Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nahrávka VV pobouřila koaliční partnery, zvažují konec spolupráce

  12:55aktualizováno  15:59
Tajně pořízená nahrávka porady vedení Věcí veřejných zvedla ze židle koaliční partnery. Budou chtít vysvětlení. ODS podle Jiřího Pospíšila dokonce zváží, zda VV nevypoví spolupráci. Od tvrzení pronesených na nahrávce se distancoval i bývalý prezident Václav Havel.

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných domluvili změny ve vládě. Radek John bude vicepremiérem pro boj proti korupci, na vnitru ho nahradí Jan Kubice. | foto: ČTK

VV o financování strany

Bárta: Nicméně, za tenhle rok do tý strany musí nějakejch 30 milionů na darech dotéct, abysme todleto všechno nějakým způsobem umazali. Což je druhej obrovskej problém Radima Vysloužila, že místo toho, aby všechny náklady, třeba mzdový, držel na vydavatelství a na čemkoli jinym, tak důsledně všechny zaměstnance držel na straně. To je přesně ta věc, my jsme zařízli všechny zaměstnance strany, úplně všechny ven a přeřadili jsme je zpátky na vydavatelství a něco i krizově na PR, protože to je jediná cesta, jak očistit tu stranu od jakejchkoli vedlejších nákladů.

"Budeme se na grémiu bavit, jak dál postupovat, nemohu vyloučit ani variantu ukončení spolupráce s Věcmi veřejnými," sdělil MF DNES ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Nejbližší schůzka koaličních špiček je plánovaná na středu, grémium ODS se pravidelně schází o den dříve.

Současná situace podle Pospíšila potvrzuje obavy ODS. "Před několika týdny jsme jasně řekli, že ABL nemůže být zastoupena ve veřejné správě a ministerstvo vnitra nemohou spravovat Věci veřejné. Nahrávka potvrzuje postoj, jenž nám někteří vyčítali a vnímali ho jako příliš tvrdý," řekl Pospíšil.

Premiér Petr Nečas, který se zotavuje ze čtvrteční operace, byl zdrženlivější. V esemesce iDNES.cz napsal: "Svět tajných nahrávek není mým světem. O jejich obsah se nezajímám, neznám ho a tudíž ho ani nemůžu komentovat."

I další místopředsedové ODS jsou zdrženliví. "Než abych vyzýval někoho k odchodu z vlády, pak spíš vyzvu, aby tato odporná praxe permanentního nahrávání, vyvěšování na webu a následné dezintepretace skončila, protože jinak jdeme do pekla," míní místopředseda ODS Pavel Drobil.

Také místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová praxi odsuzuje: "Nehodlám komentovat žádné nahrávky, aniž bych věděla, kdo je nahrál a kdo je pustil médiím. Nehodlám nabíhat těm, kteří se rozhodli opanovat mediální prostor."

Podle poslance TOP 09 Stanislava Polčáka by VV měly odejít z vlády. "Jsem přesvědčen o tom, že bychom měli co nejdříve přijmout nabídku VV na to, že budou podporovat vládu jen z poslaneckých lavic. Velmi se omlouvám všem véčkařům i členům strany v regionech, ale toto už je za hranou," řekl ČT Polčák.

"Věci veřejné by měly hlavně pracovat místo tajného nahrávání. Dělají ostudu celé vládě a TOP 09 zvláštně," domnívá  se místopřeseda TOP 09 a ministr práce Jaromír Drábek.

Ať VV zveřejní účetnictví, vyzval stranu poslanec Gazdík

VV o ministerstvu financí

Kočí: Teďka, když jsme viděli, co dělá FAÚ, tak asi není pro Kalouska a jeho finanční úředníky problém se podívat, kde nechal Babák půl milionu v hotovosti.
Bárta: Na FAÚ už máme naše lidi. Jiná věc je to, že samozřejmě teďka sháníme sponzory a Babák provádí krizovej management a to není prdel.

Nahrávka pobouřila předsedu poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka. "Znepokojuje mě, že někdo tvrdí, že si prezidenta vodí jako loutku. Očekávám, že hlava státu, můj prezident, se proti tomu velmi důrazně, ale velmi důrazně ohradí a jeho reakce bude velmi prudká," zlobil se. Klaus dopoledne situaci komentoval. Výroky z nahrávky vedení VV označil za silácké.

