Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na technoparty u Kopidlna bylo na 40 tisíc lidí

  11:47
Ledkov - Na největší letošní českou technoparty CzechTek do Ledkova u Kopidlna se nakonec sjelo téměř čtyřicet tisíc lidí. Účastníci akce, která trvá od pátku, se budou rozjíždět během neděle a pondělí. Starostka Kopidlna Hana Slavíková je zhrozena z nepořádku, který v místě panuje.

Techno, které dunělo krajem až do rána, se ale začíná zajídat místním. "Když začnou, duní nám tabulky v oknech, nedá se spát, koukat na televizi, vyjít na dvorek. Je to k zbláznění. Povalují se všude kolem, autem se málem nedá projekt a policajti s tím nic nedělají," komentoval party starší muž z Ledkova.  Přesto se noc obešla bez větších problémů a incidentů.

Během páteční noci a sobotního dopoledne se do improvizovaného areálu u Ledkova sjelo na 10. ročník technofestivalu 15 až 20 tisíc vyznavačů této hudby. "V sobotu večer a v noci se jejich počet zhruba zdvojnásobil," řekla ČTK starostka Kopidlna Hana Slavíková.

Síla technoparty zřejmě začne slábnout dnes. Zatím se z tábořiště trousí jen skupinky jejích účastníků, masivní odjezd očekávají policisté během nedělního odpoledne a v pondělí. Místní se obávají nepořádku, který po nich zůstane. "V pondělí přijdou pořadatelé na radnici a budeme řešit otázku úklidu. Toho se děsím. Když jsem areál včera procházela a viděla to, mám z toho obavy. Oni slibují, že to uklidí," dodala starostka.

Z poklidné vesnice okresní město
Osada Ledkov s pouhými devatenácti stálými obyvateli se začala nedobrovolně proměňovat v hlučné okresní město poté, co na louky za vsí začala přijíždět auta s aparaturami a stovkami účastníků nepovolené technoparty CzechTek 2003.

Soukromý zemědělec Jiří Antoš z nedalekého Kopidlna tvrdí, že do poslední chvíle netušil, co se na loukách, které pronajal dvěma mladíkům, bude dít. "Kdybych věděl, co tam skutečně chtějí pořádat, nikdy bych jim pozemky nepronajal. Prostě mě podfoukli," tvrdí Antoš. - čtěte rozhovor Zemědělec: Pořadatelé Czechteku mě podfoukli

Organizátory od pořádání akce, kterou podle odhadů může navštívit až patnáct tisíc mladých lidí z celé Evropy, neodradil ani nesouhlas radnice v nedalekém Kopidlně, jíž pozemky u Ledkova patří.

"Bydlím přímo u silnice do Ledkova a celou noc jsem nespala. Pod okny mi projížděla auta s technikou a dalším vybavením. Připomínalo to vojenský přesun," postěžovala si v pátek dopoledne starostka Kopidlna Hana Slavíková.

Na malebné louky obklopené lesy, ze kterých podle myslivců už hluk vyhnal všechnu zvěř, po celý den najížděly desítky automobilů a karavanů a českými, německými, britskými i francouzskými značkami. Cizinci tvořili většinu prvních návštěvníků.

"Odhadujeme, že v této chvíli do Ledkova dorazily tisíce lidí," uvedla v pátek odpoledne Dagmar Janošková z Okresního ředitelství policie v Jičíně. Mezi stany v té chvíli už vyčnívaly ostrůvky s hradbami zvukové aparatury otřásající se monotónním dusavým rytmem techna.

"Byli jsme na všech minulých technoparty, tak ani tady nemůžeme chybět. Bydlíme kousek odtud, tak nebyl problém se o akci dozvědět," shodla  se osádka staré škodovky přijíždějící po jediné přístupové cestě lemované desítkami chemických záchodů.

Přestože radnice v Kopidlně s pořádáním technoparty nesouhlasí a smlouvu mezi organizátory a nájmcem městských pozemků pokládá za neplatnou, nemůže údajně vůbec nic dělat.

"Společnost Primano, která akci zřejmě pořádá, nám ve středu oznámila, že má pozemky pronajaté až do příští neděle a po celou dobu na ně nesmí nikdo vstoupit bez jejího svolení. Museli bychom se bránit protřednictvím soudu a na to není čas," konstatovala starostka.

Proto se radnice v dvoutisícovém Kopidlně rozhodla věnovat veškeré úsilí minimalizaci případných následků akce a právní problémy řešit až po jejím skončení.

"Spolupracujeme s hygieniky, s hasiči i s policií. Obyvatelům jsme prostřednictvím letáků i hlášení místního rozhlasu doporučili, aby se Ledkovu raději vyhýbali," informovala Slavíková, která počítá s tím, že se půjde na technoparty osobně podívat. "Pozvání od pořadatelů mám. Chci vědět, co se tam bude dít."

Služby na technoparty si už rozdělili i místní hasiči. "Do Ledkova nastoupíme dnes v šest hodin večer a hlídky se tam budou nepřetržitě střídat až do neděle," potvrdil zástupce velitele místních dobrovolných hasičů Václav Konůpek.

Po silnici od Kopidlna včera téměř nepřetržitě projížděla i auta s policisty, kteří dohlíželi na plynulost provozu a na několika stanovištích namátkově kontrolovali přijíždějící řidiče i technický stav jejich vozů.

"Uvnitř areálu zasáhneme pouze v případě, když nás někdo upozorní, že by tam mohl být páchán nějaký trestný čin nebo přestupek," konstatovala Janošková. Počet policistů dohlížejících na pořádek v okolí Kopidlna odmítla upřesnit.

Technoparty CzechTek 2003.

Na největší letošní českou technoparty CzechTek se do Ledkova u Kopidlna sjelo téměř čtyřicet tisíc lidí. (27. července 2003)

Na největší letošní českou technoparty CzechTek se do Ledkova u Kopidlna sjelo téměř čtyřicet tisíc lidí. (27. července 2003)

Na největší letošní českou technoparty CzechTek se do Ledkova u Kopidlna sjelo téměř čtyřicet tisíc lidí. (27. července 2003)

Na největší letošní českou technoparty CzechTek se do Ledkova u Kopidlna sjelo téměř čtyřicet tisíc lidí. (27. července 2003)

Na největší letošní českou technoparty CzechTek se do Ledkova u Kopidlna sjelo téměř čtyřicet tisíc lidí. (27. července 2003)

Na největší letošní českou technoparty CzechTek se do Ledkova u Kopidlna sjelo téměř čtyřicet tisíc lidí. (27. července 2003)

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...