Hasiči opravují podemletou hráz rybníka Bělotín. Kdyby praskla, zaplavila by obec Polom (25. června 2009)

Hasiči opravují podemletou hráz rybníka Bělotín. Kdyby praskla, zaplavila by obec Polom (25. června 2009) | foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Nad Polomí podemlela voda hráz rybníka, drží ji pytle s pískem

  • 90
Mezi obcemi Bělotín a Polom podemlela voda hráz osmihektarového rybníka. Ze tří až čtyř metrů ji vymlela jen na 30 až 40 centimetrů. Hráz zpevnily pytle s pískem a fólie. Obci Polom, která je pod rybníkem, už nebezpečí nehrozí.

"Hasiči hráz vyztužili, použili pytle s pískem a fólii, kterou poškozené místo přikryli," informoval iDNES.cz operační důstojník olomouckých hasičů.

Obci Polom, kde žijí tři stovky obyvatel, hrozilo zatopení. Mezi Polomí a vesnicí Bělotín je několik rybníků. Na dolním Bělotíně voda vymlela několik metrů hlíny a kamení z hráze, místní se obávali, že tlaku vody neodolá.

Na místě zasahovali dobrovolní i profesionální hasiči, také porybný. Dorazila tatrovka naložená pískem, všichni pytlovali, aby vytvořili oporu poškozené hrázi. K dolnímu Bělotínu přijel i odborník z Brna, aby situaci posoudil. Podle hasičů už obci Polom nebezpečí nehrozí.

VELKÁ VODA ON-LINE

Dění v ohrožených místech sledujeme v on-line reportáži

Starosta obce Václav Sládeček ČTK řekl, že lidé ve vesnici byli připraveni na nejhorší. "Pokud to praskne, my nenaděláme nic. Budeme tu mít opět jedenapůlmetrovou vlnu. Může to být velké nebezpečí. Varovali jsme již obyvatele," uvedl již dřív. Hasiči byli v případě nutnosti připraveni pomoci se záchranou nejohroženějších lidí z vesnice.

Polom patří k obcím, které ve středu v podvečer zasáhly záplavy, když se zde v důsledku přívalových dešťů rozlily menší toky. Podle starosty bylo v obci postiženo asi 15 domů, část vesnice nebyla odpoledne kvůli vodě průjezdná po silnici. V úseku Hranice na Moravě - Polom je zastavena také železniční doprava.

Šipka označuje rybník, jehož hráz podemlela voda. Pokud se protrhne, zaplaví Polom

Zdroj: Mapy © PLANstudio


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video