Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na vlastní oči skončí příští týden, prozradil reportér Klíma

  7:27aktualizováno  23. dubna 18:52
Dlouholetý investigativní pořad televize Nova čekají kvůli nízké sledovanosti změny, stanice ho navíc přes léto pozastaví. Populární reportér Josef Klíma je zklamán, doufá však, že to nebude konec definitivní.

Josef Klíma | foto:  David Neff, MAFRA

Vedení Novy nedávno oznámilo, že pořad Na vlastní oči bude mít několikaměsíční pauzu. Dotáčíte ještě nějaké reportáže?
Už ne. Pořad se přestane vysílat 29. dubna a my už teď máme dotočeno. I kdyby někdo přišel s nějakou bombou, tak už to dělat nebudeme.

Jak vám vedení oznámilo, že se pořad dočasně ruší?
Řekli nám, že budeme připravovat přes prázdniny pořad nějak nově. A že v září by se to mělo zase rozjet v pozměněné podobě. Jako že s druhým dechem.

Vypadalo to, že to bylo pro vás nečekané. Ještě před pár dny jste se k tomu rozhodnutí vyjadřoval poměrně ostře a byl jste skeptický, jestli se Oči ještě vůbec dostanou na obrazovku.
Nemám důvod nevěřit, že se ten pořad skutečně opět rozběhne. Ale mám z toho smíšené pocity. V první chvíli, když jsem se tu novinku dozvěděl, převládla ve mně hořkost. Hořkost z toho, že se ruší pořad, který je nejdéle trvajícím publicistickým pořadem v českých televizích. Měl jsem prostě pocit, že Oči mohly dál fungovat až do léta, jako tomu bylo vždycky, a ta změna by se připravila přes červenec a srpen. Na druhou stranu uznávám, když nám vedení vysvětlilo, že ten pořad potřebuje novou tvář a že nesplňuje to, co se od něj žádá, hlavně u sledovanosti. Oni jsou majitelé a je to jejich právo na nespokojenost.

A tušíte, jak by měla ta změna vypadat?
Ne. Snad to budu vědět za měsíc. Sice jsme interní zaměstnanci, ale vedení nám zatím podrobnosti neřeklo. Třeba se opravdu ten pořad přežil a je nutné ho změnit. Možná patřím do starého železa i já.

I v minulosti se podoba Očí měnila. Upravila se znělka, dostali jste větší "šmrnc". Proč je tedy teď kolem pořadu větší rozruch?
Je pravda, že Oči se v minulosti měnily. Charakter pořadu ale zůstával stejný. První reportáží byla vždy nějaká kauza, nějaké odhalení, druhá měla spíše sociální charakter a třetí byl příběh třeba o nějakém bizarním člověku nebo nevšedním způsobu života. Až teď přichází nespokojenost se samotnou strukturou Očí.

Sám jste zmínil sledovanost pořadu. Ta určitě v posledních letech u Očí klesala.
Uznávám, že naše sledovanost klesla. Bývaly doby, kdy jsme válcovali všechno. Dokonce jsme převálcovali speciálem o Kajínkovi i první díl hraného seriálu Černí baroni, který pouštěla Česká televize. Ale to bylo v hlavním vysílacím čase a také tehdy byla ještě společnost víc nadržená na různé kauzy. Lidi zajímalo, jestli krade tenhle náměstek nebo tamten ministr. Od té doby ten zájem veřejnosti částečně opadl. Řada lidí se smířila s tím, že podobné chování politiků je už normální a jen občas se diví, když se dozví, že i ten či onen se chová stejně. Že by si kvůli tomu ale přepnuli kanál z nějakého zábavného pořadu nebo filmu na publicistiku, to se už neděje.

Mohlo mít vliv na sledovanost, že odešly hlavní tváře pořadu? Třeba Janek Kroupa a nedávno Radek John?
Nedovedu posoudit, jaká by byla sledovanost, kdyby oba zůstali. Samozřejmě třeba Janek Kroupa jako investigátor byl špičkový. Zase ale u lidí postupně opadal zájem o investigativní věci, takže fakt nevím. Maximálně to mohu posuzovat podle toho, když měl Janek dva vlastní pořady – o soudci Nagyovi a kauzu Morava. Běželo to v hlavním vysílacím čase a mělo to docela úspěch. Ale ne takový, jaký vedení Novy očekávalo.

