Rudolf Blažek končí na ministerstvu obrany.

Rudolf Blažek končí na ministerstvu obrany. | foto: Petr Topič, MAFRA

Náměstek bez bezpečnostní prověrky na obraně končí

  • 34
Náměstek ministra obrany a bývalý 1. náměstek pražského primátora Pavla Béma Rudolf Blažek odchází k 31. srpnu z funkce. Podle ministerstva na vlastní žádost. Blažek neměl bezpečnostní prověrku od NBÚ.

"Děkuji Rudolfu Blažkovi za jeho práci v předchozím roce a půl a přeji mu mnoho štěstí v další kariéře," uvedl ministr obrany Alexandr Vondra. Podle něj Blažek splnil to, co od něj jako ministr očekával.

"Klíčovým úkolem pro mne bylo položení pevných základů Národního úřadu pro vyzbrojování. Celý proces transformace je v běhu, úřad bude plně funkční k 1. 1. 2013. Svůj úkol jsem dokončil, nyní bych se rád vrátil opět do soukromého sektoru a zároveň se chci více věnovat pražské komunální politice," nechal se slyšet sám Blažek.

"Nový náměstek pro obranné akvizice zatím nebyl jmenován, agendu dočasně převezme ředitel sekce vyzbrojování Pavel Bulant. Jakmile bude znám nástupce Rudolfa Blažka, budeme o tom informovat," uzavřel mluvčí resortu Jan Pejšek.

Blažek od počátku svého působení na obraně neměl bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Ministr Alexandr Vondra na počátku června uvedl, že pokud ji jeho náměstek nejpozději v srpnu nezíská, v úřadu skončí. Podle informací ČTK Blažek bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu skutečně neobdržel.

Na ministerstvo obrany zamířil dlouholetý vlivný člen pražské ODS Blažek z magistrátu hlavního města, kde byl řadu let druhým mužem na radnici po Pavlu Bémovi. Na starosti měl mimo jiné bezpečnost v metropoli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video