Alexandr Pícha nejspíš znovu usedne do křesla šéfredaktora Radiožurnálu.

Alexandr Pícha nejspíš znovu usedne do křesla šéfredaktora Radiožurnálu. | foto: Český rozhlas

Na ředitele Radiožurnálu kandiduje už jen Pícha

  • 10
V boji o uvolněné křeslo Radiožurnálu došlo k zajímavému zvratu. Kandidátka Radka Štěfaňáková dnes stáhla svoji kandidaturu, a zbývá tak jediný uchazeč Alexandr Pícha, současný šéfredaktor stanice. "Ostatní se asi zalekli náročné práce," míní Pícha.

O bývalou pozici Barbory Tachecí se až do dnešního dne znovu ucházela žena. Jednu z nejprestižnějších funkcí v českých médiích chtěla zastávat bývalá šéfredaktorka bulvárně-erotického magazínu Flirt, třiatřicetiletá Radka Štefaňáková.

Dnes si to ale rozmyslela a chce s přítelem založit rodinu. "Svůj zájem jsem stáhla, důvody jsou osobní, chci rodinu," řekla iDNES.cz.

Václav Kasík se k tomu zatím nevyjádřil. Jeho mluvčí René Zaoral ho omluvil s tím, že je na služební cestě v zahraničí.

Do veřejného výběrového řízení se přihlásila jen Štefaňáková a z popudu generálního ředitele rozhlasu také Alexandr Pícha, který už Radiožurnál jednou několik let vedl.

Alexandr Pícha Radiožurnál řídil, než odešel reportovat ze Spojených států. Když se letos v lednu vrátil, aby byl zástupcem Barbory Tachecí, tvrdil v rozhovoru s iDNES.cz, že chce dělat šéfredaktora, nic víc. "Budu chodit po špičkách, abych nepokazil, co Barbora udělala," uvedl. - čtěte celý rozhovor

Po nátlaku generálního ředitele Václava Kasíka však otočil a o uvolněnou funkci se uchází. "Když už jsem to rozjel po Barboře, nechtěl bych, aby mi to někdo zbořil," vysvětlil Pícha iDNES.cz.

Za pět měsíců, kdy po onemocnění Barbory Tachecí ČRo vedl, získal velkou podporu programového ředitele Richarda Medka i Václava Kasíka. "Podařilo se například vybudovat mini redakci reportérů," vyzdvihuje Pícha.

Knihu o Maxovi málem řešil soud
Jméno Radky Štefaňákové veřejnosti moc neřekne, pokud si nevzpomene, že je autorkou neautorizovaného životopisu zpěváka Martina Maxy, který vyšel v roce 2001. Zpěvák na autorku dokonce zvažoval žalobu. 

Sepsání knihy o známém zpěvákovi jí nedalo moc práce, ačkoliv tvrdila, že "by si přála, aby byla jakýmsi zrcadlem Martinova nitra."

Ve skutečnosti je kniha sbírkou rozhovorů, které se zpěvákem Maxou (vl. jménem Ivan Varga) vyšly v nejrůznějších médiích. Jejich autoři jí k převzetí nedali souhlas a podle informací iDNES.cz si také pohrávali s myšlenkou Štefaňákovou zažalovat.

Co dělá nyní, není jednoduché zjistit. Rozhovor s iDNES.cz odmítla. "Jsem v zahraničí na dovolené s přítelem, nejspíš si ji o pár dní protáhneme. Musíte se obejít beze mě," omluvila se v textové zprávě.

V životopise Radka Štefaňáková uvádí, že je ředitelkou firmy Int. Advertisement. O ní ale na internetu nejsou žádné informace, kromě několika málo hesel z profilu společnosti na stránkách Svět modelek: "jsme nemecka firma, nepusobime v cr. nase heslo je serioznost a spolehlivost," tvrdí o sobě firma Int. Advertisement.

Na Píchovo místo povýší Obzinová?
Původně mělo být o novém řediteli stanice jasno až koncem července, kdy se Václav Kasík sejde s osmi poradci, aby mu napověděli, koho má předložit Radě Českého rozhlasu. Nyní je situace o něco snazší, Alexandr Pícha se zřejmě po třech letech chopí manažerských otěží naplno a oficiálně.

Z kuloárů se nese, že do šéfredaktorského křesla po něm usedne Jitka Obzinová, jeho současná zástupkyně a šéfka domácí redakce. "Nezlobte se, nebudu to komentovat," řekla iDNES.cz. Komentáře se zdržel i Alexandr Pícha. "Bylo by ode mě nemorální, cokoliv k tomu říkat," uvedl.

Z posledních výsledků poslechovosti vyplývá, že si Radiožurnál každý den naladí přes 700 tisíc lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video