"Druhou věcí, kterou považuji za hodně vážnou je, že strana, která má ve štítu boj proti korupci, mluví takto o svém financování. Ve mně to vzbuzuje obrovské pochybnosti," míní Gazdík. "Myslím si, že strana, která chce dále být relevantní a neudělat z boje proti korupci frašku, musí okamžitě reagovat. Okamžitě zveřejnit veškeré své účetnictví, veškeré své věci, které se týkají jejího financování," dodal.

Kalousek odmítá, že by VV ovlivňovaly FAÚ

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek popírá Bártova slova, že VV mají své lidi na finančním analytickém útvaru, který spadá pod ministerstvo financí a prověřuje mimo jiné sponzorské dary VV od poslance Babáka.

Permanentní krize vlády, míní ČSSD

Nových bouří v politice využila opoziční ČSSD. "Mechanismy, kterými ta strana funguje, jsou pochybné a neměly by vůbec být tolerovány a trpěny. Stejně pochybné je financování Věcí veřejných," řekl ČT místopředseda Lubomír Zaorálek. "Je to prostředí permanentní krize, do které se vláda dostala. My můžeme reagovat jen tím, že znovu vyvoláme další hlasování o nedůvěře vládě," dodal.

"Tato informace je asi stejně věrohodná jako to, že pana Bártu na slovo poslouchá prezident republiky. Rozhodující lidi na finančním analytickém útvaru si vybíral jeho ředitel Milan Cícer sám a já za jejich profesionalitu a objektivitu dám ruku do ohně," reagoval na nahrávku Kalousek.

Jinak nad nahrávkou mávl rukou. "Jestli má někdo takové mindráky, že se musí vytahovat před svými kamarády, že ho na slovo poslouchá prezident, tak mohu jen krčit rameny nad tím, že si ho někdo nahrává," řekl iDNES.cz.

Kalousek již dříve o chování VV i žertoval. Ke starším parafrázím na televizní pořady Na vlastní Kočí a Nejslabší, máte Babáka dnes přidal další bonmot. "Jsem přesvědčen, že kdyby žil Mojžíš v době audiovizuální techniky, tak by ze Sinaje přinesl ne deset, ale jedenáct přikázání. To jedenácté by bylo: Nenahraješ bližního svého," dodal.

Havel se ohradil proti tvrzení, že má blízko k Johnovi

Na výroky reagovala i kancelář exprezidenta Havla. Na nahrávce o něm mluví Bárta jako o člověku, k němuž má blízko John. "Václav Havel se ohrazuje proti tomu, aby jeho jméno bylo zneužíváno ve vnitrostranických soubojích. Politické dění sleduje zpovzdálí, nijak do něj nezasahuje a s Radkem Johnem nemá jiné než společenské kontakty," zdůraznila Havlova tajemnice Sabina Tančevová.

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl označil situaci za mediální hříčku. "Žijeme v době složité koalice stran s ne úplně čitelným programem, daly se čekat názorové spory. Bohužel, spor se většinou nevede o zásadní témata, vlastní práci. Ale bojuje se prostřednictvím médií prostrkáváním různých kompromitujících materiálů," prohlásil v ČT.

O případném odchodu VV z vlády pak řekl, že je to jedno z možných řešení. "Nicméně na základě jednoho výroku si myslet, že to k němu směřuje, je zavádějící," dodal tajemník Václava Klause.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Je to největší ohrožení Evropy, kritizuje opět Babiš ve Sněmovně migrační pakt

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  9:22

Přímý přenos Tři a půl hodiny mimořádné schůze o migračním paktu Evropské schůze předsedovi opozičního hnutí ANO...

Zítkovi příznivci křičeli na soudkyni, vyvedli je. Aktivista k jednání nedorazil

19. dubna 2024  8:31,  aktualizováno  8:54

Známý aktivista Pavel Zítko dnes nedorazil k Okresnímu soudu v Chomutově, před kterým měl stanout...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:46

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Dagestánci zadrželi čečenského ministra, Kadyrov zuřil. Nechal ho osvobodit komandem

19. dubna 2024  8:42

V ruském Dagestánu byl kvůli řízení v opilosti zadržen čečenský ministr pro mimořádné situace...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...