Amélie trpěla očním nádorem retinoblastomem. | foto: Archiv rodiny

Nádor oka prozradí fotka s bleskem. Nemocí trpí nejmladší děti

  • 16
Onemocnět nádorem oka mohou i několikaměsíční miminka. Jedná se o retinoblastom, který se projevuje šilháním, ale hlavně je dobře poznat na snímcích vyfocených bleskem, kde se zornička zbarví do bíla. Na tento typ nádoru upozorňuje letošní Den dětské onkologie.

Dceři Lucie Krahulcové Amélii byly čtyři měsíce, když si její matka poprvé všimla, že místo černé zorničky vidí bílé světlo a má pocit, jak když se jí dívá přímo dovnitř oka. „Vypadalo to jako kočičí oči v noci,“ popsala pro iDNES.cz Krahulcová. Dceru hned odvedla k dětské lékařce, která sice při běžném vyšetření žádnou změnu nezjistila, ale pro jistotu Amélii poslala k očnímu lékaři. Odtud vedla cesta rovnou do nemocnice v Motole. Diagnózou byl retinoblastom, nádor v oku.

„Viditelný nádor v oku byl už velký. Ale měla to v obou očích. Ve druhém, kde byl nádor menší, to na pohled nešlo vůbec poznat. Takže je těžké všimnout si nádoru, pokud je malý,“ upozorňuje Krahulcová.

V nemocnici zjišťovali, jak rozsáhlé jsou nádory a následně několikaměsíční dívce nasadili na půl roku chemoterapii. „Od půl roku začala každý měsíc pravidelně jezdit na oční oddělení, což trvalo do tří let, kdy o oko s větším nádorem přišla,“ upřesňuje dívčina matka.

V současné době má již osmiletá Amélie na jednom oku protézu, druhé oko se vyléčilo a podle slov matky je z ní veselá a spokojená holčička.

Nádor nejčastěji postihuje děti do pěti let

Očním nádorem retinoblastomem ročně onemocní až osm pacientů, nejčastěji děti do pěti let. Včas odhalit nemoc mohou sami rodiče díky fotografii vyfocené s bleskem. Zorničky očí se na snímku zbarví červeně, u nemocného jsou bílé. „Každý fotí své batole s bleskem. Je jenom potřeba si toho všimnout,“ uvedl lékař Karel Švojgr z kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Motole.

Dalším příznakem bývá i šilhání, děti totiž přes nádor nevidí a oko se natáčí. Problém podle Švojgra je, že si příznaků rodiče všimnou pozdě, kdy už existuje největší riziko ztráty oka. Většinu případů se sice podaří vyléčit, ovšem až polovina nemocných o oko přijde.

Nádory se léčí buď spálením laserem nebo zmrazením tekutým dusíkem, na místě vznikne jizva. Používá se také chemoterapie, která umí nádor zmenšit, aby byl lépe léčitelný, a dokáže tak omezit riziko nádorů jinde. Nově se podle Švojgra dají léky oční tepnou vstříknout přímo do místa nádoru, což má větší účinnost a nemusí dojít ke ztrátě oka. I u velkých nádorů se ho tak daří zachránit ve třetině případů.

Protéza oka se musí pravidelně měnit

Dítě dostane při odstranění oka oční protézu na míru, podle Švojgra si na ni díky nízkému věku dobře zvykají. Umělé oko má shodnou barvu duhovky, dokonce se hýbe spolu se zdravým. Musí se ale pravidelně měnit, jak dítě roste.

Polovina těchto nádorů je podle lékaře způsobená oboustrannou mutací genů, často postihuje obě oči nebo i další místa v těle. I po vyléčení existuje riziko dalších nádorů, pacienti jsou proto doživotně sledováni. „Ve 20 letech mají asi dvacetiprocentní pravděpodobnost dalších nádorů, ve 40 letech čtyřicetiprocentní,“ vysvětlil Švojgr.

Retinoblastomy jsou tématem letošního Dne dětské onkologie, který se každoročně koná v 90 zemích světa a v sobotu odpoledne se bude připomínat v centru Prahy. Program, který začíná ve 13:30 zahrnuje dětskou dílnu výtvarnice Elišky Podzimkové, která se s nádorem také léčila, když ji v šestnácti letech diagnostikovali Hodgkinův lymfom, děti a jejich rodiče se mohou zúčastnit lampionového průvodu a program uzavře koncert na Václavském náměstí. Ročně onemocní nádorem zhruba 350 dětí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video