Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: iDNES.cz

Náměstkův střet zájmů: rozděluje státní peníze, zároveň o ně žádá

  • 10
Čerstvý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek jmenoval novým náměstkem Dušana Fibingra. Jeho nová pravá ruka, která může peníze pro jednotlivé projekty doporučit, však spoluvlastní firmu Renards, jež pomáhá klientům dotace získat. Fibinger střet zájmů přiznává.

Fibingr se stal prvním náměstkem ředitele a náměstkem úseku řízení projektů . "Jsem teď ve střetu zájmů. Ale informoval jsem o tom pana ředitele a ten o situaci ví," uvedl Fibingr. Ze společnosti Renards by měl v několika týdnech odejít.

"Jednatelem firmy nejsem od přelomu července a srpna, tedy od doby valné hromady. Už asi půl roku vedeme diskuse o tom, kteří společníci ze společnosti odejdou. Momentálně se jedná se mnou a ještě s jedním společníkem o podmínkách odchodu a tato jednání by měla být uzavřena během jednoho až dvou týdnů," ujistil Fibingr.

Dodal, že jeho jmenování do funkce prvního náměstka ředitele fondu, které přišlo nečekaně, odchod ze společnosti urychlí.

Na Státním fondu životního prostředí však mohou ležet projekty s žádostmi o dotace, které Fibingerova firma zařizuje. "Nevím o tom, žádnou jsem tady neposuzoval. Zřejmě tady nějaké jsou podány do programu Zelená úsporám, ale ty nespadají do mé kompetence," uvedl.

"Pokud bych se dostal do styku se záležitostí firmy Renards, tak mám dohodu s panem ředitelem, že v té věci nebudu konat," uzavřel.

Ředitel fondu Michálek o předchozím působení prvního náměstka Dušana Fibingra ví.

"S ohledem na jeho účast ve skupině Renards provedl následující opatření: Dušan Fibingr se nebude podílet na rozhodování o projektech, kterých se účastní skupina Renards a s ředitelem fondu se dohodl na co nejrychlejším odchodu ze skupiny Renards," uvedla mluvčí fondu Lenka Brandtová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video