Zlínský magistrát vyplatil jednomu vedoucímu za 8 let přes 1,5 milionu korunn na odměnách.

Zlínský magistrát vyplatil jednomu vedoucímu za 8 let přes 1,5 milionu korunn na odměnách. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Na Zlínský kraj je nařízená exekuce kvůli sporu o platy úředníků

  • 28
Muž ze Zlína po čtyřech letech dosáhl toho, že radnice musela zveřejnit astronomickou výši odměn pro šéfa odboru. Na základě jeho stížnosti navíc soud nařídil exekuci na krajský úřad kvůli neuhrazeným nákladům.

Pro spoustu lidí byl ještě před nedávnem jen věčným stěžovatelem. Po čtyřech letech žádostí a soudních tahanic však zlínský důchodce Luděk Maděra dosáhl svého.

Dělají ze mě blázna, říká Maděra

Za exekucí stojí Luděk Maděra, kterému v dané lhůtě krajský úřad nezaplatil náklady spojené se soudním řízením. "Měli na to měsíc," říká muž.

Zašel jste předtím na úřad a řekl jste jim, že vám dluží peníze?
Ne. Proč bych to dělal? Oni si ze mě dělají blázna více než čtyři roky. To, co mně posílají, je sbírka lží. Už mi došla trpělivost. Kdykoliv bude pravomocné rozhodnutí, které nesplní, budu podávat návrh na exekuci.

Přece jenom, podávat na kraj exekuci, to je velmi nezvyklá varianta, nemyslíte?
Nemyslím. V republice už bylo exekucí několik a jen ona pak nakonec skutečně pohnula s orgány. A ty se teprve pak přestaly bránit poskytování informací. Legrace skončila.

Ale návrhu na exekuci nemusí soud vyhovět vždycky, že?
To ne, ale to jsou případy, které nejsou dostatečně podložené. Ale v tomto případě není o čem debatovat. Pokud někdo nezaplatí soudní poplatky, je to jasné. Je jen otázka, jestli to úřad zaplatí z peněz občanů, nebo to uhradí ti, co jsou za to zodpovědní.

Tím, že vám kraj zaplatí, pro vás celý případ končí?
Vůbec ne. Čtyři roky jsem bojoval i o informace o odměnách ostatních vedoucích, nejen Gavlase. Radnice mi je dát nechtěla, ale krajský úřad po mém odvolání řekl, že musí. A od té doby je klid.

Jak to myslíte?
Nic mi neposlali. Protože nechtějí říct, jaké odměny si rozdávají. Ale já to nemíním vzdát, i když se to někomu nelíbí. Vím, že mám přezdívku zlínský zapšklý dědek. Ale jsem za to vděčný, neuráží mě to. Je to výstižné.

Magistrát musel přiznat, že odměny pro jednoho z vedoucích pracovníků dělaly přes 1,5 milionu korun za osm let. Teď navíc soud vyslyšel Maděrův návrh a nařídil exekuci na Zlínský kraj.

"Je to tak. Je nařízená a provede ji exekutor z Prahy," potvrdil mluvčí okresního soudu ve Zlíně Dušan Beránek.

Kraj zaplatit zapomněl

Je to podobné jako jakákoliv jiná exekuce. Teď by ovšem měl mít obstavený účet Zlínský kraj. Přitom nejde o astronomickou sumu. Kraj dluží Maděrovi 12 200 korun. Což jsou náklady na soudní řízení, které důchodce vedl se Zlínským krajem.

Jejich uhrazení nařídil Nejvyšší správní soud. Lhůta vypršela na konci června.

"Neměl jsem jinou možnost. Čtyři roky ze mě dělají blázna a mně už došla trpělivost," vysvětlil své rozhodnutí Maděra.

Krajský úřad pochybení přiznává a má jednoduché vysvětlení. "Došlo k prodlení uhrazení poplatku chybou pracovníka úřadu," konstatovala mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Peníze už jsou v tuto chvíli podle ní zaplacené. A to včetně šesti tisíc korun pro exekutora. "Právě tuto částku zaplatí zodpovědný pracovník," doplnila mluvčí.

Zbývajících více než 12 tisíc korun vezme kraj z rozpočtu.

Čtyři roky s magistrátem

Osmašedesátiletý důchodce bojuje s magistrátem už několik let. A to přesto, že na úřadě v minulosti pracoval. V letech 1999 až 2000 byl vedoucím oddělení informačních systémů na zlínské radnici. Tvrdí, že odtud musel odejít, protože ve fungování úřadu zjistil řadu pochybení.

Před čtyřmi lety požádal magistrát o zveřejnění odměn, které dostával šéf odboru informatiky Alois Gavlas. Město se tomu hodně bránilo. Nicméně tehdy dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže opakovaně pokuty kvůli špatným či zmanipulovaným zakázkám, které se týkaly právě odboru informatiky. Šlo o několik set tisíc korun.

Odměny přesáhly 1,5 milionu

A dlouholetý spor měl letos v červenci nečekané vyústění. Zlínská radnice byla rozhodnutím soudu nucena v červenci oznámit, že Gavlas dostal za osm let vedle platu i mimořádné odměny ve výši 1 635 900 korun.

Nejvyšší správní soud totiž nakonec rozhodl, že na příjmy lidí, kteří jsou placení z veřejných rozpočtů, se nevztahuje ochrana osobních údajů. Právě tím totiž argumentovala zlínská radnice.

A Maděra v boji s magistrátem vyhrál i ve chvíli, kdy mu úředníci poslali účet za vyhledávání informací o odměnách. Naúčtovali mu totiž 32 tisíc korun. S tím se však důchodce nesmířil a stěžoval si na kraji.

Ten rozhodl, že magistrát vypočítal částku špatně. Maděra pak měl zaplatit zhruba pět tisíc korun. Ani k tomu ovšem kvůli promeškané lhůtě magistrátu nakonec nedošlo. "Teď už ale po nikom tak vysoké částky žádat rozhodně nebudeme," zdůraznil mluvčí radnice Zdeněk Dvořák.

Momentálně důchodce netrpělivě čeká na zveřejnění odměn dalších vedoucích pracovníků. Kraj to městu nařídil. Tentokrát by je měl bez potíží dostat. "Ničemu se nebráníme, nemáme s tím vůbec žádný problém. Pokud od nás pan Maděra bude chtít nějaké informace, bez problémů mu je dáme," ubezpečil  Dvořák.   

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue