Rodičům vadí, že děti přišly o tři hodiny tělocviku. (ilustrační foto)

Rodičům vadí, že děti přišly o tři hodiny tělocviku. (ilustrační foto) | foto: ZŠ Povážská Strakonice

Vraťte dětem tělocvik, bouří se rodiče proti rozhodnutí ředitelky

  • 7
Nová ředitelka liberecké základní školy Ještědská ubrala ve sportovní třídě tři z pěti hodin tělocviku. Rodiče žáků se vzbouřili a sepsali proti tomuto rozhodnutí petici. To zřejmě zabralo a vypadá to, že se hodiny tělocviku vrátí.

Škola ruší tradici sportovního vyučování, která trvá od roku 1974, píše se v petici proti rozhodnutí ředitelky Andrey Gardoňové, která školu vede jen dva měsíce.

"Podepsalo ji přes tři sta lidí, mezi nimi také bronzový olympionik z Calgary 1988, běžec na lyžích Radim Nyč," řekla Silvie Pálková z petičního výboru. Nejvíc ji mrzí, že Gardoňová nedala rodičům o vyškrtnutí tří hodin tělocviku z rozvrhu vědět ještě před začátkem školního roku.

"Na jaře jsme děti přihlašovali na Ještědskou do sportovní třídy s rozšířenou výukou tělesné výchovy," připomněla Pálková. "Kdybychom tehdy věděli, že tři hodiny tělocviku odpadnou, určitě bychom si dobře rozmysleli, jakou školu si vybereme. Rodiče dvou žáků z 6. B už dali své děti na jinou školu."

Gardoňová připustila, že udělala chybu, když rodiče o zrušení tří hodin tělocviku informovala až na začátku září, a ne v srpnu. "Omluvila jsem se jim," dodala ředitelka. Tři hodiny tělocviku nahradila v rozvrhu fyzikou, přírodovědou a českým jazykem a sportovními kroužky.

Stejné vzdělání pro všechny šesté třídy

"Chci, aby se žákům v 6. B dostalo stejného vzdělání jako v druhé šesté třídě," vysvětlila Gardoňová. "Jsem ale ochotna vyjít rodičům žáků ze 6. B vstříc a ke dvěma hodinám tělocviku přidat od listopadu další dvě - místo přírodovědy a češtiny. A během školního roku se domluvíme, co bude dál."

Podle Gardoňové není Ještědská už řadu let školou se specializací na klasické a sjezdové lyžování jako v minulosti. "A na sportovní třídy nedostáváme z ministerstva školství žádné peníze," poznamenala Gardoňová.

V sedmých až devátých třídách pět hodin tělocviku týdně zůstává. Ředitelka je musí zachovat do doby, dokud žáci školu nedokončí.

V 6. B zmizely z rozvrhu jedna hodina individuálních sportů, jedna hodina plavání a jedna hodina saunování. "Když žáci z lyžařských tříd jezdili na sjezdovkách nebo běžkách v mrazu, mělo saunování smysl," uvedla Gardoňová. "Ale teď je zbytečné. Připadá mi jako vyhazování státních peněz, když platím učitele za čas strávený s dětmi v sauně."

Na škole se zhruba 600 žáky pracují čtyři tělocvikáři. Po zrušení tří hodin tělocviku jim ale neklesly úvazky ani platy.

Pálková pět hodin tělocviku obhajuje: "Dětem určitě pomáhají. Díky nim získaly všeobecnou průpravu pro své sporty, jimž se věnují odpoledne po vyučování."

Fyzika a přírodopis je důležitější než sauna

Gardoňová ovšem považuje fyziku a přírodovědu za důležitější než plavání nebo saunování.

Pálková s ní nesouhlasí. "Děti s rozšířenou výukou tělocviku musely vždy zvládnout ve fyzice, přírodovědě a češtině stejnou látku jako děti v nesportovní třídě," řekla Pálková. "A jejich výsledky byly srovnatelné."

Gardoňová před příchodem do Ještědské dělala čtyři roky ředitelku v Rynolticích u Jablonného v Podještědí. "Má k lidem takový rázný, manažerský přístup, na což nejsme na vesnici příliš zvyklí," připomněla rynoltická starostka Eva Guttmannová. "Její komunikace s některými rodiči drhla. Ale na druhou stranu sehnala pro školu z Evropské unie jeden a půl milionu korun a z Místní akční skupiny Podještědí půl milionu korun."

Náměstek liberecké primátorky pro školství Kamil Jan Svoboda označil situaci na Ještědské za vážnou. "Budeme se snažit o uklidnění emocí," prozradil Svoboda. Stížnost na omezení tělocviku na Ještědské řeší Česká školní inspekce. Ředitelka i rodiče od ní očekávají rozhodnutí, na čí straně je pravda.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video