Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová

Ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová | foto:  Dan Materna, MAFRA

PROFIL - Jana Nagyová: žena-dříč, kvůli níž Nečas ztrácí rozvahu

  • 206
Vrchní ředitelka kabinetu premiéra Jana Nagyová má na Petra Nečase enormní vliv. Je to ona, kdo rozhoduje, kdo se k němu dostane. A Nečas proslulý rozvahou se, pokud jde o ni, stává verbálním boxerem. Dostat se s ní do konfliktu nebylo příliš složité. Stačilo ji třeba jen neobratně požádat o schůzku nebo zvolit nesprávné oslovení.

"Pár minut poté, co jsem poslal žádost na sekretariát vlády, mi volal sám premiér. Byl rozčilený, křičel na mě, co si to k paní vrchní ředitelce dovoluji. Při další cestě do Strakovy akademie jsem si vzal pugét a šel se Nagyové omluvit. Nechala mě půl hodiny čekat na chodbě, pak vyšla ven, vzala si kytku a řekla: To jste si dovolil hodně, doufám, že se to nebude opakovat," popsal MF DNES své seznámení s pravou rukou premiéra Nečase vysoce postavený státní úředník.

Policejní razie na politiky a lobbisty

Jana Nagyová, která důsledně trvala na oslovení "paní vrchní ředitelko", proslula jako přísná šéfka. Strach nenaháněla pouze svým podřízeným, nýbrž – jak ukazuje zmíněná příhoda i lidem, kteří zastávali srovnatelný či vyšší post než ona.

Osmačtyřicetiletá Nagyová začala svou praxi jako mzdová účetní podniku Chodos Chodov. V roce 1996 však ze soukromé sféry odešla a natrvalo spojila svou profesi s politikou. Stala se manažerkou oblastního sdružení ODS v Karlových Varech a asistentkou senátora Vladimíra Kulhánka. "Byla to nejpracovitější a nejspolehlivější ženská, kterou jsem poznal," vzpomíná na ni Kulhánek.

Někdy v roce 2003 na setkání manažerů ODS se seznámila s tehdy opozičním poslancem Petrem Nečasem. Pro Nagyovou to bylo osudové setkání. Byl to údajně Nečas, kdo jí zařídil místo v hlavní kanceláři ODS. Když se stal ministrem práce, učinil z ní šéfku svého kabinetu. Do stejné pozice ji instaloval po svém jmenování premiérem.

Vztah předsedy vlády a jeho nejbližší spolupracovnice byl od počátku poněkud nestandardní. Nečas kolem Nagyové postavil ochrannou hráz. Na dotazy například ohledně pochybností o jejím studiu (Nagyová získala před čtyřmi lety magisterský titul na soukromé Univerzitě J. A. Komenského) reagoval podrážděně.

Kdy i Nečas ztrácí rozvahu

Nečas ještě připomněl, že jeho lidé "dřou jako koně", a zveřejnění odměn označil za lynč proti "pracovité ženě". Nečasova enormní snaha chránit Nagyovou se ukázala v kauze jejích odměn. "O platy přece nejde, jde o to, atakovat mé okolí a potažmo mě. Vyfabrikovat nějaký takzvaný skandál," reagoval, když server Aktuálně.cz zjistil, že Nagyová k platu pobírala statisícové odměny.

Tím to neskončilo. Premiér nechal vyšetřit, kdo informace o odměnách z Úřadu vlády vynesl. Výsledkem je stíhání bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka z Nadačního fondu proti korupci, jemuž nyní hrozí až pět let vězení. Důležitým důkazem proti Randákovi je i Nečasova výpověď.

Fotogalerie

Nagyová zcela jistě dělala pro premiéra důležitou práci. Získala nejen osobní vliv na premiéra, ale i na dění v ODS a chod státu. Na veřejnost pronikly informace o jejích schůzkách s kandidáty na šéfa České televize, ministry i manažery státních firem.

"Premiér nemá čas s každým se scházet. Od toho má vrchního ředitele kabinetu, kterému důvěřuje a který mu potřebné informace a zpětnou vazbu zprostředkuje," vysvětlovala to Nagyová v časopisu Týden v jediném rozhovoru, který kdy poskytla.

Už delší dobu se spekulovalo také o tom, že Jana Nagyová zprostředkovává premiérovi kontakt s vlivným lobbistou Ivo Rittigem. Zda tomu tak bylo, možná osvětlí probíhající policejní vyšetřování. Petr Nečas však své nejbližší spolupracovnici dál důvěřuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video