Eduard Sohlich

Eduard Sohlich | foto: archiv nemocnice v Hranicích na Moravě

Fér by bylo: Staráš se o své zdraví? Plať méně, říká šéf nemocnice Sohlich

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Příplatek za lepší péči by jen vytvořil dvojkolejné zdravotnictví a nemocnicím by toho moc nepřinesl, říká ředitel nemocnice v Hranicích a místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Jak dostat víc peněz do zdravotnictví? Ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby si lidé mohli za lepší péči připlatit, pokud by o ni měli zájem. Ředitel nemocnice v Hranicích Eduard Sohlich však v takzvaných nadstandardech žádnou zlatou žílu nevidí.

Určitě jste zaznamenal návrh ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který chce do hry vrátit takzvané nadstandardy, možnost zaplatit si v některých případech kvalitnější péči. Cílem je zajistit víc peněz do zdravotnictví. Co si o tom myslíte?
Pokud by nadstandardy byly zavedeny, týkaly by se jen menší části výkonů, nikdy by neměly tak velký objem, aby se projevily v přísunu peněz pro nemocnice. A není to realistická myšlenka, protože by vedla k dvojkolejnému zdravotnictví. Není možné, tedy možné to je, ale není morální, aby jedna skupina obyvatelstva byla léčena lepšími metodami než skupina druhá. Byla by to rána do principu solidarity zdravotní péče, alespoň ve střední Evropě, nemluvím o anglosaských zemích.

Systém by bylo dobré zprůhlednit, aby člověk věděl, kolik z pojištění čerpá, kolik do něj dal, aby se mu byl nucen věnovat stejně, jako když řeší platby za energie v domku.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video