Šéfové levicových stran Jiří Paroubek a Vojtěch Filip zkusí ještě do voleb prosadit ve Sněmovně, kde chybí jasná většina, části svého volebního programu.

Šéfové levicových stran Jiří Paroubek a Vojtěch Filip zkusí ještě do voleb prosadit ve Sněmovně, kde chybí jasná většina, části svého volebního programu. | foto: Michal Šula, MF DNES

Na parlament se valí smršť návrhů levice. Vláda si od ní drží odstup

  • 44
Vládne zemi opravdu Jan Fischer nebo parlamentní většinou s komunisty a lidovci šéf ČSSD Jiří Paroubek? Ukáží to příští týdny v parlamentu, kam levice posílá návrhy na vyšší důchody, mateřskou či daně pro bohaté a lidovci návrh omezit v zemi hazard. Vláda přitom není návrhy poslanců vůbec nadšena.

Žádný ze sedmičky poslaneckých návrhů, které dnes dostala na stůl, vláda nepodpořila. Přesto některé mají slušnou šanci projít.

1. Zachování výše mateřské. Tady už je v podstatě "vymalováno" - jde jen o to, jak velkou většinou návrh projde a kdy začne platit. Jistou většinu v tomto případě mají ČSSD, lidovci a KSČM. Všechny strany si přejí nechat mateřskou v současné výši, a dnešní nesouhlas vlády je nemusí vzrušovat. "S ohledem na dopad na státní rozpočet je vláda proti," řekla ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. - čtěte Nesnižujme mateřskou, navrhli lidovci. Vláda s tím kvůli rozpočtu nesouhlasí

Levice spolu s lidovci ale může přehlasovat hladce i možné veto Senátu i prezidenta a z úsporného balíčku ministra Eduarda Janoty snížení mateřské o dvacet procent od příštího roku zablokovat.

2. Zpřísnění podmínek pro hazard. Prosadit návrh chtějí v prvé řadě lidovci. Pro je i ČSSD, podporou má šanci zlepšit si pozici pro vyjednávání o svých dalších návrzích. Komunisté jsou v této věci nečitelní, část z nich hlasuje s ODS a poslanci, kteří přešli od lidovců do nové strany TOP 09. Omezení hazardu podporují i zelení.

Licitovat se bude zřejmě o to, jak moc tvrdé ustanovení může Sněmovnou projít. KDU-ČSL chce, aby za každý nový hrací automat musel provozovatel zaplatit milion korun. Plánují také zakázat sázení přes internet. - čtěte Lidovci chtějí zatočit s automaty a reklamou na hazard

Ministerstvo financí připravuje vlastní návrh. Do vlády zatím neposlalo ještě ani věcný záměr zákona, což znamená, že žádný vládní návrh loterijního zákona v parlamentu do voleb přijat nebude.

"Z politických důvodů jsme k poslaneckému návrhu nepřijali žádné stanovisko," řekla po jednání vlády ministryně Kovářová.

3. Možnost odebírat tituly. Mezi návrhy, které posílá do parlamentu ČSSD, je trochu atypický. Má totiž šanci oslovit poslance napříč celým spektrem. Inspiruje se skandálem kolem plzeňské právnické fakulty Západočeské univerzity. - čtěte Kauza práv v Plzni

V návrhu jde o to, aby mohl rektor vysoké školy nejpozději pět let poté, co student titul získal, zahájit řízení o jeho odnětí. Zároveň sociální demokracie prosazuje, aby kandidát na děkana či rektora měl přinejmenším titul PhD. Na současné děkany a rektory by se nařízení nevztahovalo.

"To by znamenalo návrat před rok 1989," odůvodnila zamítavé stanovisko vlády ministryně Kovářová, kterou do Fischerova kabinetu doporučili občanští demokraté.

4. Třináctý důchod a vyšší daně. S těmito návrhy bude muset ČSSD spoléhat na to, že jí vedle komunistů pomohou někteří nezařazení poslanci. Na lidovce v těchto návrzích úplně spoléhat nemůže.

Návrhy vyplatit mimořádný důchod 2400 korun starobním důchodcům a zavést vyšší daně pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně jsou motivovány jasně předvolebně a Paroubek se jimi snaží demonstrovat voličům, že plní program - i když třeba návrhy neprojdou. - čtěte ČSSD oprášila do voleb daně pro bohaté. Z platu by dali až 38 procent

Do stejné kategorie patří návrh komunistů zavést povinné služby na pohotovostech. Vláda ho odmítla s tím, že je v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod. Šance návrhu v parlamentu snižuje už to, že ho předložila právě KSČM.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video