Lékaři musí kvůli limitům, které jim nastavily pojišťovny, vybírat, komu pomohou. Ilustrační foto

Lékaři musí kvůli limitům, které jim nastavily pojišťovny, vybírat, komu pomohou. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Na vaše léčení nejsou peníze, slyší pacienti. Na nemocnice dopadla krize

  • 1243
Čím dál víc nemocnic musí posílat pryč vážně nemocné pacienty. Už teď - čtyři měsíce před koncem roku - řada z nich překročila limity, kolik pacientů s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou smějí léčit. Na drahou léčbu přestávají stačit peníze a lékaři musí vybírat, kterým pacientům pomohou.

Gabriela Kopecká má rakovinu prsu. K lékaři přišla s tím, že jí může pomoci jeden lék – Herceptin, který při včasné léčbě zachrání každou druhou ženu. Jenže je drahý, a když lékaři zjistili, že Kopecká má nádor také v mozku, odmítli jí ho dát.

"Místo toho mě začali připravovat na to, abych si změnila byt na bezbariérový, až budu bezmocná. Přešla jsem do jiné nemocnice, a když lékařka viděla moje nálezy, lék nasadila," říká Kopecká.

Pacientka s rakovinou málem doplatila na krizi, která v plné síle udeřila na zdravotnictví. Pojišťovnám docházejí peníze (schodek v příjmech a výdajích stoupá k 15 miliardám) a utahují limity na to, kolik pacientů s drahou léčbou smějí nemocnice léčit.

Odložená léčba

Kdy hrozí odmítnutí
– nejčastější bývá u drahé léčby (roztroušená skleróza, Crohnova nemoc, rakovina)
– problémy mohou mít pacienti, u nichž lékaři zjistí nemoc ke konci roku, kdy budou limity vyčerpané

Co dělat, když mě neléčí
– zkusit jinou nemocnici, každá nemusí mít vyčerpaný limit
– obrátit se na pojišťovnu, která musí zajistit péči

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se teď kvůli těmto omezením ostře dohaduje s Oborovou zdravotní pojišťovnou. Nemocnice překročila limit, který stanovuje, kolik lidí s roztroušenou sklerózou smí léčit. Jenže přicházejí noví pacienti a doktoři je musí posílat pryč.

"Snažíme se za tyto lidi bojovat, ale nechtějí nám limit navýšit o jediného pacienta," říká náměstek ředitelky nemocnice Jan Bříza.

Pojišťovna přiznává, že její limit přesáhly čtyři nemocnice ze čtrnácti, s nimiž má smlouvu na léčení této nemoci. Další dvě se k této hranici blíží.

"Při vyčerpání zdrojů není jiná možnost než vytvořit pořadníky," říká zdravotní ředitelka pojišťovny Ludmila Plšková. Nemocnicím zároveň vzkazuje: "Respektujte ekonomickou realitu a léčbu nasazujte s ohledem na zdroje."

Podle ministerstva zdravotnictví si musíme zvyknout, že drahá léčba nebude pro všechny. Krize nekončí – příští rok se deficit ve zdravotnictví ještě prohloubí.

"Musí se zamezit plýtvání v případech, kdy léčba nemůže stav pacienta zlepšit," říká náměstkyně ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Markéta Hellerová, podle níž problémy nejvíce dopadnou na VZP, která má nejvíc těžce nemocných pacientů. VZP zatím slibuje: do konce roku drahou péči uhradíme.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue