Původně Miloš Zeman sliboval, že kampaň pořídí za tři miliony korun.

Původně Miloš Zeman sliboval, že kampaň pořídí za tři miliony korun. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Moje kampaň vyjde na tři miliony, tvrdil Zeman. Stála desetinásobek

  • 672
Jako prognostik Miloš Zeman propadl: místo tří milionů vyjde jeho prezidentská volební kampaň na třicet. Lidé kolem nově zvoleného prezidenta stále přepočítávají, kolik vlastně investovali do volební kampaně. Od koho peníze mají, nechtějí říct.

Před kampaní Zeman počítal, že ji celou pořídí za tři miliony. Mýlil se. Už na začátku volebního klání jeho tým odhad zvýšil o dvanáct milionů, ke konci kampaně mluvil její šéf Vratislav Mynář o dvaceti milionech. Teď je tu poslední číslo. Ještě o hodně vyšší.

"Dáváme ještě dohromady faktury za prosinec a leden. Mým odhadem to ale bude kolem třiceti milionů korun," řekl MF DNES Mynář, šéf volebního týmu a zároveň předseda Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ). Náklady by se tak dostaly na zhruba stejnou úroveň, jakou do kampaně investoval tým poraženého kandidáta Karla Schwarzenberga, což bylo 32 milionů.

Kolik stály Zemanovy kanceláře blízko Hradučtěte v pondělní MF DNES

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Zvýšení sumy by navíc vysvětlilo i otázku, jak je možné, že Zemanova kampaň byla co do billboardů a akcí zhruba stejně velká jako Schwarzenbergova, ale o více než třetinu levnější. Zeman to přitom doposud zlehčoval tím, že si vše uměli výhodněji nasmlouvat.

Účet transparentní, avšak neúplný

Otázka je, jak Zemanův tým uvede do souladu výdaje s transparentním účtem, z něhož se měla kampaň financovat. Na něj totiž zatím od více než osmi desítek větších dárců přišlo přes 12 milionů a odteklo necelých 11 milionů. Podle Mynáře peníze ještě zašlou již domluvení sponzoři. Jejich jména však zatím neuvedl.

Zákonný limit pro náklady na prezidentskou kampaň byl pro každého kandidáta 40 milionů korun plus dalších deset milionů pro účastníky druhého kola.

Náklady zatím nejsou jasné ani pokud jde o Zemanovu volební kancelář, kde od srpna úřaduje. Tu platí spřízněné občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video