A co Radek John? Skutečně nemělo na Oči vliv, když se ukázalo, že podnikal s lidmi, o kterých se točí investigativní reportáže?
Mám pocit, že to vliv nemělo. Navíc on ani poslední roky netočil. Myslím, že významný dopad na Oči mělo, když byly zařazené pod zpravodajství. My čekali, že nám nechají volnost, které jsme se těšili předtím, a zároveň pocit jistoty v zádech proti tlakům zvenčí. Bohužel došlo k propouštění ještě dávno před začátkem hospodářské krize – odešel např. dramaturg Radek Slánský, který držel pevně koncepci dobrých deset let. Oči začaly být tak trochu odstrkovanou popelkou. Nikdo za ně nelobboval na poradách vedení tak jako předtím Radek John coby šéf.

Zmínil jste tlaky zvenčí. Stalo se, že jste nějakou natočenou reportáž kvůli tomu neodvysílali?
To ne, to říct nemůžu. Já si ostatně hned v začátku pořadu stanovil pravidlo, že pokud vedení nějakou reportáž zakáže, odejdu. A to se nestalo. Občas se ale nějaká reportáž o něco odložila, než jsme vedení přesvědčili, že máme vše ozdrojované. Někdy se ta reportáž dodělala a odvysílala. I teď tam ještě nějaké reportáže zbudou. Jsem zvědavý, jestli se počítá s tím, že se budou vysílat. Já bral Novu vždy jako nosič své novinářské svobody a 15 let to víceméně fungovalo. Kdyby ne, půjdu pryč.

A co ze strany politiků? Pokoušel se nějaký politik na vás tlačit, abyste něco nenatočil, neodvysílal?
My to naštěstí máme nastavené tak, že se nejprve daný námět schválí a pak se už prostě točí. Je to rozjetý vlak, který redaktor nezastaví. Právě proto, aby byl odolný tlakům zvenčí.

Nicméně se nyní v případě Očí říká, že nebyly pohodlné některým politikům...
To jsou jen spekulace. Zdůvodnění našeho vedení je ekonomické a má to svou logiku. Nicméně si myslím, že jen počtem diváků by se podobný pořad posuzovat neměl.

Proč?
Oči byly zvláštní tím, kdo je sledoval – a to byli často důležití lidé. Řadu let ten pořad také ovlivňoval dění ve společnosti. Navíc měly Oči také spoustu odkazů v jiných médiích. Čili to byl pořad, kterým se televize vždycky chlubila. Tím hlavním ale je, že ovlivňoval k lepšímu život lidí. To je důležité a bude mě zajímat, jestli se to zachová i v tom novém, upraveném pořadu.

I v zahraničí je však hlavním měřítkem u podobných pořadů sledovanost a ekonomičnost. Proč by měla Nova mít pořad formátu Oči?
Dává jí to noblesu. Můžete mít samozřejmě komerční televizi, která bude vysílat jen seriály a šarády. Budete asi úspěšný a budete vydělávat prachy. Asi jsem starý a naivní, ale já si myslím, že televize by měla dělat něco víc než jen vydělávat.

Televizní reportáže natáčíte už patnáct let. Vzpomenete si, která byla nejlepší?
O Kajínkovi. To je příběh, který se nezapomíná. A pak reportáže o exodu Romů do zahraničí.

Ale po takové době přece sám vidíte, že většina případů stejně skončí v autu. Nikomu se nic nestane, policie nic nevyšetří.
Myslím, že i tak to má pořád cenu. Špatné by bylo, kdyby už člověk nemohl o něčem ani mluvit. Uznávám, že policie řadu věcí odkládá a případ tím prostě končí. Ale jak řekl už Havlíček: Zlo neporazíš, ale musíš křičet, aby to nemělo tak lehké.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Být v cizině, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...