. (viz dřívější článek o plánovaném úložišti knih)

Čtvrtá etapa přinese úpravy povrchu všech nádvoří, náklady jsou 150 milionů. V páté etapě se v letech 2014 a 2015 a s náklady 301 milionů korun předpokládá výstavba podzemních garáží pro 22 aut výhradně pro potřeby Národní knihovny.

O podzemních garážích uvažuje také Praha, která by je stavěla pod Mariánským náměstím. "O těch ještě není rozhodnuto, ale bude to mít vliv na rozhodnutí, zda se budou podzemní garáže stavět v Klementinu," řekl Pavel Jerie z Národního památkového ústavu.

Vstup se probourávat nebude

Knihovna ustoupila od kontroverzního probourání vstupu z Platnéřské ulice a zvolila vstup z Hlavního nádvoří. (viz dřívější článek o plánované rekonstrukci)

Depozitář v Hostivaři má být hotov na konci příštího roku. Přestěhuje se tam národní konzervační fond, tedy nejcennější knihy, které knihovna spravuje. V Klementinu zůstane 2,5 milionu knih, mělo by jít o tituly, o které je největší zájem. Měnit se budou podle zájmu uživatelů.

Revitalizaci Klementina plánovala Národní knihovna i za bývalého vedení, některé práce na ní už zahájila, chtěla ji ale skloubit se stavbou nové budovy - Kaplického Chobotnice. Její projekt kvůli politickým důvodům mrtvý. (čtěte také, co prohlásila vláda o Kaplického knihovně)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video