V Praze se narodila první česká paterčata, děti jsou v pořádku

  • 209
V pražské podolské nemocnici se před osmou hodinou ráno narodila první paterčata v české historii. Třiadvacetiletá matka porodila čtyři kluky a jednu holku. Děti i žena jsou v pořádku a zatím pod dohledem lékařů.

"Holčička se jmenuje Terezka, jednovaječná dvojčata Michael a Deniel. Pak máme Martina a Alexe," vyjmenoval otec dětí, šestadvacetiletý Antonín Kroščen. "Byl jsem na sále jen chvíli, pak jsem odešel, protože krev mi nedělá dobře," doplnil s tím, že je nesmírně šťastný. I když to málem vypadalo, že samotný porod propásne, protože měl vlak zpoždění (více o dojmech otce dětí krátce před porodem čtěte zde).

Zdravotní stav dětí i jejich matky Alexandry Kiňové je podle lékařů podolského Ústavu pro péči o matku a dítě stabilizovaný.

"Porod byl bez komplikací. Kolegové překvapili rychlostí vybavení plodů (vyjmutím z dělohy, pozn. red.). Přišli na svět za pět minut, původně jsme počítali se čtvrthodinou," popsal Zbyněk Straňák, primář neonatologického oddělení. Samotný chirurgický zákrok trval hodinu a půl.

Kiňová rodila císařským řezem v 31. týdnu těhotenství. První na svět přišel Deniel. Jeho porodní váha je 1 214 gramů, další byl Michael s 1 318 gramy, Alex s 1 340 gramy, Tereza s 1 250 gramy a poslední na svět přišel nejmenší ze všech - Martin 1 050 gramů.

Nyní jsou malí pacienti na jednotce intenzivní péče. Dýchají sami, plíce jim ale pomáhá roztahovat speciální přístroj. Na JIP zůstanou zhruba tři týdny. Po tu dobu k nim bude moci jen matka a otec. Výjimečně lékaři povolili i návštěvy babičky Olgy.

Tatínek paterčat dorazil do porodnice na poslední chvíli

Porod připravovali měsíc, bylo u něj 40 lidí

Na zákroku se podílelo 40 specialistů. Každý měl předem danou svoji roli. Termín porodu lékaři naplánovali na nedělní sedmou hodinu ráno.

"Na plánovaný porod jsme se připravovali zhruba měsíc. Všichni měli například seznam s kontakty jednotlivých členů ošetřujícího personálu," popsal Hynek Heřman, vedoucí oddělení rizikového těhotenství.

Při práci pomá zdravotníkům třeba to, že se rozdělili do barevných týmů. Všichni, kdo pečují o dívenku, mají visačku v růžové barvě, týmy kolem chlapců jsou modré, zelené, červené a žluté.

Zdravotníci na sál před operací přivezli několik dýchacích přístrojů a inkubátorů. Na tělo matky pak zakreslili polohy plodů. Mimo jiné proto, aby zjistili, které děti mohou mít společné placenty. V děloze byly tři.

Podle lékařů je porod tolika sourozenců naprosto unikátním jevem. "U nás existuje statistika od roku 1949, o paterčatech se v ní ale nehovoří," uvedla Alena Měchurová, primářka porodnického oddělení.

Ojedinělé je zejména to, že česká paterčata nevznikla při umělém oplodnění, ale přirozenou cestou. Taková situace připadá na jedno z 48 milionů těhotenství. "V České republice se mohou paterčata objevit jednou za 480 let," dodala Měchurová. Na celém světě statistiky hovoří o 134 takových případů.

Podívejte se, jak matka paterčat prožívala těhotenství pět dnů před porodem:

28. května 2013

Ústav pro péči o matku a dítě chce o stavu dětí a matky informovat opět v pondělí krátkou tiskovou zprávou. Na čtvrtek svolalo vedení tiskovou konferenci.

"Pravděpodobnost, že to všechno dobře dopadne, se pohybuje na 95 procentech. Stoprocentní v medicíně ale není nic, takže komplikace jsou možné," upozornil Straňák s tím, že důležité jsou pro děti zejména následující tři dny.

Zpráva o vůbec prvních českých paterčatech se objevila v médiích na konci května. V tu dobu už byla Alexandra Kiňová hospitalizována a lékaři hledali ideální termín porodu, který zohlední jak zdraví matky, tak prospívání pěti plodů. Děti nakonec přišly na svět v 31. týdnu těhotenství (je to křehký zázrak, míní porodník).

Městský úřad početné rodině našel větší byt a zaplatí jí také pečovatelku. Druhou dostane rodina ze zákona.

Alexandra Kiňová na utrazvuku dva dny před porodem:

31. května 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video