Náchod by mohl koupit zavřené lázně

  • 1
Náchod - Chátrající lázně v Bělovsi by v budoucnu mohlo koupit město Náchod. Majitelé lázní, kteří dosud jen slibovali znovuotevření provozu, oslovili starostu města s první nabídkou. O podrobnostech případného prodeje se bude jednat. Lázeňský provoz v Bělovsi skončil před osmi lety. Léčili se zde pacienti s chorobami srdce.

Zastupitelé zvažují, zda má město zanedbaný lázeňský areál od dvou soukromých vlastníků koupit.

"Máme statut lázeňského místa a obdrželi jsme na tento účel deset a půl milionu korun. I když jsme s nabídkou prodeje lázní nepočítali a cena zůstává otázkou jednání, začínám o tom velmi přemýšlet. Jedině město je schopno zajistit peníze pro lázně od státu i Evropské unie," uvedl před zastupiteli starosta Náchoda Miloslav Čermák.

Zastupitelé se většinou shodují na tom, že město by se mělo pokusit o záchranu chátrajících lázní. "Bylo by špatné, kdyby o ně město přišlo. Kdyby na tom ale chtěli vlastníci nepřiměřeně vydělat, nesouhlasil bych. Město by je mělo koupit jedině za účetní cenu s určitou marží," řekl zastupitel Václav Janásek.

Lázně Běloves vznikly počátkem devatenáctého století. V roce 1948 byly znárodněny, po roce 1989 se vrátily v restituci dvěma majitelkám, fungovaly do roku 1996, nyní je vlastní dva podílníci.

Radní Tomáš Šubert míní, že pokud by město areál koupilo, neznamenalo by to nutně, aby je také provozovalo nebo je rekonstruovalo. "Mělo by se hlavně předejít tomu, co se s lázněmi dodnes děje. Pro Náchod jsou důležité," sdělil Šubert.

Zastupitel Miroslav Rousek s obchodem nesouhlasí. "Město je zadlužené, obtížně jsme teď hledali peníze na rekonstrukci knihovny. Určitě by lázně přišly nejméně na sedm milionů korun, za tu cenu jez hruba před třemi lety noví vlastníci koupili," řekl Rousek.

Běloveské lázně sloužily pacientům od počátku devatenáctého století, o účincích běloveské vody se vědělo už dříve. Léčivá studánka pod vrchem Lazy byla známa od třicetileté války, později tento pramen dostal jméno Ida podle princezny z rodu Schaumburg-Lippe.

Pacienti využívali uhličitých koupelí v přírodní minerální vodě do roku 1996, kdy se lázně uzavřely kvůli rekonstrukci a jejich provoz se už neobnovil. V republikovém měřítku se dnes pohlíží na běloveské lázně z medicínského hlediska jako na nadbytečné, Náchod si ale dosud udržel statut lázeňského místa a vloni vstoupil do Sdružení lázeňských míst České republiky.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video