Na trati z Plzně do Chebu se porouchal kabel. Vlaky musí řídit výpravčí. (Ilustrační snímek)

Na trati z Plzně do Chebu se porouchal kabel. Vlaky musí řídit výpravčí. (Ilustrační snímek) | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Zkrat na kabelu zkomplikoval provoz na trati z Plzně do Chebu

  • 41
Na železnici z Plzně do Chebu dopoledne zkolabovala doprava. Na trati, která je běžně řízená dálkově, se totiž porouchalo zabezpečovací zařízení. Na provoz tak museli dohlížet výpravčí. Mezi Plzní a Mariánskými Lázněmi začaly vlaky jezdit ve 13 hodin. Na trati Mariánské Lázně-Cheb výluka trvala až do šesté hodiny.

Mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla potvrdil, že výpadek způsobila závada na optickém kabelu na nádraží Plzeň-Jižní Předměstí.

"Zřejmě tu došlo ke zkratu nebo přepětí v síti, což způsobilo výpadek systému, který elektronicky řídí provoz na koridoru mezi Plzní a Chebem. Až do 13 hodin tak nejezdily vlaky mezi Plzní a Mariánskými Lázněmi. Nyní už spojení na této trase opět zajišťujeme, na provoz dohlíží výpravčí, které jsme povolali do služby," uvedl Halla. Provoz na trati z Mariánských Lázní do Chebu byl obnoven před 18. hodinou.  

Na zastávkách mezi Plzní a Chebem za běžných okolností výpravčí nejsou. Nový železniční koridor se otevíral loni v květnu a od té doby je tu doprava řízena elektronicky. Když se ale kabely porouchají, je zle. "Toto je Achillova pata elektronického řízení provozu a když se objeví porucha, musí výpravčí do služby," vysvětlil Halla.

Aktuální informace o provozu najdou cestující na internetových stránkách Českých drah zde.

Železniční koridor mezi Plzní a Chebem provází smůla už od začátku provozu. Hned v první den otevření nové trati loni 1. května tu vykolejil vlak. Nehoda se stala ve Stříbře, obešla bez zranění (více o vykolejení vlaku čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video