Demonstrace proti zásahu na CzechTeku

Demonstrace proti zásahu na CzechTeku - Několik tisíc lidí protestovalo před Ministerstvem vnitra proti víkendovému zásahu policie na CzechTeku. (1. srpna 2005) | foto: Michal ŽákiDNES.cz

Na vnitro kvůli CzechTeku opět létala vajíčka

  • 1062
Tisíce lidí přišly znovu před ministerstvo vnitra. Hlasitě protestovali proti víkendovému zásahu policie na CzechTeku. Žádali demisi ministra vnitra Bublana. Na budovu dopadla plechovka barvy, létala i vajíčka. Když domluvili řečníci, začala se z kamionu ozývat hlasitá hudba.

Na pražské Letné se opět sešly tisíce lidí. I dnes s sebou demonstranti přinesli transparenty a bubínky.

U megafonu se během hodiny a půl vystřídalo několik řečníků, kteří obviňovali z odpovědnosti za údajně zbytečný a krvavý zákrok premiéra Paroubka a ministra vnitra Bublana.

Dav je vždy odměnil bouřlivým potleskem. Když ale promluvil Vladimír Hučín nebo antikomunistický aktivista Jan Šinágl, organizátoři se od jejich politických projevů distancovali.

CzechTek 2005CZECHTEK 2005 - policie vs. techno
- vše o technoparty a policejním zásahu
- články, názory, fotografie, infografika

Čtte přílohu www.idnes.cz/czechtek

"Nechceme, aby se to zvrhlo v politickou agitku," řekl ČTK jeden z pořadatelů z internetového serveru www.policejnistat.cz.

Na budovu dopadla plechovka s barvou a desítky vajíček. Dav skandoval: "Gestapo", "Policejní stát" nebo "Demisi". Ulice Nad Štolou, kde vnitro sídlí, byla kvůli shromáždění uzavřena a policisté odtud odkláněli dopravu. Jinak akci jen zpovzdálí sledovali a monitorovali.

Budova dostala několik zásahů
Přihlíželi, i když někteří účastníci házeli na zdi ministerstva syrová vajíčka nebo k nápisu Ministerstvo vnitra připsali nápis "a brutality". Mezi demonstranty byli i cizinci. Davem zněla především angličtina, španělština a italština.

Před 17. hodinou organizátoři akci ukončili a požádali její účastníky, aby se přesunuli do parku za ministerstvem. Vzápětí před budovu přijelo auto s reprobednami a ozvala se hlasitá hudba. Demonstranti se dali do tance.

Podle pořadatelů hudební produkce nesouvisí s protestní akci. "Jedná se o italský soundsystém. Přijeli sem i přes náš zákaz," řekli organizátoři iDNES.

S policií jsou prý domluveni tak, že akce definitivně skončí do hodiny. "Zatím jsme nedostali příkaz k zásahu," sdělil iDNES jeden z hlídkujících policistů.

Demonstrace se nelíbila především starším lidem. "Chápu, že jste naštvaní, že vás vyhnali z louky. To ale neznamená, že musíte otravovat život i lidem tady," spílala jednomu z organizátorů starší paní. "Kdo to po vás uklidí?" Pořadatelé ji ujistili, že úklid zajistí sami.

Další protest má být ve středu.

Ještě před začátkem akce chtěl se zástupci demonstrantů mluvit ministr vnitra Bublan. Podle mluvčí resortu Radky Kovářové s nimi chtěl jednat o tom, kde by CzechTek mohl pokračovat a vyslechnout jejich názory. Aktivista Stanislav Penc prý ale dohodnutou schůzku nakonec zrušil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video