Jeden z příznivců Miloše Zemana Jan Šolta, který se dostal ve volebním štábu do...

Jeden z příznivců Miloše Zemana Jan Šolta, který se dostal ve volebním štábu do potyčky s novináři (27.1.2018). | foto: iDNES.cz

Policie vyhodnotila potyčku v Zemanově štábu jako přestupek

  • 42
Lednovou potyčku mezi novináři a hosty ve volebním štábu Miloše Zemana vyhodnotila policie jako přestupek proti občanskému soužití. Věc postoupila k dořešení Úřadu městské části Praha 4, zabývat by se jí však nakonec měla Praha 11.

Policie původně prošetřovala celou věc pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví, nicméně po smrti hlavního aktéra Karla Slezáka od stíhání upustila. „V uvedené trestní věci je trestní stíhání nepřípustné, jelikož jej nelze zahájit proti tomu, kdo zemřel,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Slezák zemřel na začátku února na následky vnitřního krvácení zapříčiněného disekcí aorty (více zde).

„Jednání ostatních osob bylo vyhodnoceno policií jako přestupek proti občanskému soužití a spisový materiál byl proto v souladu se zákonem předán příslušnému správnímu úřadu v Praze 4,“ dodala Zoulová.

Praha 4 však předala věc Úřadu městské části Praha 11, kvůli místní příslušnosti. Zatím není jasné, jak správní řízení dopadlo. „Vzhledem k tomu, že je správní řízení neveřejné, nemůžeme poskytnout žádné informace,“ odmítla poskytnout informace mluvčí Prahy 11 Anna Kočičová.

Napadení se odehrálo 27. ledna večer, poté co svůj volební štáb opustil vítěz voleb prezident Miloš Zeman. Na místě pak přestaly platit přísnější bezpečnostní podmínky a prostor mezi Zemanovými fanoušky a novináři se otevřel. Následně se Milanu Rokytkovi, který občas přispíval pro Parlamentní listy, v salónku s občerstvením udělalo nevolno a zkolaboval. Podle mluvčí záchranky Jany Poštové se na jeho stavu podepsal i alkohol. 

Když na místo dorazili záchranáři a muže ošetřovali, novináři akci natáčeli. To se nelíbilo jednomu ze Zemanových podporovatelů Janu Šoltovi, který se o Rokytku staral. Začal na zástupce médií slovně útočit a dokonce vyrazil z rukou kameru pracovníkovi televize Nova. Připojil se k němu novinář Karel Slezák, který se dostal do střetu s kameramanem iDNES.cz.

Potyčka mezi novináři a Zemanovi hosty ve volebním štábu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video