(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Nadace Agrofert podpoří péči o umírající, hospicům rozdělí devět milionů

  • 72
Sektor hospicové a paliativní péče, tedy péče o umírající pacienty, v Česku trpí podfinancováním a celkovým zanedbáním. Organizace, které tuto péči poskytují, se nyní dočkají podpory od Nadace Agrofert. Ta mezi 37 zařízení rozdělí přes devět milionů korun, každé tak obdrží příspěvek až do výše 300 tisíc.

Podle členky správní rady nadace Moniky Babišové je mobilní hospicová a paliativní péče v dnešní době prakticky nepostradatelnou službou. Jenže lidé se o ní dozvídají až tehdy, kdy ji skutečně potřebují.

„Možná i proto je v České republice téma umírání stále trochu tabu a celý sektor služeb hospiců je podfinancovaný. Zejména platy zdravotnického personálu, který v oboru pracuje,“ myslí si Babišová.

Připomněla, že se téma netýká jen seniorů, hospice mají klienty také mezi mladou generací či dokonce mezi dětmi. Paliativní, neboli komplexní, péče o kvalitu života smrtelně nemocných pacientů je v českém zdravotním systému podle odborníků zanedbávaná. V případě dospělých se jedná zpravidla o měsíce, zatímco u dětí často o roky.

V České republice ročně zemře přes sto tisíc lidí, z toho necelých sedmdesát procent v nemocnicích. Ze statistik vyplývá, že velká část se do nemocnic dostane v posledních dnech či hodinách života. Průzkumy však ukazují, že až 80 procent lidí si přeje umírat doma.

Smrt neporazíme, proto ji berme s pokorou, říká expertka na umírání

Podle odborníků z oblasti paliativní medicíny, která se péči o umírající věnuje, je domácí péče i levnější. Odhadují úsporu asi na tři sta korun denně.

Ministerstvo zdravotnictví v lednu uvedlo, že do roku 2025 chce mít v pěti pilotních zařízeních speciální paliativní týmy pečující o umírající. V projektu podpořeném z evropských fondů plánovalo rozdělit 59 milionů korun.

Na nízké platy upozorňují i zdravotní sestry z hospiců, jejichž mzda se pohybuje kolem 16 tisíc hrubého. „Zdravotní pojišťovny nám neplatí tolik, aby to pokrylo naše náklady, jsme tak vlastně pořád v mínusu. Dostáváme peníze jen za čas návštěvy a podání léků, ale to paliativní, tu nadstavbu nad klasickou domácí péči, nemáme pojišťovně jak vykázat,“ řekla před časem v rozhovoru pro iDNES.cz Jana Řezáčová, pracující v Domácím hospici Tabita.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video